0

öncelikle et i pişirmek kesinlikle yetenekister , çünkü pişen etin yumuşak olup tadını yitirmeden kalması gerekir ki bunun en önemli sebebi eti iyi marine yani terbiye etmekten geçer . tabiki de bircok yontem vardir eyin marinasyon islemi icin. peki marine işlemi nasıl yapılır; öncelikle genelde marine için soğan ve sütten faydalanılır. ki bu en mantıklı şeydir çünkü etin sinirlerini yok eden bir şeydir bu ıkili:) genellikle zeytin yağı, bitkisel yağ, salça, yoğurt, süt, soğan, sarımsak ve baharatlar tercih edilmektedir . çünkü bunlar yüksek oranda asit içerirler ve buda etin si işleri i tamamen yok etmekte bir numaradır ve ilk tercihler arasında yer almaktadır.bunun için yapılması gereken tek şey bu malzemeleri iyice karıştırıp etleri içinde 1 gece bekletmektir. çok aceleniz varsa da 4 ya da 5 saat bekletebilirsiniz ama ne kadar uzun beklerse o kadar iyi sonuç alacaktır marinasyon işlemi. tabii ki her şey marinasyon işlemi değil eti iyi pişirmek de önemlidir. evet , bu terbiye ile 1 gece buzdolabında bekletilen her et sıvı yağ da bile pişirilme tadı mükemmel olacaktır ancak döküm tavada veya ızgara da daha bir lezzetli olacaktır.seflerin etler için kullandığı özel bir terim vardır , mühürleme. yani tava veya ızgara hiç farketmez eti önce yüksek dereceli bir ısıda 5 6 şar saniye kadar pişiriyoruz. sonra da ızgara veya ocağın altını kısıyoruz. böylece etin dışı çabucak piştiği için içindeki suyu dışarı vermemiş oluyor. böylece etimiz sertlesmemis , kurumamış ağızda dağılan yumuşacık bir kıvam halini almıştır. tabii ocağın altını koştuktan sonra eti dakikalarca ocakta tutmuyoruz . 1 dakika öyle 1 dakika diğer taraf şeklinde zira etimiz zaten sarımsak soğan ve zeytin yağı ile yeterince pismistir. eğer hiç aceleniz yoksa etimi birkaç gün dolapta bekleteyim diyorsanız da eti yerleştirdiğimiz kaba tamamen zeytinyagi ekleyip uzerine taze kuru kekik serpiştirip gerçekten tadına doyum olamayacak bir lezzet elde edeceksiniz .

1

ekleme; ayrıca et marine ederken tuz ilave etmiyoruz. tuzu daha sonra piştikten sonra üstüne atıyoruz. aklınızda olsun arkadaşlar, et marine ederken, tuzu et piştikten sonra ekleyiniz. pişmeden önce ete tuz eklerseniz et sertleşir ve kurur. yağından eksilir. et kuru kalır ve pişmesi uzun bir zaman alır. bu hususu eklemek istedim.

1

eti marine etmek ete lezzet katar. et marine edilince daha güzel olur. lezzeti bir harika olur. peki bir et nasıl marine olur ve içine neler katılır. gelin hep birlikte etimizi marine edelim.
ilk önce eti bir gün önceden marine etmemiz daha güzel olacaktır. yani 24 saat önce et marine edilmesi çok iyi olacaktır. bundan dolayı et yiyecek kişiler eti bir gün önceden eti marine etmelere daha iyi olacaktır. ha, gün ortası olur mu? tabiki de olur ama lezzetten eksik bir taraf kalır. etimizi bir kaba alıyoruz. derin bir kap olursa daha iyi olur. derin kabını altına zeytinyağını yaklaşık yarım çay bardağı kadar döküyoruz. üstüne etimizi bırakıyoruz. eti ters yüz ettikten sonra etimiz kaba yerleştiriyoruz. etin üstüne tekrar 3 yemek kaşığı kadar zeytin yağını bir defa daha ekliyoruz. sonra üstüne kekik seripştiryoruz. etimizi yine tersyüz ediyoruz. bu işlemleri hep kap içinde yapıyoruz. ilk etapta yağı döktük, sonra, kekik ilave ettik ve arkasından çok az kırmızı pul biber ilave ediyoruz. acı sevmeyenler için bunu es geçebiliriz. ama ete hafif acılık iyi gider diye düşünüyorum. daha sonra bir tatlı kaşığı kadar kimyon ilave ediyoruz. tüm bunları kabın içine atıp eti böylelikle bir kaç defa ters yüz etmiş oluyoruz. daha sonra etimizi kabıyla birlikte dolaba koyuyoruz. et marine olmuştur efendim. yalnız et 24 saat bekletilirse harika olur. hadi afiyet olsun.