0

ek gıdaya en doğru başlama dönemi 6 aydır. fakat sütle doymama durumu olduğunda doktor önerisiyle 5. ayda da başlamak mümkün. doktorumuzun dediğine göre ek gıdaya başlamak hemen herşeyden vermek anlamına gelmiyor. ilk ek gıda için elmayı haşlayıp içine çok az muz karıştırıp püre halinde bir iki çay kaşığı vererek başlayın ardından iki üç kaşık su verin dedi. sonra bebekler için özel üretilen sütlü pirinç unu mamalarından günde bir kere verebilirsiniz. bir iki hafta sonra yoğurt da verilebilir azar azar sonraki günlerde salçasız çorbaların suyundan verilebilir. kabak gibi kolay tolere edilebilir sebzelerin haşlayıp püresini vermek için ortalama 8 aylık olmasını bekleyin denildi. on aylıkken keçi sütü verilebilir. fakat inek sütü için bir yaşını beklemek gerekir.

0

bebekler normalde 6 aya kadar sadece anne sütüyle beslenir 6 aydan sonra ek gıdaya geçebilir. bebeklere ilkinde sebze çorbası ,sebze püresi ,meyve püresi yoğurt yani bu gibi şeyler verilmesi lazım. zaten size mutlaka vermesi lazım çünkü bebeklerde demir eksikliği falan olabilir. mesela benim oğlum 15 aylık ve şu an kansızlık bile var. benim oğlum da yani ilkin bunlarla başlayacaksın ondan sonra diğer aylar az bir şekilde alıştırarak verebilirsin normalde bebekler uyurken çok dikkat etmemiz lazım çünkü bazı bebeklerin boğazında kalabiliyor. mesela benim oğlum 6 aylıkken başlayamadık biz ek gıdaya 7 ayda girdi öyle başlayabildik çünkü gerçekten yutkunamıyorum boğazım da kalıyordu ya şu an benim oğlum 15 aylık olmasına rağmen gene de hiçbir şekilde yemek yemiyor böyle çok az yiyor. ne dediğini ek gıdaya geçtiğimde hiçbir şekilde kabız yapacak şeyler vermemen lazım. mesela örnek nuh vermeyeceksin ve hiçbir şekilde anne sütünden başka süt kullanmasın doktorlar 1 yaşından sonra inek sütü tavsiyeli benim oğlum 1 yaşında geçmesine rağmen yine küstü ona gene de alerji yapıyor. ondan dolayı vermiyorum zaten kendisi içmiyor midesi bulanıyor bal verilmeyecek hiçbir şekilde 1 yaşından sonra verebilirsin. yani çok dikkat etmen lazım bebeklerin midesi hassas olduğundan dolayı çok çabuk kusabilir bir alerjide yapabilir. bazı yiyecekler yani ilk önce çok az bir şey verip alerjisi var mı yok mu diye test etme tavsiye ederim çünkü bizler de böyle yaptık en azından alerjisi olmadığını duydu o kadar yiyebilir mesela çocuğuna tavuk suyu et suyu içilebilir sin kemiklerinin gelişmesi için ben şahsen öyle yapıyorum en azından gelişimi iyi olmuş olur dedim doktorlarda öneriyor. gerçi ben bazen doktorların dediğine bakıyorum kendi bildiğini yapıyorum senin de öyle yapmanı tavsiye ederim normalde acemi anne olduğuma rağmen gene de oğluma ek gıdaya geçerken dikkatli oldum ve doktorun önerdiği şeyler verdim mesaj sabah kahvaltısında bebeğime haşlanmış yumurtanın sarısını yedir ama tabii ezerek sulandır o şekil 7 çubuğu boğazını yapışabilir biz büyükler bile sarısını yediğimizde zorlanıyoruz çocuğuna tuzsuz peynir vermeni tavsiye ederim ve 6 aydan sonra bol bol su içsin çünküsü önemli gerçi ben kırkı çıktıktan sonra su vermeye başladım sen de o şekilde yapabilirsin yani dediğin gibi tavsiye ettiğim şeyler bu kadar zamanla alışırsın emin ol ki ama korkarak hiçbir şey yaptım her korkarsan zaten başaramazsın ben hiç bu zamana kadar korkmadım her şeyi yedirdim puding bile verdim ama ev yapımı puding mesaj çocuğunu muhallebi yedim yani bu gerçekten de çok faydalı o şekilde yapabilirsin.

0

bebeklerde ek gıdaya genellikle 6. aydan sonra başlanmalıdır. bebekler genellikle gidilir küçük olduğu için genelde hemen yemek yemeyi alışkın olmaz var sadece anne sütünü alışkın oldukları için yemekleri özellikle besinleri dikkat etmeliyiz verirken.bebeklerin mideleri çok küçük olduğu için küçük küçük gıdalar vermek en azından çocuğunuz için gerçekten çok faydalı olur.6 aydan sonra başlatmak ek gıdaya en azından bebeklerde birilerini birazcık daha büyümesini sağlar. eğer ki daha önceden 4 ayda yapılan başlıyorsanız gerçekten de çok sorun yaşayabilirsiniz. hatta bebeğim midesini bile bozabilirsiniz hatta ölümcül edenlere bile yol açabilir allah korusun.o yüzden gerçekten çok dikkatli olmalıyız altıncı aydan sonra en azından ek gıdaya başlanmalıdır. anne sütü ile beraber 6 aydan sonra eğer ki bebeğiniz doymuyorsa o zaman başlanılabilir ek gıdaya. genellikle eğer ki ebeveynler bilmiyorsa en azından doktora başvurarak bebeğinin ne zaman ek gıdaya başlanması gerektiğini ve anne sütünü ne kadar yeterli olduğunu en azından ondan öğrendik öyle verebilirler diye düşünüyorum. çocuk genellikle 6 aya girdikten sonra anne sütü yeterli olmayabilir. o yüzden bebeklerde anne sütü eğer ki yeterli olmuyorsa küçük küçük en azından ezilmiş gıdaları yavaş yavaş yedirilebilir. ilk başta katı gıdalar verilmemelidir doktorlar özellikle tarıyorlar bu konuda uyarıyorlar. çocukların midesini gerçekten küçük olduğu için genellikle küçük küçük gıdalara başlamak ve yumuşak gıdalar ile başlamak çok önemlidir. mesela bir kaşık yoğurt ve içine küçük küçük ekmeğin içini ufalayarak bir mama yapılabilir gerçekten en azından küçük küçük parçalar çocuğun midesini hiçbir şekilde zarar vermez ve hemen yutabilir. benim yengemin kızına genellikle 6 aydan sonra doktor tavsiye etmiş ve yoğurdun içine ekmeğin içine ufalayarak yediriyordu.hiçbir şekilde zararı olmuyor zaten çocuğun midesine hemen gidiyor dişleri de yeni yeni çıkmaya başlıyor diye biliyorum.ek gıdaya genellikle gündüz saatlerinde daha çok verilirse en azından çocuğun anne sütüyle birlikte yediği yemekler midesini dokunulmaz. çocuğun midesine genellikle küçük olduğu için dokunabilir o yüzden de küçük küçük gıdalarla onun sindirim sistemini birazcık geliştirebilirsiniz. 6 aydan sonra bebeklerde midesinin birazcık daha büyümeye başlar çocukları daha sonra 8. 9. ayda ise bebekleri en azından birazcık dua yemeklerden yiyebilir mesela. çocukların özellikle de alerjisi varsa bazı gıdaları zaten çocuk hemen vücudunda kırmızı kırmızı benekler çıkarır benim yeğenimin kızında da öyle olmuştu. elma vermişti kızına etti eziptedaha sonra çocuğun vücudunda kırmızı kırmızı benekler çıktı ve doktora gittiğimde elmaya alerjisi var olduğunu söyledi çocuğun. o yüzden çok dikkatli olunmalıdır eğer ki çocuk alerjisi varsa hiçbir şekilde yedirilmelidir bir kaşıkla getirmelidir. genel anlamda ek gıdaya çocuğu 6 aydan sonra başlatmak gerekir.6 aydan sonra küçük küçük başladıktan sonra 8 aydan sonra yemeklerin suyundan verilebilir.

0

bebeklerde ek gıdaya belli bir aydan sonra başlanır. ilk 6 ay sadece anne sütü verilmelidir. bu oldukça önemlidir. daha sonra meyveler sıkılarak ezilerek verilebilir. sebzelerde ezilip, suyu sıkılarak verilebilir. daha sonra yoğurt ve hazır mamalar verilebilir. yoğurdun içine meyve tanecikleri atılabilir.