0

normalde insandan insana her zaman fark vardır ama insanlar genellikle bazı insanlar geçmişinden ders alıyor, bazıları ise yanlış üstüne yanlışlar yapıyor . mesela ben geçmişimden gerçekten de büyük bir ders aldım. bir daha hiçbir şekilde pişman olacağım şeyleri yapmadım. bence en önemlisi olan da budur. bence geçmiş ne kadar kötü desek de bence bir yandan da iyi yönleri de var. en azından bizlere ders vermiş oluyor. eğer bizim geçmişimiz de hatalarımız veya yanlışlarımız olmasaydı biz hiçbir şekilde geleceğimizde yanlışları yapacaktık ve hiçbir şekilde ders alamayacaktık. yani bu konuda gerçekten de çok mutluyum iyi ki; geçmişinde yaşadığım olaylar bana ders vermiş ve beni bu durumlara kadar getirmiş e şimdiki arkadaşlarıma bakıyorum hiç kimse ders almamış geçmişinden hala eskisi gibi devam ediyorlar ama yarın bir gün evlendiklerinde akılları başına geldiğinde işte o zaman onları göreceğim yani rabbimin demek ki; sevdiği kuluymuşuz ki, beni doğru yola götürdü ve benim ders almamız sağladı. bence bu çok iyi bir şey keşke her insan böyle olsa ama ne yazık ki, olmuyor insanlar yalanı ve yaşamının yanlış olduğunu bile bile bu yaşantıyı sürdürüyor. onlara kalmış bir şey bence bizlere bir şey demek bile düşmez ne diyelim. allah herkesi ıslah etsin diyorum
keşke her insan biri olsa en hızlı bu dünya çok güzel bir şekilde ilerlememiş olurdu ama maalesef öyle değil ben zaten kendime bakarım çok şükür ben dersimi aldım bir daha da asla hiçbir şekilde yanlış bir şey yapmam.

1

insanlar hangi geçmişlerinden ders almalıdır. çünkü geçmişte yapmış olduğumuz her hata gelecek de bize yeniden bu hataları yapmamak için yol gösterici olacaktır.sürekli olarak aynı hataları tekrarlamak bir yerden sonra kesinlikle hatalı olmaktan çıkar ve bir tercih haline gelir. o yüzden bu hataları hayatımızda bir yanlış tercih olmaktan çıkartıp düzeltmek yoluna gitmeliyiz. insan devamlı aynı hataları yaparak farklı sonuçlar elde etmeyi kesinlikle beklememelidir. çünkü bu şekilde beklentiler içerisine girmek bile bile lades demekten başka bir şey değildir. daha önce yaşamış olduğumuz kötü bir olaydan kendimize sonuçlar çıkarmalı ve bu sonuçlar doğrultusunda ilerleyen dönemlerde ne yapıp ne yapmayacağımı da daha sağlıklı bir şekilde karar vermemiz gerekmektedir. geçmişte yaşamış olduğumuz iyi ya da kötü her şeyi kendimize bir ders niteliğinde görmeliyiz. almış olduğumuz kararlar doğrultusunda iyi sonuçlar elde ettiysek eğer bundan iyi dersler çıkartmalı ve sonrasında bu doğrultuda ilerlemeliyiz ancak kararlarımız kötü sonuçlar doğurduysa eğer bundan da bir ders çıkartarak sonrasında aynı yanlışları tekrarlamamaya özen göstermeliyiz. tekrar tekrar aynı hataları yaptığınızda bu bizim kaderimiz diye görmek kesinlikle çok büyük bir yanılgıdır. çünkü allah bize akıl fikir vermiş bizi diğer canlılardan ayıran en önemli özelliğimizdir kesinlikle aklımızdır. aklımızı her zaman iyiye doğru kullanmalıyız. sonrasında da hata yapıp yapıp benim hayatımda bu işte benim başıma hep kötü şeyler geliyor diye dövünmek asla çare etmeyecektir. hayatımızı yönlendirecek onu şekillendirecek olan kişiler ki sadece biziz. durup bekleyerek ya sürekli olarak hatalar yaparak hayatımızın yolunda gitmesini bekleyemeyiz. biz kendimiz için bir şeyler yapmazsak dışarıdan başka hiç kimse bizim için bir şeyler yapmaz çünkü. öncelikle kendi fikirlerinizi ve algılarımızı değiştirmek gününde hareketler etmeliyiz. kesinlikle başkalarından beklentiler içerisine girmemeliyiz. çünkü bu hayat bizim ve ona sahip çıkması gerekende bizleriz. insanoğlu tabii ki hayatı boyunca hatalar yapacak yanlış yollara sürüklenecektir. hepimiz yeri geldiğinde duygularımızla hareket ederek yanlış kararlar verebiliyoruz. ya da başkalarının etkisi altında kalarak yanlış yollara sürükleme biliyoruz. ancak önemli olan tekrardan aynı hatalar yapmamak ve kendimizi dizginlemeye bilerek bu hatalardan çok önemli dersler çıkartmaktır.