0

eskiden sokaklar bu kadar tehlikeli değildi. biz sabah evden çıkar hava kararınca geri dönerdik. konu komşu güvenilirdi. annemiz evde yoksa komşuya gidip karnımızı doyurabilirdik. şimdi ki çocuklar teknoloji ile şanslı görünse de aslında çok şansızlar. bir komşu teyzenin sevgisinden mahrumlar. ayrıca az aşımız olsa da mutlu çocuklardık. iphone'lerimizi yarıştırmazdık. oynardık, gülerdik, eşittik..bir top yeterdi bir mahalle çocuğu eğlendirmeye. keşke o günler geri gelse.. ama sanırım kaçtı o tren..

0

daha bizim sokakta her yaz 15–20 çocuk gün boyu dışarıda oynaşıyor. urfaya gidiyoruz bazen, orada da sokaklarda yüzlerce çocuk var. bahsettiğiniz olay daha çok istanbul- ankara gibi, çocukların oyun oynayacağı yerlerin olmadığı şehirler galiba :)

0

bu çok normal çünkü artık ebeveynler çocuklarını dış dünyadan korumak için sokağa salamıyor. çok normal . bu yüzden yeni neslin çok fazla da kabahatinin olduğunu düşünmüyorum. trafiği var organ mafyası var nasıl salacağız çocuklarımızı sokağa . evet bizler sokakta büyüdük ama biz büyürken bize sahip çıkan komşularımız vardı. kendi çocuğuymuş gibi öğlende salçalı ekmek veren teyzelerimiz vardı. şimdi o samimiyeti görmüyorum insanları selam vermekten aciz mutsuz bir topluluk olduk. baksanıza hepimiz bu sitelere yazarak stres atıyoruz

0

evet eskiden çocuklar daha sık sokaklarda dolaşır ve oynarlardı yani aha sık görürdük ancak artık pek göremiyoruz bunu iki neden bağlıyorum ben. öncelikle internet çıktı çıkalı biliyorsunuz ki çocuklar internette yaşamaya ve nefes almaya başladılar internet öyle bağımlı yaptı ki çocukları adeta sosyal ortamdan uzaklaşmaya ve internet ortamında yaşamaya başladılar buda onları dışarıdan uzak tutmak için bir bahane oldu bir nevi. bir de şu sebepten olabilir biliyorsunuz ki son dönemde çok fazla çocuk kaybı ve tacizi yaşandı yani böyle pis insanlar sokaklar da cirit atıyor malesef çocuğu iki dakika sokakta bırakmaya gelmiyor açıkcası. korkunç gerçekten insan düşündükçe üzülüyor yani insanlar da korkuyor ve çocuklarının dışarıda eğlenmesini istemiyorlar. ancak kimin ne olduğu belli değil gerçekten sokakta kötü insanlar da var aslında çocuğa bunu öğretmek gerekiyor yabancı biri yaklaştığı zaman konuşmaması ve kimseyle gitmemesi gerektiğini söylemek ve öğretmek gerekiyor.

0

eskiden herşey güzeldi çocukluk hayaller oyunlar sokaklar ve insanlar. eskiden mahallelerde saklambaç yerden yüksek top oynardık. kızlar da genelde ip atarlardı çizgi oynarlardı. eskiden herşey daha güzeldi teknoloji geliştikçe insanların hayatla değişmeye başladı. bunları günümüzde çok net görebiliyoruz. en basitinden şimdiki çocukların elinde hep son model telefon oyundan oyuna giriyorlar. çoğunun psikolojisi bozuluyor oyun yüzünden mavi balina diye bir oyun var çocukları çok etkiliyor intihara kadar sürükleyebiliyor. eskiden çocuklar insanları karşı daha saygılı daha güzel davranışlar içindeydi bunun nedeni aile yetiştirmesinden geçiyor. bilmiyorum ben çocukluğumu çok güzel yaşadım şimdi mi çocuk olmak istersin o zamanda deseler tabii ki çocuk olduğum seneleri seçerim. bizim o zamanlar çok arkadaşımız olurdu. teknoloji arkadaş ortamını da etkiledi. çocuklar birbirinden uzaklaştı daha çok bireysel oyunları yöneldiler. eski mahalle maçları gibi birlik beraberlik artık yok göremiyoruz. teknoloji gelişmesi demiyorum ama çocukları belli bir yaştan sonra teknolojiyi kullanması taraftarıyım. çocuk ne kadar erken yaşta eline tableti telefonu alırsa tamam sosyal olabilir ama bu hayatında olumsuz sorunlar yaratabiliyor. çocuklar okuldan geldi al ders çalışma ödev yapmak yerine direkt olarak bilgisayar tableti ellerine alıyorlar. eskiden biz okuldan geldiğimizde öğretmen korkusuna ödevi hemen yapar ondan sonra dışarı çıkar oyun oynardık. eskiden gece oyun oynamak ne güzel olurdu ama şimdi ortama güvenilmiyor. güven ortamı kalmadı eskisi gibi insanlar çocuklarını ortama güvenip sokağa oyun oynamaya gönderemiyor. bu da çocukların evleri bireysel olarak yani daha olarak tablet ve telefon yönlendiriyor. keşke eskiye dönebilsem.

0

eskiden sevgi saygı bununla birlikte sokaklar daha güvenli idi. günden güne artan suç oranları işlenen cinayetler çocuk kaçırma olayları ve buna benzer daha birçok durum yüzünden insanlığın geldiği kötü nokta artık sokakları güvensiz kılan etmenler arasında yer alıyor. herkes çocuğuna dışarıda bırakırken bir korku hissediyor.ayrıca bununla birlikte evlerde bulunan internet gibi hizmetler çocukların dışarı ile olan bağını kesen durumlardan biri olmuştur.bu bir neden olsa da aslında en büyük neden dışarının gelmiş olduğu güvensizlik boyutunun ne kadar yüksek olduğu ile alakalıdır. dışarıda küçükleri bırakın büyükler bile artık ürkerek dolaşıyor. böyle bir ortamda küçük çocukları dışarı bırakmak bir risk işi olmuştur. bununla beraber bu tarz şekilde yetişen çocukların iletişim zayıflığı hat safhaya ulaşmaktadır.dışarıda belirli bir koşulda yetişen çocuklar daha iyi iletişim kurma becerisine sahip olduklarından giderek çocuklardaki iletişim becerileri düşüş gösteriyor.