0

şimdi şöyle bakmak lazım olaya, youtube artık dünyada bir sektör haline gelmiş durumda. çok büyük bir platform haline dönüştü ve buradan insanlar para kazanıyorlar kendilerine ün katıyorlar. sosyal medya genellikle yani çoğunluğunu 25 yaş ve altı insanların oluşturduğu bir yer olarak gözüküyor. elbette 25 yaş üstü de bir çok insan mevcut fakat ağırlıklı olarak 25 yaş ve altı kesim burada bulunuyor. youtube' da içerik üreten insanlar yani onların tabiri ile youtuberlar, paylaştıkları videolara gelen like yani beğenme sayıları ile bir rating yakalıyor, trend listesine girebiliyorlar. bu trend listesi de onları zirveye taşıyor. youtube' da demir baş olan 10 tane kanal da yavaş yavaş farklı alanlara yönelmeye başlıyorlar ve bunun en başında da beyaz perde yani sinema sektörü geliyor. internet platformunda yeterince ünlü olan bu insanlar, demirbaş olan 10 kanal demiştim az önce en az 3-4 milyon aboneye sahip kanallar. bu insanların da beyaz perdeye girmesi demek filmlerinin en az 1-1.5 milyon civarında izlenmesi demek oluyor ki bu sadece kendi kitlelerinden. 500.000 kişide diğer taraflardan gelse ediyor size 2 milyon civarı bir izlenme. yani her türlü kazançta oluyor bu insanlar. haliyle son derece mantıklı ve olağan bir hamle. hatta filmlerinin devam serilerini bile çekebiliyorlar. onların yerinde kim olsa bu hamleyi yapıp hem ünlerine ün katmak, reklam yapmak ve daha çok para kazanmak isteyecektir. enes baturun filmi 1.5 milyon izlenmiş yani buda 15 trilyon paraya tekabül ediyor. burada yapım aşamasında harcanan paraları zarar olarak saysak kendisinin cebine rahat 2-3 trilyon civarı para girmiş demektir. buda korkunç bir rakam. ancak sinema sektöründe bu nasıl karşılanır tabii orası da ayrı bir muamma. sonuçta sinema bambaşka bir boyut. bir çok oyuncu beyaz perde önünde film sergilemeye acaba yapabilir miyim ? korkusu ile cesaret bile edemeyip çok sonralarda bu işe giriş yaparken bu gençlerin gözünü karartıp filmin nasıl olduğundan çok sağladıkları rant'a odaklanmaları herhalde onlarca pek hoş karşılanmıyordur. sonuçta ne emeklerle çekilen filmler 500.000 izlemeyi zor görürken bu gençlerin bir anda 1 milyon izlemelere çıkması onların huzurunu kaçırıyordur. oyunculuk konusuna gelecek olursak bu çocukların hepsi zaten kamera önünde insanlara bir şey sunuyorlar çoğu kurgu yapıp bir senaryoya bağlı kalıyor zaten. o yüzden kamera karşısına geçerken çok çekineceklerini zannetmiyorum. elbette set ortamı biraz farklıdır ama bence oyunculuk anlamında eksileri neredeyse yok denecek kadar kaz. çünkü neredeyse haftada 3-4 gün bu çocuklar kamera önünde kendi takipçilerine bir şeyler sunuyorlar ve bunu en doğal halleriyle veyahut bir text'e yani senaryoya bağlı kalarak yapıyorlar zaten onlara yabancı gelen, alışmadıkları bir durum değil bu. insanlar onları o kamera önünde ki hallerini sevdiği için takip ediyor. ben bu bağlamda youtuberların film çekmesini normal karşılıyor ve son derece olumlu buluyorum.

0

bu konu hakkındaki düşünlerime başlamadan önce şunları söylemek istiyorum. her meslek veya her yetenek kendine hastır. yani şunu söylemek istedim. bir youtuber için youtube video çekmek artık çok basit bir hal almış olabilir. kendisini daha özgür daha yaratıcı düşünüyor ve güzel içerikler üretebiliyor halde olabilir fakat bir film çekmek, çıkartmak, oynamak gibi şeyler büyük şeyler ve her insanın kaldırabileceği bir şey değil. günümüzde şöyle bir algı var ben kamera önünde herşeyi çok iyi yaparım ama o iş öyle olmuyor. her kamerayı eline alıpta film çekebilseydi dünyada filmden bol birley olmazdı. yıllarını verip usta olmuş sanatçılar bugünleri görseydi üzülürdü. özetle herkes kendi işine bakmalı.

1

youtuberların film çekmece hakkında çok iyi şeyler düşünemiyorum. tamam onlar da bir şekilde bir yerlere gelmeye çalışıyorlar ancak oyuncu olmak o kadar kolay bir şey değil bana göre. youtube'dan ne kadar fazla kazanıyorlar ki böyle rahat rahat film çekebiliyorlar. insan para verip bir sinema filmine gittiniz yani gerçekten kaliteli oyunculuklar izlemek istiyor. youtuberların çekmiş olduğum filmlerin fragmanlarını baktığım zaman oyunculukların gerçekten çok yetersiz buluyorum. o yüzden de ona yapmış olduğu filmlere gitmeyi tercih etmedim. ancak yine de bir şeyler için çabalıyorlar ve onları destekleyen birçok insan var. özellikle kafalar grubunun çekmiş olduğu yönünde birçok usta oyuncu onlara destek vermiş durumda. gençlerin bu şekilde destek görmesi de insanın hoşuna gitmiyor değil. kim bilir belki youtube onlar için bir basamak olur ve ilerleyen dönemlerde çok daha tehlikeli işlere imza atabilirler. ama bana göre gerçekten çok erken yapılan bir şey. en azından güzel oyunculuk dersleri aldıktan sonra bu işleri girişebilirlerdi. eğer gerçekten yetenekleri ve ararsın zamanla çok daha iyi yerlere gelebilirler bekleyip göreceğiz. belki bu konudaki düşüncelerimizden dolayı ileride bizi pişman bile edebilirler.

0

çok iyi bir sinema tutkunuyumdur. fakat youtuberların film çekmesi hakkında enes batur filminden beridir kararsızım. tamam, bu filmlerin ekonomiye çok iyi bir katkısı var ama sinemamıza zarar veriyorlar. keşke bu çocuklara verilen imkanların hepsi yeni nesil genç ve akıllı, başarılı yönetmenlere verilse. sinemamız birkaç sene içinde en iyi haline gelir. belki iran sinemasını da geçmeyi zorlayabilir.