1

fidanın türü, boyu, yaşı, kaplı, rutbalı ya da çıplak köklü oluşuna göre dikim şekli ve zamanı değişir. ama standart çıplak köklü bir fidanın dikimini kısaca anlatayım: kışları sert geçen yerlerde bahar dikimi, kışları ılıman geçen yerlerde güz dikimi tercih edilir.
dikimden önce mutlaka kök tuvaleti(budaması) ve eğer kışın yaprağını döken bir türse, dal, tepe tacı budaması yapılıp fidana ilk şekli verilir.
fidan çukuru -ortalama- kök budamasından sonraki kök hacminin iki kat derinliğinde ve genişliğinde açılır.
mümkünse çukurun güneş görmesi bakımından 1-2 gün önce açılıp bekletilmesi iyidir.
fidan çukuru açılırken humusca zengin üst toprak ayrı, ham alt toprak ayrı konur.
toprak şartları iyi değilse dışarıdan zengin (organik materyalce) toprak (karışım olabilir) getirmek pratik bir çözümdür.
dikilen fidanın kök yapısına göre çukur; derin/dar-geniş/sığ vs. ayarlanır.
ayrı konan humusca zengin üst topraktan bir miktar fidan çukuruna konur. sonra fidan çukurun tam ortasına gelecek şekilde tutularak etrafı iyi vasıflı toprakla beslenir ve duruma göre el ya da ayakla sıkıştırılır. her üçte birlik yükselimde bu tekrarlanır ve gerekirse su da verilir ki köklerle toprak iyi kaynaşsın.
bu şekilde toprak koyup basa basa dikim tamamlanır. iyice etrafı çiğnenir ki fidan ayakta kalabilsin, devrilmesin.
dikimde dikkat edilmesi gereken hususlardan biri köklerin hiçbir şekilde dikim çukuru içinde kıvrılmasına mahal vermemelidir.
bir diğer husus ise kök boğazı seviyesinin muhafaza edilmesidir. derin dikip gövdenin bir kısmının toprak altında kalmasına sebep olmak ileride bitkinin boğularak ölmesine neden olabileceği gibi, sığ dikim sebebiyle açıkta kalan kökler, hem zayıf tutunma, devrilme hem de yeterli bitkisel besin maddeleri alamama gibi olumsuzlukları beraberinde getirecektir.
dikim tamamlandıktan sonra eğer fidan, boylu ve devrilme riski varsa tekli, ikili ya da üçlü kazıklama sistemiyle sabitlenmelidir. bunun da teknikleri vardır. neyse..
en son bitkiye can suyu verilerek dikim işlemi tamamlanır.
dikim tekniği bakımından önemli bir not: eğer bitki kötü koşullara sahip bir yere dikiliyorsa, dikim çukuruna havalandırma borusu konarak sulama, havalandırma ve bitki besin maddelerinin rahat verilmesi sağlanabilir.
bitkinin dikimi bittikten sonra dibi çanak şeklinde düzenlenir ki, sulamada su israfının önüne geçilsin.
biraz uzun oldu belki ama daha anlatılacak çoook şeyler var.
ağaçlandırma tekniği hocası olarak şimdilik bu kadarla yetinelim. umarım faydalı olur.

0

agac fıdesını topragı bıraz eştıkten sonra kok yerleştırılır ve sıkıca toprak la bastırılır can suyu verılır

0

ağaç dikmek sanıldığı gibi basit ve pratik bir iş değildir. bu işinde belli kuralları bulunmaktadır. ilk çnce toprağın yüzeyi temizlenir daha sonra toğrak iki bölüm halinde eşilir. yüzeyeden alınan ilk bölüm bir tarafa ikinci bölüm farklı tarafa alınır ve fidan koyulduktan sonra ilk alınan toprak parçası en alta en alttan alınan toprak parçasıda en üste konulur.

0

ağaç, fidanlar alınıp o fidana uygun toprak seçilir, toprak kazmalanır, tırmıklanır. daha sonra kazılır, hafif ıslatılır, fidan içerisine yerleştirilip, kökü toprakla kaplanır. tekrar sulanır. ağaç ekiminde önemli olan bitkiye uygun toprağı seçmek ve daha sonrasında doğru şekilde bitkiyi yerleştirmek. ağaç dikildikten sonra ara ara sulanıp gübrelenmelidir.