0

bağışıklık sistemi, vücudun enfeksiyonlarla mücadelesinde yardımcı olan doğal savunma sistemidir. işte bu yüzden bizi sağlıklı tutan bağışıklık sistemimizdir.
bağışıklık sistemi organları şunlardır:
boğazın arka tarafındaki boğazın her iki tarafında bulunan bademcikler. bademcikler enfeksiyonlarla savaşan antikorların yapılmasına yardımcı olur.
tüm vücutta bulunan lenf düğümleri ve lenfatikler. lenfatikler vücut dokuları ve kan dolaşımı arasında sıvı, besin ve atık madde taşırlar. lenf düğümleri, lenfatikler olarak adlandırılan özel beyaz kan hücreleri tarafından tahrip edilen bakteri, virüs ve diğer yabancı maddeleri hapseden lenf sıvıların süzer.
göğüs kemiğinin arkasında, boynun dibinde üst göğüste bulunan timus bezi. timus, enfeksiyonla mücadele eden antikorları oluşturmaya yardımcı olur.
kemik iliği, esas olarak uzun kemikler, omurlar ve vücudun pelvik kemiklerinde bulunur. ilik bakterileri, virüsleri ve enfeksiyona neden olan diğer organizmaları tahrip eden beyaz kan hücrelerini yapar.
karın üst sol tarafında bulunan dalak. dalak, bakteri ve diğer yabancı maddeleri tanımak ve onları yok etmek için bağışıklık sistemini destekler.
genel olarak, bağışıklık sisteminiz sizi hastalığa neden olan mikroorganizmalara karşı savunur. ama bazen bu savunma yetersiz kalabilir. bir mikrop vücudunuza girdiğinde sizi hasta eder.
bağışıklık sistemini güçlendirmek cazip bir fikir olabilir ama uygulama konusunda bazı nedenlerden dolayı zor olduğu kanıtlanmıştır.
bilim insanlarının, bağışıklık sistemininin karmaşıklığı konusunda hala çözemedikleri çok fazla şey bulunmakta.
yaşam tarzı ve gelişmiş bağışıklık işlevi arasında bilimsel olarak kanıtlanmış doğrudan bağlantılar mevcut değildir.
fakat bu, yaşam tarzının bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerinin olmadığı anlamına gelmez.
işte hastalıkla savaşmak ve bağışıklığı güçlendirmek için ipuçları:
-sağlıklı yaşam stratejilerini belirleyin. ilk ve öncelikli amacınız sağlıklı bir yaşam tarzı seçmektir.
-sigara içmeyin
-yüksek proteinli meyve ve sebzeler tüketin.
-düzenli egzersiz yapın.
-sağlıklı kilo verin.
-alkol kullanıyorsanız azaltın ya da bırakın.
-yeterli uyku uyuyun.
-stresi en aza indirmeye çalışın.
-ellerinizi sık sık yıkamak ve etleri iyice pişirmek gibi enfeksiyonları önleyici tedbirleri alın.