1

çay ve kahve maalesef olmazsa olmaz içecekler arasinda yer aliyor ama aşiriya gittiğimiz zaman hele ki şekerli çay ve kahve tüketimin de sağliğimizi hiç düşünmediğimiz ortada.
1-kalp atişlarini hizlandirmasi: çok fazla kafein tüketimi kalp atişini normalden fazlalaştirir.
2-reflü hastaliğinin baş kaynaklarindan: kafein tüketimi özofagusun gevşemesine yol açarak reflü olmasina sebep olur ayni zamanda midede ekşime yapar.
3-anksiyete: fazla kafein alimi kalp atişinin fazla olmasina fazla adrenalin hormonu salgilanmasina ve yüksek hassasiyet gibi uyarici etkilere yol açar
4- sindirim sistemini bozar: kafein ince ve kalin bağirsak kaslarindaki kasilmalari artirir

1

çaydan kahveden ziyade şuna inanan bir insanım her şeyin fazlası zarardır azı makbul dür diye düşünüyorum gelelim çay ve kahveye çayın uykusuzluk yaptığını bir çok kez duymuşsunuzdur bu bir sağlık sıkıntısı olsa gerek ki sizin ekolojik dengeye göre uyumanız gereken saate sizi uyutmuyor aynı şekilde kahvede de uyku bozukluğu ortaya çıkıyor fakat kahvenin bir kötü özelliği daha var bazı insanlarda çarpıntıya sebep oluyor sanırım içerisindeki bazı uyarıcı maddelerden olsa gerek bir anımı sizinle paylaşayım sigarayı bırakmak için bir çok sebep denedim çevremde ki insanlar kahve iç falan dediler dedikleri gibi yaptım ama günde 5 bardak kahve içiyordum belli bir süre sonra kalpte göğüs kafesine doğru çarpıntılar başladı bu beni bayağı korkuttu canım sigara istemiyordu evet ama bu sefer kalp çarpıntısı başladı sonra kahveyi bırakıp tekrar sigara içtim işte buna benzer zararları olabiliyor belki de daha fazla az görülen zararları da vardır teşekkürler

1

çay ve kahve tüketimine dikkat etmek gerekir. aslında her yediğimize ve içtiğimize dikkat etmemiz gerekir. çünkü her şeyin fazlası zarardır. ilacın bile dozunu fazla aldığınız takdirde vücuda zararları vardır. çay ve kahve tüketiminizde fazlası zararlıdır. örnek verecek olursak ilk etkilediği şey diş sağlığıdır. dişlerinizi olumsuz şekilde etkileyebilir.

1

aşırı bir şekilde çay tüketmenin zararları günlük tüketim çay su yerine geçmez sadece sıvıdır vücudumuzun günlük sıvı gerekmesine çay gibi yeri çekimleri nerede sağlayabilmek mümkündür ancak içerisinde içilen çayın şeker ilavesi yapılarak tüketilmelidir ve önlerine beraber tercih edilmesi sağlık açısından olumsuz etkiler oluşmasına neden olmaktadır öğünlerde tercih edilen çay demir emilimini azalmasına neden olabilmektedir örneğin kahvaltınız da yumurta ile çay tüketmek yerine taze sıkılmış meyve suyu daha meyveyi tercih etmek olumsuz etkiler azaltmanın bir yoludur çünkü 3 ay içerisinde taneler besinler alınabilecek emiliminin azalmasına neden olabilmektedir aşırı çay tüketiminde dikkat etmek gerekir gün içerisinde aşırı çay sinir bozukluğu kabızlık yüksek tansiyon el titreme baş ağrısı sıkıntı ve uykusuzluğa neden olabilmektedir aşırı çay tüketimi idrar miktarını da artışı neden olur idrarla dışarı atılan asidi miktarını azaltır romatizma hastalığı olanlara zarar verir çay da o kız alıp fazladır bu nedenle kum ve taş olanlara çay zararlıdır yüksek tansiyon hastası karaciğer hastası ve kabızlık çekenler albümün olanlar çay içilmemelidir. çaya şeker ilave edilerek aşırı tüketilmesi de kalp damar hastalıkları şişmanlık serum lipid değerinde yükselme gibi olumsuz sonuçlara yol açabilir şekerli ya da şekersiz aşırı çay tüketimi vücuda demir emilimini ters yönde annemi etkilediği kadar vücudu toksit madde birikimi neden neden olabilmektedir yani vücudumuzun sürekli olarak şiş olmasına ödem neden olur çayı tüketmeden vazgeçemiyorsanız ve tercihiniz şekerli tüketmek ise öncelikle şeker miktarını azaltabilirsiniz şeker yerine tatlandırıcı kullanabilirsiniz günlük tatlandırıcı kullanımında 8 tableti geçmemeye özen gösterilmeli siniz çayınız özen göstermelisin çayınızın demlerken çabuk tarçın kullanırsanız çayınız daha rahat edebilirsin çayı şekersiz fakat fazla miktarda tüketin diyorsanız 4 çay bardağı çay hakkını geçtikten sonra her bardak çay için ekstra bir bardak su içiniz çayınız açık olarak dik etmeye çalışınız. kahveye gelince günde 3 fincandan fazla kahve içilmemelidir 3 açtğı zaman kalp ritmini bozar kaldı hızla çarpmasına neden olur ve çarpıntı ortaya çıkar saç nedeniyle kalp krizi riskini fazlalaştırır.