0

1932-1938 türk dış politikasında yaşanan olaylar şunlardır:
1. türkiye'nin milletler cemiyetine üye olması (1932): briand- kellog paktına ve cenevre silahlanmamaya üye olması olumlu etkiler yaratmıştır. 1932 yılında ispanya'nın teklifi ve yunanistan'ın desteğiyle bu cemiyete katılmıştır. bu zamanda dış işleri bakanımız tevfik rüştü aras'tır.
2. balkan antantı (1934): bu antanta katılan devletler şunlardır:
-türkiye
- yunanistan
- yugoslavya
- romanya
amaç batı sınırlarını korumak ve italya'nın almanya'nın yayılmacılığına karşı sınırları korumaktır. bu pakt ikinci dünya savaşı çıkınca dağılmıştır. bulgaristan'ın revizyonist politika izlemesi de bu paktın oluşumunda etkili olmuştur. bulgaristan yugoslavya ile antlaşmazlık yaşadığı için üye olmadı ayrıca bulgaristan romanya'dan dobruca'yı da almak istedi. aralarında bu sorunlar bu pakta üye olmasını engellemiştir.
3. akdeniz paktı (1936): bu pakta iye olan devletler şunlardır:
- türkiye
- fransa
- ingiltere
- yunanistan
- yugoslavya
amaç: italya ve almanya'nın akdeniz'deki yayılmacılığını engellemek ve güç birliğinden faydalanarak sınırları korumaktır.
4. montrö boğazlar sözleşmesi (1936): lozan'da türkiye'nin egemenlik hakları sınırlandırılmıştır. türkiye lehine imzalandı. italya katılmasa da antlaşmayı imzalamıştır. sovyet rusya bu süreçte türkiye'yi desteklemiştir.
5. sadabad paktı (1937): bu pakta türkiye, iran, ırak ve afganistan katılmıştır. 5 yıl süreyle imzalanmıştırç doğu sınırı korunmaya alınmıştır. suriye yaşanan su ve hatay sorunundan dolayı katılmamıştır.
6. nyon konferansı: ispanya savaşı ile akdeniz2de korsanlar ortaya çıkmıştır. korsanlara karşı italya ve ingiltere ile iş birliği yapılmıştır.