0

pilavımızın lapa olmaması için en etkili çözüm pirincin tuzlu suda belketilerek nişastasının alınması gerekir ve iyi kavrulmadıdır bunun için bir iki dk kavurmalıyız yağda içindeki suyu açığa çıkartır

0

normal alti kisik bi ocakda olmasi lazim lapa olmamasi icin suyunu orantili koymak lazim

2

pirincin lapa olmadan tane tane pişmesi ve güzel bir pilavın ortaya çıkması için dikkat edilecek püf noktaları şunlardır:

her şeyden önce kaliteli bir pirinç olması iyi olur olur. önce sıcak su içinde ve tuz ekleyerek yarım saat kadar bekletilmesi gerekir. böylece pirincin unu iyice ayrılmış olur. ardından soğuk su ile bir kaç kez yıkanır ve suyu güzelce süzülür.

bir düğer önemli husus, pirincin yağda iyice kavurulması gereğidir. karıştıra karıştıra kavrulan birinç önce birbirine yapışmaya meyillenir. bu aşamada kavurmaya devam etmek iyidir çünkü bir süre sonra pirinçler birbirinden ayrılmaya başlar. kavurma aşamasında tuzun konulması ve bir iki damla limon suyu eklenmesi pilavın hem beyaz olmasını sağlar hem de tane tane olmasına yardımcı olur.

kavurma aşaması bittikten sonra kaynar su eklenir ki suyun miktarı çok önemlidir. pirinçten pirince değişmekle birlikte en uygun oran bire ikidir. yani bir bardak pirinçten yapılacak pilav için iki bardak kaynar su idealdir.

su eklendikten sonra pirinç kısık ateşe alınır ve yavaş yavaş pişmesi sağlanır. bu aşamada tencerenin kapağı kapalı olmalıdır. iyice suyunu çektikten sonra en az 15 dakika kadar demlenmesi ve sonra sofraya getirilmesi doğru olacaktır.

afiyet olsun... göründüğü kadar zor değildir, bir kaç denemeden sonra el alışkanlığı hal,ne gelecek ve güzel pilavlar yapacaksınız. bundan kuşkunuz olmasın. buzlukta haşlanmış nohut bulundurup pirinçler kavrulurken bir miktar eklemenizi tavsiye ederim. veya haşlanmış tavuşun suyunu pirince eklemenizi ve tavukları pilavın üzerine eklemenizi de tavsiye edebilirim. benim en sevdiğim pilavdır.

habersiz gelen misafirleri ağırlamak için tavuklu pilav hızlı ve lezzetli bir yemek olacaktır. yemek olarak ikram edilebileceği gibi çayla dahi ikram edilebilir.

1

pilavın lapa olmasına sebep olan iki neden vardır. birincisi suyu fazla koymuş olmalısınız. ikincisi ise pirinci iyi yıkamamjssinizdir.

1

çok aşırı su koyulmamalıdır bu lapa olması için bir etkendir

1

bi kere normal oocakta olucak pirinci koyduktan sonra tuzu da koyup karıştırıyorsun,ben ölçüyle yaparım bir bardak pirinçse eğer,1,5 bardak su koyarım,harlı ateşte fokurdama gördükten sonra kapağını kapatıp,kısık ateşe alırım,5 dakika sonra suyunu biraz çeker bir karıştırırım alt üst her yer pişmesi için kapağı kapatırım on dakika sonra da pişmiş olur tadına bakar altını kapatırım. püf noktası çelik tencere de kesinlikle değil,teflon yada seramik tencere de pişirmek. afiyet olsun:)