0

pişmaniye bildiği,mm kadarıyla genelde osmaniye ilçesine özgüdür ama farklı yerlerdede olduğunu duymuştum

0

pişmaniye izmit'e ait bir şekerleme çeşididir. fıstklı, kakaolu, sade çeşitleri vardır. daha çok otobüs terminallerinde ve dinlenme tesislerinde satıldığını gördüğümüz güzel bir tatlıdır.

0

kocelinin pişmaniyesi meşhur’dur. pişmaniye için gerekli malzemeler; 1 kilo toz şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu
2 çorba kasesi un
su
toz şeker tencerenin içine konur,üzerine gelecek kadar su koyulur,ocağa koyulur.limon suyu ilave edilip kaynamaya bırakılır ve iyice koyulaşana kadar kaynatılır.kıvamını anlamak için tabağın içerisine biraz normal musluk suyu konulur,ve içerisine bir kaşık koyu şerbetten eklenir.şerbet sertleşip şeker kıvamını alıyorsa kıvamını almış demektir.aliminyum bit tepsinin içi bol sıvıyağ ile yağlanır,kıvamını alan şerbet tepsinin içine boşaltılır, bu şerbetin diğer adı mablaktır.mablak sertleşmeden sıpatula yardımı ile kaldırılır.mablak elde uzatılarak hiç bırakılmadan oynanılır,rengi açık sarı oluncaya kadar oynamaya devam edilir. bu arada un tavanın içine alınarak kavrulur, unun kavurma işlemi sırasında yanmamasına dikkat edilmeli.
mablak en son halka şekline getirilir ve un bir masanın üzerine boşaltılarak,mablak üstüne konulur.masanın çevresine 4 kişi oturur her biri kenarlarından çekerek uzatır.mablak uzadıkça katlanıp yeniden çekilir,bu işlem 18,19 kez tekrarlanır.çekme işlemi mablak tel tel oluncaya kadar devam edilir fazla unu silkelenir.pişmaniye tel tel olduktan sonra kesilerek büyükçe bir sininin içerisine konur.soğuk ve açık hava da iyice soğuyup,kıtırlaşıncaya kadar bekletilir.ardından pişmaniye hazırdır.

1

izmit pişmaniyesi ve sanırım osmaniye pişmaniyesi meşhur helvayı çekiyorlar ondan sonra yapılıyor diye biliyorum

0

izmit pismaniyesi meşhurdur. otobüslere girip bile satarlar.

2

çok severek yediğim pişmaniyenin ana merkezi koceli ilimizdir. daha önce bir defa gitmek nasip oldu. ama pişmaniyeler her şehirde bulunmaktadır. bu yüzden pişmaniye alabilirsiniz. pişmaniye bugüne kadar yemeyen pişman olur.