0

en az 2 sene sigortalı bi işte calısman gerekiyor. bu süre sonunda isten cıkar veya atılırsan iskur tarafından maaşa baglanıyorsun. primine göre hasaplanıyor bu maasın miktarı.

2

işsizlik maaşına hak kazanılması için en son çalışılan işten kendi isteği dışında ayrılmak zorunda kalmak gerekir. istifa eden işçi işsizlik maaşı alamaz. ayrıca yine son çalışılan işyerinden en az 120 gün sigorta priminin yatması gerekir. yine bir diğer şart da son üç yıl içinde farklı işyerlerinden de olsa toplam 600 gün sigorta primi yatırılmış olması gerekir. ayrıca iş sözleşmesinin sonlandırılmasından itibaren 30 gün içinde işkur'a başvurmak gerekir.

bu şartlar yerine gelmişse 10 aya kadar işsizlik maaşı alınabilir. maaşın miktarı da sigorta kayıtlarına göre belirlenir. son dört aydaki prime esas maaşı esas alınır, günlük ortalama kazancının yüzde kırkı işsizlik maaşı olarak ödenir. toplamda brüt asgari ücretin yüzde seksenini geçemez.

yine işsizlik maaşının sınırları asgari ücrete göre belirlernir. brüt asgari maaşın yüzde kırkından az, yüzde sekseninden çok olamaz.

bu şartlar

0

işsizlil maaşı belli bir süre çalıştıktan sonra o işten ayrılıp işsiz kalmak ve yeni bir işe başlayana kadar verilen paradır

1

benim bildiğim işsizlik maaşı alabilmek için belli bir süre sigortasının yatması şartı olduğunu biliyorum