0

beyin göçünü engellemek için ülkemizdeki teknolojileri ve özgür ortamı geliştirmemiz gerekiyor . insanlar yabancı ülkelerde daha iyi teknoloji ve daha rahat ortamda olduğunu bildikleri için ve yüksek bir meblağ da teklif edildiği zaman beyin göçü yapıyorlar. beyin göçü yapmalarını engellemek için insanların değerli olduğunu hissetmelerini sağlamak ve zaten kendilerini duyurmak için başka ülkeye gitmemelerini engellemek için ülkemizde değerli olduğunu onlara hissettirmenin yanında ülkemize de ne kadar değerli olduğunu göstermemiz gerekir. bu şekilde beyin göçü engellenebilir diye düşünüyorum.

0

beyin göçünü engellemek için ilk olarak bu konuda bilinçlenmek gerekiyor. devletin bu konuda acilen önlem alması gerekiyor. zira bu beyinler dış ülkelere gitmesi ülkemiz adına büyük kayıp olmaktadır.

0

teşvik şart! bugün udemy gibi unicorn olabilmiş bir şirketin kurucusu malatyalı bir kardeşimiz. burada yatırımcılardan aradığı desteği bulamayınca göçtü amerika`ya. şimdi orada hatırı sayılır bir şirket. benzeri bir çok örnek var. giden geri gelmiyor çünkü burada imkan sağlanmıyor.tekrar söylüyorum: teşvik ve imkanların iyileştirilmesi şart! başka türlü olmaz.

0

öncelikle bilime,bilim adamlarına daha da önem verilmelidir. daha çok imkan sağlanmalıdır. labaratuvar açılmalıdır.

0

daha fazla para verip değerli insanlara önemli olan görevlilerin gelmesi daha iyi olur

0

gelişmiş ülkelerdeki sistemler üretim tesisleri incelenerek birebir aynısını ülkede faaliyete geçirmek gerekiyor. tarım ve hayvancılık temelli ekonomik adımlar atılmalı. yurtdışındaki öğrenim gören bütün personelin ülkeye getirilmesi için mevcut şartların iyilestirilmesi. liyakate dayalı sistemin uygulanması .

0

değerli isimlere hak ettikleri ücret ve imkanlar temin edilmelidir.