0

domates çorbası özellikleri kış aylarında daha çok tercih edilen bir çorbadır. domates çorbasının tarifi de oldukça özeldir. kişiden kişiye değişir bu tarif. ben daha çok şöyle yapıyorum. 2 yemek kaşığı tereyağı eritilir daha sonra içine un bir yemek kaşığı un koyularak iyice kavrulur. 4 tane domatesi rendeleyip içine konularak iyice kaynamaya bırakılır. 500 su bardağı tavuk suyuna özellikle koyulmalıdır. bir bardak ise süt koyularak sütün koyulmasının sebebi daha çok kesilmemesi için çorbanın. daha sonra çorba kaynatılmaya bırakır ve 20 dakika neredeyse kaynatılır.daha sonra kıvamını alması için blendırdan geçirilmelidir. daha sonra kaselere koyulup üzerine kaşar peyniri eklenerek afiyetle yenir limonda sıkılabilir tabii ki de üstüne.

1

4-5 adet orta boy domatesi iri iri dilimliyoruz üzerine zeytinyağı gezdirip dış sarımsak ve iri dilimlenmiş soğan ile birlikte üzerine birazcık da kekik ve tuz serperek fırınlıyoruz. fırında pişirdikten sonra tüm karışımı geniş bir kaba alarak blender ile eziyoruz iyice. ayrı bir tencerede sıvı yağ ve tere yağını karıştırarak eritiyoruz üzerine 2 kaşık un koyarak hafif pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. onun kokusu gittikten sonra üzerine domatesli harcımızı ilave edip karıştırıyoruz. son olarak da üzerine kaynar su ilave ediyoruz. domates çorbasını kremalı yapmak istiyorsak suyu ilave ettikten sonra bir paket krema koyup iyice karıştırıyoruz. pişmekte olan çorbamızın tadına bakarak tuz kontrolü yapıp birazcık tuz ilave edebiliriz. çorba pişene kadar ara ara karıştırmaya devam ediyoruz ve kıvam alarak, birkaç taşım kaynadıktan sonra altını kapatıyoruz.

0

malzemeler;
4 5 adet domates iri olmalı
2 çorba kaşığı tereyağı
3 çorba kaşığı un
1 litre su
1 su bardağı süt
1 çorba kaşığı rendelenmiş taze kaşar

yapılışı;
domates çorbası yapmak için ilk önce tereyağı ve unu bir tencereye alıyoruz hafifce kavuruyoruz.
diğer bir taraftan kabuğu çıkarılmış. kup kup doğranmış olan domatesler robottan geçirilip bu karışıma ilave edilir, bir kaç dakika kavrulur.

ara verilmeden bir litre kadar su ilave edilip karıştırma işlemi sürdürülür.
15 dakika bu şekilde kaynatılır.

daha sonra sut ilave edilip birkaç dakika daha kaynatılarak tuzu ilave edilip ocaktan alinir.

arzuya gore servis yaparken üzerine kasar peyniri rendelenir daha lezzetli yapar. hazır afiyet olsun ..

1

biraz un kavrulur yağda. birkaç domatesi rendeleyip hafif kavrulan un ve yağ karışımının üzerine döküyoruz. domatesin çiğ gittikten sonra üzerine yeterli miktarda su ekleyip karıştırarak kaynatıyoruz bol bol karıştırılması lazım ki çorbamız topaklanmasın. eğer topaklanır ise blendırdan geçirebilirsiniz.

1

şu an kendimi yemek programında hissettim. tarif verip duruyorum. ama severim yemek yapmasını da tarif vermesini de. :) bu saye de bende bilgilerimi tazelemiş oluyorum. neyse isterseniz her zaman ki gibi malzemeleri sayarak başlayayım.
malzemeler ;
- bir yemek kaşığı un
- dolu dolu yemek kaşığıyla tereyağı
- üç adet domates
- bir çay kaşığı tuz
- bir çay bardağı süt
- üç su bardağı sıcak su
yapımına gelince ;
ilk olarak domateslerin kabuğunu soyup rendeliyoruz. tencereye aldığımız tereyağına unumuzu ekleyip unun kokusu çıkana kadar kavuruyoruz. kavrulan unun üzerine rendelediğimiz domatesi ekliyoruz. domatesler iyice pişene kadar kavuruyoruz. eğer iyice pişirmezseniz çiğ domates tadı gelir. pişen domateslerin üzerine sıcak suyumuzu ve tuzumuzu ekliyoruz. en az bir 15-20 dakika kadar kısık ateşte kaynamasını bekliyoruz. bu süre bittikten sonra ocağın altını kapatıyoruz ve çorbamızı süzgeçten geçiriyoruz. böylece domatesin çekirdeklerinden kurtulmuş oluyoruz. süzdüğümüz çorbamızı tekrar tencereyle ocağa alıp kaynamasını bekliyoruz. bu sırada da cezvede sütümüzü iyice ısıtıyoruz. ısınan sütü çorbamızı karıştırırken yavaş yavaş ekliyoruz. bir süre de böyle kaynadıktan sonra ocağın altını kapatıyoruz. çorbamız servise hazır. zevkinize göre kaşar peyniri rendeleyip servis sırasında kaselere ekleyebilirsiniz. ben pek tercih etmiyorum. afiyet olsun. :)