0

çarşaf böreğinin yapmak için öncelikle hazır yufka değil el açması bir yufka hazırlayacağız elde açıp incelediğimiz hamuru çarşafa koyarak yuvarlayarak, sarılıp yapılan bir börek türüdür. çarşaf böreğinin yapmak için gerekli olan malzemeler,
5 su bardağı un
bir çay bardağı ılık süt
bir çay kaşığı şeker
yarım paket yaş maya
1 yumurta
bir buçuk su bardağı su
bir su bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı erimiş tereyağı. arzuya göre tuz malzemeler bu kadar.
iç harcını ise arzunuza göre kıymalı peynirli yağda patatesli olarak hazırlayabilirsiniz bir börek yapmak için iç harcını nasıl yapıldığını zaten hepimiz biliyoruz.:) o yüzden iç harcı hazırlama aşamasını tamamen geçiyorum.o an ki isteğinize göre iç harcı hazırlayabilirsiniz.
hamur yapmak için maya ve şekeri ılık sütün içerisinde eritiyoruz ardından genişçe bir yoğurma kabının içine onu boşaltıyoruz ve ortasını havuz şeklinde açarak üretmiş olduğumuz mayayı döküyoruz ardından içerisine 1 adet yumurtayı kırıyoruz ve tuz süt ve sıvıyağı da ekleyerek kenarlardaki onlara yavaş yavaş alarak hamurumuzu yoğuruyoruz eğer un az gelirse toparlamak için un ilavesi yapabiliriz.hamurumuzu toparladıktan sonra dört eşit parçaya bölüyoruz ve üzerini nemli bir bez ile kapatarak birkaç saat mayalanmaya bırakıyoruz.hamur mayalanırken dilediğiniz iç harcını böreğiniz için hazırlayabilirsiniz. mayalanan hamuru oklava yardımıyla servis tabağı büyüklüğünde açın üzerini güzelce yağlıyoruz bu işlemi 4 beze içinde teker teker yapmaya devam ediyoruz ardından açmış olduğumuz bütün hamurları teker teker elimizde çekerek inceltebilir dinimiz kadar inceltir fazla delip yırtmaya bu aşamada dikkat etmeniz gerekir.gerdirme ve inceltme işlemi tek başına yapamıyorsanız diğer bir kişiden de yardım alabilirsiniz. iyice büyük kaldırıldığında neredeyse karşı tarafı görebilecek inceleye ulaştığı zaman bir çarşafın üzerine yayıyoruz.sonrasında hamurumuzun her tarafını iyice yağlıyoruz ve hazırlamış olduğumuz iç harcı hamurun her yerine serpiştiriyoruz. sonrasında ise çarşafı karşılıklı kenarlarından kaldırarak hamuru rulo şeklinde sarılmasını sağlıyor bu işlemi yaparken karşımızda muhakkak birisinin olması gerekli iki tarafta salladığınızda karşılıklı iki adet ince rulo oluşması gerekiyor.oluşan bu ruloları yağlanmış tepsiye aynı gül böreğin de ki gibi doluyoruz.geriye kalan diğer hamurları da aynı şekilde açıp iç harcı rulo şeklini verdikten sonra tepside olan hamurların etrafına dolamaya devam ediyoruz hamurlar bitip bütün tepsi dolduğu zaman.böreğimizin üzerine çırpılmış yumurta ve tere yağını karıştırıp güzelce boca ediyoruz. üzerine de isterseniz susam ve çörekotu dökebilirsiniz.önceden ısıtmış olduğumuz 180 derece fırında her tarafı güzelce kızarana kadar pişiriyoruz ve sonrasında afiyetle yiyoruz.

1

unu geniş bir kaba alıp üzerine tuz ekliyoruz. yavaş yavaş su ilave ederek kulak memesinden biraz daha sert bir hamur hazırlayıp dinlenmeye bırakın.
soğanları küp küp doğrayın ardından sıvıyağ da ekleyip renkleri dönene kadar kavurun. üzerine kıymayı ekleyin.kavrulunca karabiberi ve baharatları ekleyin. hazırladığınız hamurdan bir parca kopartıp elinizle yemek tabağı büyüklüğünde ve 1 parmak kalınlığında olacak şekilde açın.
her iki yüzünede sıvıyağ sürüp üst üste koyun ve 20 dakika bu şekilde dinlendirin.

sonra hamuru geniş bir örtünün üstüne koyun. elleri ara sıra sıvayaga batirin ve kenarlarından çekerek hamuru büyütün.

hamur yufka büyüklüğüne ve inceligine gelince.
kenarlarını keserek düzeltin. yum yüzeye kıymalı harç koyun ve rulo şeklinde sarın. bir adet yumurta sarızını uzerine sürün. 180 derece önceden ısıtılmış fırında pişirin. afiyetler olsun.

0

yufkalarin daha geniş serilmesiyle yapilir sanirim