1

üzüm pekmezi yaparken öncelikle 4-5 kilo kadar üzme güzel ayıklayarak iyice yıkıyoruz ardından üzümün suyunu ezerek iyice çıkartıyoruz bu aşamada üzümlerin tamamen ezilmesini ve postalarında çıkmasını sağlamalıyız. iyice ezip posaları da çıkardığımız üzümleri temiz çuvalların içine koyup suyunun ve posasının tamamen birbirinden ayrılmasını sağlıyoruz. suyunu ayırdıktan sonra genişçe bir tencereye ya da kazana hatta alarak kaynatmaya başlıyoruz. birkaç taşım kaynadıktan sonra kotalarından ayrılmış üzüm suyunun altını kapatıyoruz.
bu aşamada ise bir avuç temiz beyaz toprak gerekli almış olduğumuz bu beyaz toprağa genişçe bir kabın içine koyuyoruz ve daha önce kaynatmış olduğumuz üzüm suyunu yavaş yavaş toprağın üzerine döküyoruz. toprak üzüm pekmezinin ekşimesine ve köpürmesini önleyen bir şeydir. toprağın üzerine üzüm suyunu döktükten sonra ağzını iyice kapatıp üzüm postalarının toprağın üstüne çökmesi için bir gün boyunca bekletiyoruz.bekleme süresinin ardından karışımımızı ince tülbentler kullanarak içinde tortu kalmasın diye iki, üç kere güzelce süzüyoruz.süzme işlemini yaparken topraklarla uzun postalarının kardeşim olmasına dikkat edin üst tarafından yavaş hareketlerle suyu almamız gerekli.tüm üzüm suyunu süzdükten sonra niye geniş bir kazanın içine alarak iyice kaynatıyoruz kaynama işleme sırasında pekmezin üzerinde oluşan köpükleri mutlaka almanız gerekli.hazırlamış olduğunuz pekmez koyulaştıktan sonra kıvamını kontrol ederek ocaktan alabilirsiniz.

0

pazardan aldığınız üzümleri güzelcene yıkayın. sirkeli suda yıkamak gerekir. sirke kum ve zararlı bakterilerden arınmasını sağlar. üzümler tencerede kaynatılır.
üzümleri sıkma ya gerek yoktur. kevgirle süzülür haşlanan üzümler. süzülen üzüm suyu ağzı geniş bir tencerede kaynatılır.
içine 3 tatlı kaşığı karbonat eklenir. tencerede kabarcık oluşur bunlar gidene kadar kaynatınız. ocagi kapatın ve bir gece dinlendirin. dinlen uzum suyunu ertesi gün bir saat 10 dakika kadar tekrardan kaynatın. uzum pekmezimiz hazır.

0

öncelikle üzüm suyu termetiz sıkılır ve sonra kaynatilir ve süzülür süzüldükten sonra tekrar kaynatilir uzun süre taki pekmez halini alana kadar

0

üzümleri toplarsınız odun ateşini yakarsınız üzümleri kazana atıp çizme giyip çiğnemeye başlarsınız posasını suyunu ayırırsınız kaynamada tam bilmiyorum ama belli bi derece var o derece ulaştığınızda soğumaya bırakıp şişelere koyarsınız