0

yapılan işin sonucuna göre ödenen ücret sistemidir.

0

akort ücret sistemi verime bağlı bir ücret sistemidir. sistemde çalışanların verimi değerlendirilir. akort ücretleri sonuçları ölçülüp tespit edilebilen tüm işlerde uygulanırlar. temeli işin sürecine değil, niceliğine dayanır. verime dayalı ücret sistemlerinde çalışan yerine getirdiği iş için önceden belirlenen ücrete hak kazanır. fakat çalışan normal verim düzeyinin altında üretim yapar yada hiç üretemez ise ücreti bu sonuca göre artma, azalma yada hiç değişmeme gibi değişikliğe uğrayacaktır. buna rağmen günümüzün sosyal politikaları çalışanların asgari ücret garantisi atında çalışmalarını öngörmektedir. ayrıca standart iş miktarı yada üretilecek parça miktarı belirlenir.

akort ücret sisteminin yararları;
verimlilikte artış, dolayısıyla üretimde artış sağlanır.
aynı süre içerisinde daha fazla üretim mümkün olduğundan sabit maliyetler azalır, birim maliyetler düşer.
örgütün maliyetleri çok daha kolay hesaplanabilir.
örgütün iç hacmi arttığında çalışma derecesinde önemli dalgalanmalar olmaz, ürüne dönük talepteki dalgalanmalar ise mevcut çalışma gücü ile karşılanabilir.
çalışanların parasal kazançları çabaları ile ortantılı olarak artabilir.
denetim ihtiyacı azalır ve masrafı düşer.

akort ücret sisteminin zararları;
çalışanların daha fazla üretim ortaya koyma yönünde hırsları kaliteyi olumsuz yönde etkileyecektir.
daha fazla ve daha sıkı çalışma nedeniyle çalışanlarda aşırı yorgunluk ve yıpranma söz konusu olacaktır, bu da iş kazalarına sebebiyet verecektir.
akort ölçeğinin oluşturulmasında ve zaman etütlerinin yapılmasında uzman kişilere olan ihtiyaç bu yöndeki maliyeti arttıracaktır.
hammadde ve malzeme israfı ile araç gereçlerin bakım-onarım masrafları artabilir.
standartların hesaplanmasındaki yanlışlıklar, teknoloji gelişme ve değişmelerin sistemi yanıltmasındaki yanlışlıklar çalışan ve işverenin ilişkisini bozabilir.