0

evet ben görüyorum yani bazı kişiler çok vicdansız var benim bir tane arkadaşım var mahallede adı ismail arkadaşım tam bir hayvan sevmez yani hayvanlara karşı bir karşı duyusu var mesela sokağın başından köpek ve kedi geçiyor hemen ona taş atıyor elinde ne varsa onu atıyor kaç kez uyarmama rağmen hala beni dinlemiyor vicdansızlık yapıyor yani köpeklere kedilere taş falan atıyor yani ben bu arkadaşımın destekçisi değilim bir tane arkadaşım var hatta kuzenim diyebilirim adı baran yani yazın bildiğiniz üzere sinekler çok oluyor bizim bursa'da hava sıcaklığı çok sıcak olduğu için bir de benim odam sıcak tarafta güneşe bakan tarafta olduğu için odama çok sinek doluyor o döneme diyorum ki bırak durumu hayvanlar uyusun yani niye böyle bir şey vurmaya çalışıyorsun falan diyorum ondan sonra kuzenimle bırak ben öldüreceğim onlar işte beni rahatsız ediyorlar falan diyor yani ayıp bence de. ben de hele hiç böyle bir vicdansızlık yok ben hep böyle iyiden yanayım adaletten yanayım diyebilirim hiç böyle hayvanlara falan kıyamam insanlara kıyamam veya diyelim ki gidip birini dövsem yarım saat sonra ben pişman oluyorum gidip ondan özür diliyorum bu kadar vicdanlı bir insanım ben.

0

gerçektende öyle insanlar yardımseverlik duygularını kaybediyor kimse kimseye güvenmez olmuş bir şey bile emanet edemiyor kimseye insanlık çökmüşe geçiyor insanlar çeverlerine karşı duyarsız olmaya başlamış artık kötü ile doğru arasındaki farkı anlamakta zorlanıyorlar çoğu zamanda anlamıyorlar insanlık ölüyor...

0

evet artık bazı insanlar için insan bile dememek gerekiyor.

0

günümüzde insanlar vicdanlarını elbise gibi evden çıkarken evde bırakıyor,vicdan,merhamet kalmamış sadece para,para ,para insanlık bitmiş daha ne olsun ...

1

evet gün geçtikçe insanlar içlerindeki iyi insanı öldürüp kötü birer insana dönüşüyorlar. aslında bu biraz bizim toplumumuzdaki insanlardan da kaynaklanıyor. hiçbir şeyin kıymetini bilmiyoruz. o yüzdendir ki insanın içindeki vicdan da yardımseverlik duygusu da git gide azalıyor. tamam insan iyilik yapınca karşılık beklemez ama yardım edilen kişinin de elbette bir teşekkür etmesi gerekir. ama biz insanlar bazen bunu bile çok görüyoruz o insanlara. artık insanlar birbirlerine yardım etmeye bile çekiniyor..

0

bu çok normal değil mi arkadaşlar ? insanlar vicdanlı ve yardımsever davrandıklarında karşılık olarak ne aldıklarını görüyorsunuz. bugün birine yardım edersiniz yarın arkanızdan etmeseydi ederken bana mı sordu derler. bunu duyduğunuz an zaten bir daha yapmayacağınızı anında dile getirirsiniz. insanlara iyilik yaptığınız zaman bir sonrakinde bu artık sizin göreviniz haline gelmiş olur. ve bu görevi yerine getirmezseniz biliyorsunuz ki sizden daha kötüsü olmaz. bu durumların tamamı tabii ki yanlıştır. ancak günümüzde insanların tecrübelerinin tamamen bu yönde olduğunu düşünürsek kimsenin kimseye yardım etme isteği ve su istimal edildiği için vicdan gösterdiği bir durumda olamıyoruz. özellikle büyük şehirlerde insanlar birbirlerinin vicdanlarını sömürerek belki bir öğrencinin cebindeki son paranın yarısını alarak evinin üstüne kat çıkartan dilenciler var. neyse ben yine konuyu çok fazla açıyorum kelime yetmeyecek. sabrınız için çok teşekkür ederim.

1

evet düşünüyorum. toplumsal olarak da bireysel olarak da vicdansız, duyarsız, vurdumduymaz insanlar olduk.

1

ne yazikki evet gün geçtikçe insanlar birbirini eze eze yükselmeye calısıyorlar

1

evet. genel olarak hepimizin de buna çanak ruttuğumuzu düşünüyorum ayrıca.