0

bir tütün ürünü olan sigara her bağımlılık yapan ürün gibi asıl amacı sağlık ve iyileşme olarak kullanılması sonucu ortaya çıkıyor. 1492 yılında amerika da yerliler tedavi ve dini amaçlı olarak tütün üretimi yapıyorlardı. genellikle o dönemde halk arasında büyü ve sihir gibi şeylere inanıldığı için o alanlarda kullanılan tütün colomb un amerikayı keşfi ile artık sigara olarak sarılmış şekilde görülmeye başlandı. ve kısa zaman içinde bütün dünyaya yayıldı. yakın zamanda yapılan bir bilimsel ve tarihsel araştırmaya göre sigara içmenin yaklaşık üçbin yıl öncesinde de olduğu ortaya çıktı. bulgular o döneme ait mısır ve güney amerika da bulunan mayalar sihir ve büyü yaparken dini ve resmi törenlerde sigaranın dumanını kullandıklarını ortaya sürmüştür. ülkemizde ise sigara 1600 lü yıllarda ingilizler tarafından bazı göğüs ve kalp hastalıklarına iyi geldiği gerekçesi ile getirilmiştir. fakat zamanla sigaranın zararlı ve bağımlılık yaptığı fetva edilsede yayılması ve bırakılması engellenememiştir. sigaranın yayılmasın da ki önemli bir etken ise denizcilik faaliyetinin gelmiş olup heryere yayılması ve her yerde ki insanlar tarafından görülmüş olmasıdır.

0

dünyada sigortacılığa benzer ilk uygulamalara günümüzden yaklaşık 4000 yıl önce babiller de rastlanmaktadır zamanım ticaret merkezi durumunda ki babilde kervan tüccarlarına borç veren sermayedar kar kervanlarin soyulması veya fidye ödeme durumuyla karşılaşmalari hâlinde tüccarlarıni borçlarını silmekte buna karşılık borcu tüccarlardan geri aldıkları zaman taşıdıkları riskin karşılığı olarak ana borç miktarı üzerinden bir miktar para almaktaydilar bu olay daha sonra kral hammurabi tarafından yasallastirildi hammurabi kanunlarının en büyük özelliği haydutların saldırısına uğrayan kervanlarin zararlarının bütün diğer kervanlar arasında paylaşılmasıni öngörmeseydi bu tehlike paylaşılmasınin kara taşımacılığındaki ilk örneğidir
m.ö 600 yıllarında hindular sigorta özelliği taşıyan kredi anlaşmalari yapmaya başladılar basit içerikli bu anlaşmalar toplumlardaki sigorta düşüncesini geliştirerek sigortacılıkla ilk adımları ortaya koyması bakımından önem taşımaktadır.
sonraları sigortaya daha yakın uygulamalar özellikle deniz ticaretinin geliştiği yerlerde görülmektedir
ilk denizci uluslardan kartacalilar romalılar yunanlılar arasında geminin taşıdığı yük üzerine borç verip geminin limana varamamasi riskini taşıyan ve gemi salimen limana döndüğün de hem verdiği borç miktarıni hem de taşıdığı riziko karşılığı faiz niteliğin de önemli pay alanlar bulunmaktaydı.