0

uzun yolculuklarda eğer vir yerde durulmuyorsa koltuk üzerinde kılınabilir. sünneti terk edebilir diye biliyorum.

0

sanırım 90km yi geçince seferi sayılıyosunuz ve sünneti kılmayıp farzın yarısını kılıyosunuz. ayrıca yoldaysanız kıbleye dönmek zorunda değilsiniz.

0

uzun yollarda yolculuk yapan kişi namaz için o gün sorumlu tutulmaz. ama eğer kişi kılmak istiyor ise bunu otobüs firmasına izah ederek talep edebilir. eğer istediği talebe karşılık bulamaz ise oturduğu yerden yani koltuk üzerinden namazını kılabilir. bunda herhangi bir sakınca yoktur. allah kişinin niyetini bildiği için ona göre kuluna yaklaşır. normal şartlarda uzun yolculuk yapanlar için belirli bir kilometre için namaz farz değildir. ama dediğiniz gibi kişi isterse namaz ibadetini yolculuk esnasında da yerine getirme gibi durumlarının olduğu da bilinir.

0

100 km üzerinde i yolculuklarda seferi namaz vardır 2 rekatlık eğer öğle vaktiyse öğleyi kılar ardından 2 rekat seferi olarak ikindiyi kılabilir insan

0

anneannemden duydum 80 90 km mi ne ondan sonra 2 rekat kılınması lazım mış

0

öncelikle dinimiz affedici bir dindir ve dinimizde zorlama yoktur 1 kişi uzun bir yolculuğa çıktığı zaman o yolculuğun mesafesine göre seferi sayılmaktadır bu mesafe günümüz şartlarında 90 kilometre olarak belirlenmiştir 90 kilometreden daha fazla seyahat eden bir kişi seferi sayılmaktadır ve namaz farz değildir ancak 90 kilometrenin altında seyahat eden bir kişi namaz vakti geldiği zaman ibadet edecek yer bulamamış sa yolculuk yaptığı yerde oturarak namaz kılabilir önemli olan niyetinizin gerçekçi olmasıdır eğer abdestiniz varsa yolculuk esnasında da namaz kılabilirsiniz

0

ibabetini yapmak isteyen bir bahane bulmamalı farzları veya kazasını kulmalıdır seferi namazı diyede bir şey var. eğer yolunu n üstünde bir camii varsa orada gidilip kılınmalı bu devirde aslında seferi namazının bahsi bile geçmemeli çünkü buna gerek duymayacak kadar teknoloji gelişti. allah sormazmı seni bu devirde yarattım fakat hayla daha bahane buluyorsun..

0

eğer yolculuğunuz 90 kilometre ve üzeri ise seferi sayılırsınız ve yükümlü olmazsınız. ancak molalarda denk getirebilirseniz kılabilirsiniz. yolda giderken otobüs sürekli döndüğü için kıbleyi de sürekli kovalayamayacağınız için molada kılabildiğiniz kadar kılabilirsiniz.

0

namaz kurallar üzerinden yürüyen bir ibadettir.
yolculuk ile ilgili uzun yolculuklarda yani fıkıhta geçtiği üzere 90 km ve üzeri yolculuklarda namazların sadece farzlarının kılınması tavsiye edilir ve zuhur bulur. tabi bu kolaylığı uslup edip işlemek kişiye kalmıştır.

0

namaz allah yolunda ibadettir. yolculuklar 90km ve üzeri ise seferi sayılırsınız ve kılmadığınızda size herhangi bir yükümlülük olmaz. gittiğiniz yerde kılacağınız ilk namaz ile birlikte kaza namazıda kılabilirsiniz. herhangi bir zorunluluğu yoktur. ama günümüzde otobüsler sık sık mescit olan yerlerde mola veriyor. seferiyim ben namaz kılmam bahanedir.

0

mecbursunuz araştırabilirsiniz farz ve vacip namaz denize hayvan ya da ulaşım araçlarında klimanızın zorlu yerleri şunlardır birlikte indiğinizde can ve mal emniyetinin endişe ederseniz ve aslan imkanınız yoksa verdiğiniz takdirde tekrar yetişemeyip kaçırmaktan korkarsınız bu durumdan namazını zar içinde oturarak alabilirsiniz ancak tren uçak gemi gibi hastalarda bugün saat takılı değilse oturarak kadar hayvan veya var sözlerinde oturarak namaz kılacak olan kimse secdede rükudan biraz fazla iyidir ancak otobüste önceki koltuğun üzerine başka yere secde etmek mekruhtur. hareket halindeki araçların namaz kılarken kıbleye dönme mecburiyeti yoktur aracın gittiği yöne doğru oturulan yerde ima ile namaz kılınır bu saydığımız yolları işlenebilen hiç bir gayretle girip namazı kazaya bırakmak büyük bir günahtır yolculuk bittikten sonra namazların kazasını yapmak ve sorumluluktan kurtulmuş olamaz çünkü burada kazaya bırakmaya gerektirecek bir engel yoktur

0

seferi sayıldığınız için sadece namazın farzını kılarsınız.

0

hareketli araçlar üzerindeyseniz ve inme şansınız yoksa cem edebilirsiniz. cem etmek iki namazı birleştirmek manasına gelir. yolculuk esnasında ayağa kalkarak namaz kılma şansınız yoksa yolculuğa çıkmadan önce içinde bulunduğunuz vakit ile bir sonraki vaktin namazını birlikte kılabilirsiniz.
çok uzun bir yolculuktaysanız, oturarak namaz kılmanın kurallarına uyarak yolculuğunzda namaz kılabilirsiniz.

0

bence uzun yol gıtdıgınde eyer surekli namazini vakti vaktinde kliyosan uzun yol gitdiginde de kila bilirsin

0

en güzel ibadet olan ve bizlere farz kılınan namaz uzun bir yolculukta ,gidilen yerin uzaklığı ve yoldaki imkanlar durumuna göre kılınabilir.bunlar eskiden imkanlar kısıt olduğu için ve kurak yerlerde su sıkıntısı olduğundan yolculuklarda zor oluyordu ibadetlerde zor olacağı için ,islam dini kolaylık dini olduğundan bu konuya da bir çözüm ve çare getirmiştir.suyun olmadığı ve bilmediğiniz bir yerde toprakla teyemmüm edip abdest alarak namaz için ilk kuralı yerine getirmiş olursunuz.ve sonrasında temiz bir yerde ibadet inizi yaparsınız.herseyin bir bahanesi olupta ,tek bahanesi olmayan ibadet olan namaz arabada giderken bile oturduğunuz yerde kılınabilir.namaz hiçbir uvzunuz çalışmada hareket etmese bile sadece göz ile kılınabilir bir ibadettir.

0

yolculuklarda araç içinde namaz kılamayacağımız için namazı kazaya bırakabiliriz. kılınmamasının sebebi ise araç hareket halinde sağ sola dönüşlerde kıble yönü değişir. ama yolculuklarda mola verilen tesislerde mescit alanları vardır eğer namaz vakti geçmişse kaza namazını eğer geçmemişse normal namazımızı kılar yolculuğumuza devam ederiz. birde nefsimize uyupta nasıl olsa yolculuktayım sonra kılarım diye içinizden geçirmeyin allah muhafaza namazınızı kazaya bırakmayın ya siz kazaya uğrarsanız ...

0

dinimiz kolaylıklar dini olduğu için bu tür konularda da bize kolaylıklar sağlamıştır yani bu gibi durumlarda yolculuklar hastalık hamilelik vb. durularda bize kolaylıklar tanımaktadır bu gibi durumlarda dinimize göre namazın sadece farz olanlarının kılınması yeterli olabileceğini bize bu kolaylığı tanımıştır farz olanın da sadece iki rekat kıldığıbileceğini bize tanımıştır yani bu ve buna benzer durumlarda dört rekat olan bir farz namazı iki rekat olarak kılabiliriz

0

allah her şeyin, her farz ibadetin kolaylığını da beraberinde vermiştir. bu bakımdan uzun yolculuklarda da farz olan namaz, kılınamadığı takdirde kazaya kalır. sonrasında müsait olunduğunda kazası kılınır. fakat yolculuk esnasında bir yolunu bulup dinlenme molalarında vs kılınabiliyorsa kıble öğrenilip kılınabilir. bir de seferi namaz olarak kılınabilir. yani nasıl fırsat bulunabiliyorsa o yapılır.

0

uzun yolculuklarda namaz kılmayla en önemli kural şudur namaz farz olmaz.yolculuk halinde olduğunuz için namaz kılacağınız bir ortam yoktur kıbleye dönük durma imkanınız hiç yoktur çünkü sürekli araç yön değiştirebilmektedir.kılacağınız namazları yolculuk yaptığınız için kazaya bırakabilşyorsunuz.kaza demek farz olan bir şeyi bazı engellerden dolayı erteleme durumudur.yolculuk esnasında molalarda mescid cami bulursanız namazınızı kılabilirsiniz veya kendi aracınızla gidiyorsanız ezan okunduğunda istediğiniz yerde durup namazınızı kılabilirsiniz.ancak toplu taşıma araçlarıyla yolculukta namaz kılmak için aracı durdurma hakkına kimse sahip değildir.bunu yapanlar sevaptan çok günah işlemekte başka insanların hakkına girmektedir.dinlerde her şeyin başı mantık ve saygıdır.

0

yolculuğun niteliği kişiyi seferi yapıyorsa 4 rekatlık farz namazları hanefi mezhebinde 2 kılması gereklidir, şafii mezhebinde de böyle yapması sünnettir. cuma kılması da farz değildir. seferi sayılmak için gereken şartların detaylarını biraz öğrenmek gerekebilir.