0

kader insanların ne yaparsa yapsın kaçınamayacağı olaylar silsilesidir.

0

kader denilen şey bizim elimizde olmadan saçımız, göz rengimiz, boyumuz, gen sorunları, anne , baba, saç rengimiz gibi elimizde olmayan kısımı vardır. mesela hırsız yada polis olmayı biz karar veririz . okuyup okumamaya biz karar veririz. mesela susadık mutfağa gidip su içmeye biz karar veririz.
yani aslında yaptığımız herşey kaderdir. mesela kendimizi tavana asıp intihar ettik (allah korusun kimsenin başına gelmesin) bu da bir kaderdir. bizim tercihimizdir ama kaderimizde öyle yazıldıgı için öyle olmuş olacaktır.

0

kaderin bir bizim elimizde olmayan ör. dünyaya gelmemiz ırkımız anne babamız göz, saç rengimiz... birde bizim elimizde olan kısmı vardır. ör. iyi yada kötü olmayı biz karar veririz, doru-yanlışlara aklımızla bulabiliriz . ucurumdan atlayan biri ölür, bunu kendi terçih etmiştir. bu kişinin ölmesinin kader oluşu ezelde onun intihar edeceği bindiğinden ona bu yazılmıştır. o bu duruma zorlanmamıştır.

0

kader dediğimiz şey insanın alın yazısına ne yazılmışsa o dur. evlilik konusundan bahsediyorum ilk önce bir insan alın yazısıyla da mutlaka evlenir zaten imanın şartlarından da bir tanesi kadere inanmaktır. ben onun için kadere inanırım her zaman ama bizim bu yaşadıklarımız rabbimin bize çizdiği kader değil ,çünkü biz insanlar rabbimin çizdiği kaderden gitmiyoruz her zaman kendini çizdiğimiz kaderden gidiyoruz. bunu da sadece allah biliyor. benim kuluma ben bu kaderi yazdım ama benim kulum bu kaderden gitmeyecek bunu bunu yapacak diyor. kader dediğimiz böyle bir şey yani.