0

bulunduğu konum itibarı ile sürekli istilaya uğrayan anadolu bir çok medeniyete ev sahipliği yapmakla onurlanmıştır. burada kurulan bir çok medeniyet vardır bu medeniyetler şunlardır.
ilk çağda anadolu'da kurulan medeniyetler
1) hititler. 2) frikyalılar 3) urartular 4)lidyalılar 5) iyonyalılar
daha sonra burayı romalılar bir müddet elinde tuttuktan sonra roma ikiye ayrılıyor ve doğu roma kontrolünde kalan anadolu bunların da elinden çıkması sonucu anadolu osmanlı'ya geçiyor ve osmanlı yıkılnca onun yerini şimdiki türkiye kuruluyor.

0

anadolu birçok medeniyete beşiklik etmiş bir merkezdir. selçuklular, bizans, roma, osmanlı gibi daha aklıma gelmeyen birçok medeniyet ya da devlet burada asırlardır varlığını sürdürmüştür. hatırlamadığım kadar yüzlerce savaş olmuştur. bu topraklarda yaşayan onlarca farklı ırka ait insanlar yaşamıştır. anadolu toprağı bereketli, insanı mert ve cömerttir.

0

anadolu coğrafi konumu bakımından çok özel bir yere sahiptir.3 tarafı denizlerle çevrili olan bu topraklar, avrupa ile asya arasında bir köprü konumundadır bu konumundan dolayı bir çok uygarlığın yaşadığı yer ve bir çok uygarlığın ile geçirmek için çalıştığı alan olmuştur. anadolu, iklim koşulları bakımından da özel bir yere sahiptir. dünya genelinde yaşamaya elverişli kuşak olan o zaman kuşakta yer almasının yanı sıra özel konumundan dolayı da iklim çeşitlerina sahiptir. akdeniz, karadeniz, o zaman karasal ve sert karasal iklim tipleri ile bu iklimlerin geçiş özelliğini gösteren yerlere sahiptir.yükselti farkları, yerşekilleri ve 5kara ve denizlerin ilgisine bağlı olarak farklı iklim özelliklerine sahip olan anadolu ilk çağ'dan itibaren insanların yaşam alanı olmuştur. bitki ve hayvan türleri bakımından zengin olan bu topraklar, avcılık ve toplayıcılıkla geçinen paleolitik dönem insanlarının önemli bir yaşam alanı olmuştur. istanbul'daki yarımburgaz ve antalya'da karay'ın mağaraları ile şanlıurfa'da göbeklitepe konya'da dursunla niğde de kaletepe paleolitik dönemdeki yaşam alanlarından bazılarıdır. anadolu yer şekilleri, su kaynakları ve tarıma elverişli topraklar bakımından da şanslıdır. bu nedenle anadolu, tarımsal üretime ve yerleşik yaşama geçildiği neolitik dönemde de yeryüzündeki önemli yaşam alanlarından biri olmuştur. anadolu, yeraltı kaynaklarının çeşidi bakımından da zengin bir bölgedir. bakır ve demirin işlendiği, şehirlerin ve şehir devletleri'nin ortaya çıktığı kalkolitik dönemde de anadolu önemini korumuştur. dünya tarihinde önemli bir yere sahip olan ve anadolu'da yaşamış uygarlıkların başlıcaları hititler, urartular, frigyalılar, lidyalılar, ion yalılar ile yunan uygarlıklarıdır. tarım ve hayvancılıkla uğraşmış, sulu tarım tekniğiyle üretim yapmış olan hititler, iç anadolu'da kızılırmak yayının iç kesimlerinde yaşamışlardır . güçlü bir orduya sahip olan hititler, tarihte bilinen ilk yazılı antlaşmayı yapmışlardır. çorum yakınlarındaki hattuşa, uygarla başkentlik yapmıştır.