0

muhasebe topladığı belgeleri gelir ve giderleri tablolar halinde raporlama işidir kayıt altına almak tır bilgi toplsmaktır

0

bir bilgi sistemi olan muhasebenin üretim sürecinin herhangi bir aşamasında yer alan herkes muhasebe bilgilerinin üreticileri olarak karşımıza çıktıklarını söylememiz daha doğru olur. muhasebe bilgilerinin üreticileri ile profesyonel anlamda muhasebe mesleğini icra ederek sistematik bir biçimde sürekli olarak veri toplayanlar ve bunları işleyenler olarak anlaşılmalıdır. mali nitelikteki işletmelere ait bilgileri kaybeden sınıflandırılan ve onu raporlayarak özetleyen kişiye muhasebeci adı altında toplamak daha doğru olur. muhasebecilik mesleği insanların sahip oldukları ekonomik değerleri ve değerler karşısındaki parasal yükümlülükleri bilmek kontrol etmek ve sahip olunan değerleri daima kendi yararlarına olacak şekilde arttırmak ve korumaya güvenlik önlemleri almak düşüncesinden ortaya çıktığını söylemeliyiz. muhasebecilik mesleği kanun ve düzene dayanan geniş bilgi birikimi ve deneyimini öngören önemli görev ve sorumluluklar taşıyan sır saklamayı gerektiren hata ve ihmali kabul etmeyen yorucu ve zor bir meslek olduğunu görebilmekteyiz.
mali müşavirler: mali müşavirler serbest muhasebecilerin yaptığı tüm faaliyetleri yapabilmenin yanında işletmelerin muhasebe sistemlerini kurmak ve geliştirmek finans ve mali mevzuat konularında danışmanlık yapmak yetkisine sahip olan meslek olarak önümüze çıkmaktadır aslında. mali tabloları raporları ve beyannameleri düzenlemelerinin yanında bilirkişilikte yapabildiklerini söylememiz gerekiyor. mali müşavir olabilmek için aslında işletme, iktisat, hukuk, bankacılık gibi bölümlerin okunması gerektiğini söylemeliyiz.
yeminli mali müşavirler: yeminli mali müşavirler mali müşavirlerin yaptığı danışmanlık ve denetim faaliyetleri yanında tasdik işlemlerinde yapmayetkisine sahip olan meslek grupları olarak söylememiz daha doğru olacağını düşünüyorum.