1

el açması boşnak böreği yapmak için gerekli olan malzemeler şu şekildedir
üç buçuk su bardağı un
bir su bardağı su
bir yemek kaşığı tuz
150 gram tereyağı

ispanaklı bir iç harcı hazırlamak için yemeklik doğranmış soğanlar ile ıspanakları kavuruyoruz ardından içerisine tuz pulbiber karabiber ekleyerek birazcık daha kavurduktan sonra harcımızı hazır hale getiriyoruz.
böreğin üzerine sürmek içinde bir yemek kaşığı yoğurt ile bir yemek kaşığı kadar tereyağını eriterek karıştırıyoruz .

boşnak böreğinin yapılışını ilk önce hamurunu hazırlayarak başlıyoruz.genişçe bir yoğurma kabının içerisine elenmiş onunla da ilave ettikten sonra içerisine ılıtılmış su ve tuzu ilave ederek iyice yoğuruyoruz yoğurduktan sonra üzerini kapatarak 20 dakika yarım saat kadar bekletiyoruz. hamurumuz beklerken o arada ıspanaklı harcımızı hazırlayarak vakitten tasarruf sağlayabilirsiniz.
hamur dinlendikten sonra 4 ya da 5 eşit parçaya ayırıyoruz ayırdığınız bu hamurlardan bezeler elde ediyoruz ve tekrardan bir 20 dakika kadar dinlenmeye bırakıyoruz.
dinlenen hamurlarımızı oklava yardımıyla incecik açmaya çalışıyoruz bu işlemi yaparken hamuru da gevşek tutmaya çalışın çok sert bir hamur hazırlama sanız eğer hamuru kenarlarından tutup sindirerek de daha rahat bir şekilde kendimizi de fazla yormadan kolayca inceltebilirsiniz. hamurumuz iyice incelendikten sonra üzerine eritilmiş tereyağı ve sıvıyağı karıştırarak her yerine gelecek şekilde sürüyoruz. sonrasında açmış olduğumuz ve yağladığımız hamurun içerisine ıspanaklı harcımızdan kenarları mı koyuyoruz ve sıkı sıkı sarılarak rulo şeklinde getiriyoruz. büyükçe ve incili rulo haline getirdikten sonra yağlanmış fırın tepsisine içerisine ortadan başlayarak rulo şeklinde doluyoruz. hamurumuzdan kalan diğer bezelere de aynı işlemi tekrarlıyoruz. bütün hamurlar ve iç harç bittikten ve tepsi tamam ben dolduktan sonra üzeri için hazırlamış olduğumuz eritilmiş tereyağ ve yoğurt karışımının her yerine eşit miktarda gelecek şekilde döküyoruz. böreğimiz tamamen hazır olduktan sonra üzerine dilerseniz susam ve çörekotu da dökebilirsiniz. hazırlanan böreği önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında altı ve üstü güzelce pişecek kıvama geldikten sonra piştiğinden tam emin olduğunuzda fırından alabiliriz. varlığınızı biraz dinlendirdikten sonra dilimleyerek servise hazır hale getirebiliriz.
bu böreği sadece ıspanaklı değil farklı harçlar ile de yapabilirsiniz. böreği yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli husus ise olabildiğince ince bir şekilde hamur açmanız gerekmektedir. böreği hazırladıktan sonra isterseniz pişirmeden önce bir gece dolapta hazır bir şekilde bekletedebilirsiniz.

0

bizim buralarda çok yapılır eşimin köyünün yarısı da boşnak zaten bende ordan öğrendim tarif :
malzemeler hamuru için :
1.5 su bardağı ılık su
yarım kaşık tuz
4 su bardağı un
yufka açmak için : tereyağ
yogurt , ve sıvı yağ
için için :
yarım kilo ıspanak
2 yemek kaşığı süt kaymağı
1 tane rendelenmiş soğan
2 yumurta
tuz
üzeri için ;
yumurta , yoğurt
yapılışı :
ilık suyu bir kaba koyuyoruz yavas yavaş unu ve biraz tuz ekleyerek hamur elde ediyoruz . tabiki hamurun üzerini kapatıp nemli bez olursa iyi olur dinlenmeye bırakıyoruz . biraz dinlenince 4 beze halinde kesiyoruz yuvarliyoruz ve tekrar dinlenmeye bırakıyoruz . yufkaları açmak için tereyağını eritiyoruz oda sıcaklığına gelince yoğur ve ayçiçek yağını ekliyoruz . o sırada iç harcı için ıspanaklari küçük küçük dogruyoruz içine yumurta , soğan , süt kaymağı ve tuzu ilave ediyoruz . karıştırarak yoğuruyoruz. bezeleri aralarını unlayarak açmaya başlıyoruz . istediğimiz büyüklüğe gelince üzerini hazırladığımız yağ karışımı ile yagliyoruz . düzgün durması için hamuru dikdörtgen şeklinde bıçakla kenarlarını düzeltiyoruz . kenarlarına iç harcı koyup rulo şeklinde sarıyoruz . rulo şeklinde sarinca iç harç orta kısımda toplanicak bıçakla uzunlamasına kesiyoruz . rulo börekleri iki taraftan birleştirip aynı işlemi bütün bezelere yapıyoruz . fırın tepsisinin ortasında başlayıp hazırladığımız tüm bezeleri sarıyoruz . üzerine yumurta ve yoğurdu çırpıp suruyoruz ve fırına veriyoruz . afiyet olsun .