1

genellikle resim çizmeyi seven ve bu alanda başarılı olan kişilerin hayal güçleri fazlaca gelişmiş olur. aslında özellikle soyut resim çizen kişiler de hayal gücü çok daha fazla gelişmiştir.
çok ünlü ressamlar öyle resimler çizerler ki çevremizde bizim gördüğümüz nesneleri çok değişik şekillerde resmederler. her zaman gördüğümüz sıradan bir nesne başarılı bir ressamın elinden çıktığında muhteşem bir görüntüye kavuşabilir. bunun sebebi de o nesneyi çizen ressamın hayal gücünün genişliğinin çokluğuna bağlıdır. ayrıca birçok ressam karşılarında herhangi bir obje olmadan, hiçbir insan ya da varlığa bakmadan tamamen hayal gücünü konuşturarak kafalarında yaratmış oldukları dünyayı resme dökmeye çalışırlar. resim devam ettikçe tuvalde inanılmaz şekiller ortaya çıkabilir. dediğim gibi özellikle soyut resim çizmekte olan ressamlar bu konuda kendilerini oldukça geliştirmişlerdir. biz baktığımız zaman çoğunlukla onların çizmiş oldukları resimden hiçbir şey anlamayız ya da kendileri açıkladıkları zaman bizim anlamış olduğunuzdan çok daha farklı şeyler anlatmaya çalıştıklarını duyarız. sıradan çizgiler ve renklerin karışımları olarak görünen bu resimler yorumlandıkları zaman gerçekten ağzınızı açık bırakacak şekilde değişik anlamlar içererek yorumlanmaktadır.
ancak her resim çizen kişinin hayal gücü çok gelişmiş demekte değildir. bazı kişilerin sadece çizim yetenekleri çok güçlüdür. bu kişilerde genellikle karşılarına bir insan ya da obje olarak onları birebir resme aktarırlar. bunları resim aktardıkları zamanda çok büyük değişikliklere gitmezler ve gördüğümüz neyse resmi aktarılan şeyin de hemen hemen aynı olduğunu görürüz. bu kişilerde hayal gücü fazla olmadığı için sadece çizim yeteneklerini kullanarak görmüş oldukları şeyi resmederler.
bu iki şey kesinlikle farklıdır. herkesin gördüğünden farklı bir şekilde varlıkları resmeden bir kişinin hayal gücünün fazlaca geliştiğini söyleyebiliriz. çünkü bu kişilerin kafaları daha farklı bir şekilde çalışır. varlıkları çoktan farklı yönleri ile görebilirler. onları bazen ufak dokunuşlar bazen de tamamen farklı bir şekilde görünmesini sağlayacak büyük dokunuşlar yaparak resme aktarırlar. bir resme ilk baktığımız zaman, her zaman kafamızda canlanan da farklı bir şekilde görüyorsak resimdeki varlığı, kesinlikle bunu çizen ressamın hayal dünyasını çok gelişmiş olduğunu rahatlıkla düşünebiliriz.

1

aslında sanatla uğraşan insanın hayal gücü geniştir. en basitinden bir tiyatro sanatçısı bir işi, bir rolü gerçek hayata dökebilmek için önce hayal eder zihninde bedeninde canlandırıyor bunu kendini buna hazırlıyor buna göre bir adım atıyor. yada bir üretici önce hayal ediyor, kafasında tasarlıyor dalıyor da dalıyor uçsuz bucaksız hayallere ve sonunda aynı başarıya sonuca ulaşıyor ve eserini ortaya çıkarıyor . tabiki de ressamların yani resim yapmayı seven insanlar bunları meslek felsefe adına kendilerine benimsetmiş insanların hayal gücü çok iyidir ve bu yani hayal güçleri olmasa bunlar birer hiçtir .