0

fırında köfteli patlıcan yemeği için öncelikle köftenin harcı hazırlanır bunun için yarım kilo kıyma 1 su bardağı galeta unu bir soğan rendesi bir sarımsak rendesi bir yumurta tuz karabiber pul biber güzelce yoğurulur ve buzdolabında dinlenmeye bırakılır daha sonra patlıcanları küp küp doğranır ve tuzlu suda bekletilir acısı çıktıktan sonra süzülerek yağda kızartılır yağda kızartılmış patlıcanlar borcam tepsiye alınır köfteler istediğimiz şekilde yuvarlanır daha sonra ya da hafif kızartılır ve patlıcanlar üzerine dizilir aralarına süs olmasi için kırmızı ve yeşil biberler konulur üzerine 2 bardak sıcak su ve 1 yemek kaşığı salça dan bir sos hazırlanıp dökülür ve 180 derece fırında yaklaşık 35-40 dakika kadar pişirilir.

1

fırında köfteli patlıcan yemeği nasıl yapılır, ben köfte ve patlıcanı nasıl birleştirip kullanıyorum onu anlatacağım size. belki kafanızdaki tarife uymuyor da olabilir.
önce soğanı rendeleyip suyunu sıkın ve kıyma ile bütünleştirin, tuzunu ve baharatını da ekleyerek iyice yoğurun, 10 dakika en az bekletin bu köfte hamurunu, o ara yıkanmış patlıcanları uzun şeritler halinde kesin tuzlu suda bekletin biraz, sonra kağıt havlu ile kurulayıp, (tuzlu suya acısını alsın ve kararmasın fazla diye tutuyoruz) kızartmalık yağ ile bu kestiğimiz şerit patlıcanları kızartıyoruz rengi dönecek kadar. bu işlemi tamamladıktan sonra, köfte harcımıza dönüyoruz.
köfte harcından yuvarlak ufak yumurta büyüklüğünde köfteler hazırlıyoruz. bu köfteleri de patlıcanları kızarttığımız yağda biraz rengi dönecek şekilde kızartıyoruz. köfteleri de kenara alıyoruz.
yapım aşaması ise şimdi başlıyor. elinize 2 adet patlıcan şerit alacaksınız ve bunları bildiğiniz + şeklinde kıyacaksınız bir tepsinin üzerinde kolaylık olsun size hazırlarken. bu +'nın orta yerine rengi dönmüş olarak kızartılan köfteden bir tane koyacaksınız, ve bohça katlar gibi de bu 2 patlıcan şeridini birbiri üstüne katlayacaksınız. açılmasın diye üzerine bir tane kürdan batıracaksınız.
bu şekilde bütün patlıcanları ve köfteleri bitirip hazırlayacaksınız.
tepsiye dizdiğiniz bu patlıcanlı köftelerin üzeri için salçalı su hazırlayacaksınız.
kullandığınız ben domates biber karışık acılı salçası var tat markanın onu kullanırım. bir kasenin içinde salça ve su ile karışım yapacaksınız. salça iyice erimeli.
bunu köfteli patlıcanın üzerine dökeceksiniz. üstüne ve içine de ayçiçek yağını da ilave ettikten sonra bu fırın tepsinizi fırına vereceksiniz. bir yarım saat kadar 180 derecede pişirmeniz yeterli olacaktır.
arzu eden patıcanları + katladıktan sonra isterse bir parça düzgün kesilmiş domatesi önce koyup onun üzerinden kürdanı batırabilir.
afiyet olsun.

1

patlıcan yemeklerinin neredeyse her hali oldukça güzel olan yemeklerdir fırında köfteli patlıcan yemeği de oldukça lezzetli olan ve yapılması da kolay olan yemek tarifidir.
fırında köfteli patlıcan yemeği yapmak için gerekli olan malzemeler ise şu şekildedir.
3-4 adet patlıcan
1 adet soğan
1 yumurta
400 gram kıyma
karabiber ,tuz, pul biber ,kekik ve kimyon gibi baharatlar
ince kıyılmış maydonoz
galeta unu
2-3 adet domates
2 veya 3 adet yeşil ve kırmızı biber
bir kaç diş sarımsak
sıvı yağ salça ve su

yemeğimizin yapılışı ise şu şekilde öncelikle rendelenmiş olduğumuz soğan ve kıymayı derin bir karıştırma kabının içerisine alıyoruz sonrasında içine yumurta galeta unu zevkimize göre olan baharatlardan ve ince kıyılmış maydanozu da ilave ederek kıvam alana kadar güzelce yoğuruyoruz.
köfte harcımızı hazırladıktan sonra avucumuzun içinde orta büyüklükte köfteler yapıyoruz. sonrasında patlıcanları alacalı bir şekilde soyarak halka halka 50 bir şekilde doğruyoruz ve tuzlu ve soğuk suyun içerisinde acı suyunu atana kadar bekletiyoruz. suyun rengi değiştikten sonra patlıcanları o suyun içinden yüzük çıkartıyoruz ve temiz bir suda güzelce yıkayıp kuruttuktan sonra bir fırın tepsisinin ya da borcamın içerisine 1 adet patlıcan 1 adet köfte yine 1 adet patlıcan 1 adet köfte şeklinde diziyoruz. bütün patlıcan ve köfteleri bu şekilde dizi bitirdikten sonra üzerine su, salça ve sıvı yağla incelterek içerisine tuz, karabiber ,kekik gibi baharatlar ilave ederek güzel bir söz hazırlıyoruz ve sonrasında patlıcan ve köftelerin üzerine her yerine gelecek şekilde döküyoruz.
sonrasında domatesleri de halka halka doğrayarak biberleri, sarımsakları ve dilerseniz soğanda yuvarlak bir şekilde doğrayarak yemeğimizin aralarından bunları da sıkıştırıyoruz bazılarını da üzerinde bırakabiliriz.
bütün işlem bittikten sonra önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz yemeğimiz piştikten sonra servise hazır hale gelmiştir.

0

fırında köfteli patlıcan yemeği için, patlıcanlarımızı yuvarlak yuvarlak doğrayarak bir teflon tava içerisine kızartalım. 500 gram kıyma, ince kıyılmış iki tane kuru soğan, iki adet yeşil biber , 2 adet sarımsak, tuz , karabiber ve pul biberi bir leğen içerisine koyup iyice yoğuralım. kizartigimiz patlıcanları fırın tepsisine koyalım.aralarina köfteleri yuvarlayarak dizelim. üzerine salçalı su ilave ettikten sonra 180 derece ısıtılmış fırınımız da pişirelim.misafir için ideal bir yemek tir.tavsiye ederim.