0

antrenman planlanmasında beslenmenin ve uykunun önemi çok fazladır. spor salonunda görevli olarak çalışan birisi olarak söylüyorum, idman sporun %30 luk kısmıdır. beslenme ise bunun %50'lik kısmını içeriyor. geriye kalan %20 ise uyku. uyku çok önemli değil. ancak beslenme olmazsa olmaz. basit bir örnekle açıklamak gerekirse. siz kilolusunuz. kilo vermek için spora başladınız ama antrenman programınızda size fast food önerildi. bu durumda kilo verme imkanınız var mı ? ne kadar idman yaparsanız yapın. tabii ki de yok. o yüzden beslenme bu sporda ki en önemli şeydir. beslenme programınızı illa ki bir spor hocasına veya diyetisyene yazdırmanıza gerek yok. birazcık fen bilgisi dersi görmüşseniz bunu kolayca kendiniz oluşturursunuz. burada 3 önemli kriter var. nedir bunlar? amino asitler. amino asitler neydi ? vücudun yapı taşı. diğerleri protein ve karbonhidrattır. amino asitler ile yapıyı sağlam kurduktan sonra protein ve karbonhidrat alımınızı hesaplı olarak yapmanız gerekmektedir. vücut geliştirme sporu yapan bir bireyin günde ortalama 80-90 gram civarı net protein alması gerekmektedir. oda şöyle oluyor, bir tavuk göğüsü aldınız marketten 2 parça halinde. toplamda 250 gram. 1 parçası 125 gram yapar. piştikten sonra hacim kaybettiği için 30-40 gram arası bir besin kaybı yaşıyor. 90 gram buradan protein geliriniz var. mantığı anlamışsınızdır. karbonhidrat alımını ise şöyle hesaplıyoruz. sağlıklı bir birey günde 1500 gram kalori almalıdır. spor yapan bir bireyde bu 2000-2500 çıkabiliyor. en kalorili sağlıklı besinde bilindiği üzere karbonhidratlardır. pirinç pilavı, makarna, bulgur pilavı veya kinoa gibi gıdalardan sağlıklı karbonhidratları tüketerek günde ortalama 1000 kalori alabilirsiniz. bunun dışında ise kahvaltıda yediğiniz besinlerden de veya gün içinde tükettiğiniz ara öğünler ile bu ortalama gene 500 ile 750 kaloriye tekabül ediyor. kendi beslenme programınızı bu şekilde yapınız. burada dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise beslenme aralığı. sabah 9 da kalktınız genelde kalkar kalkmaz insanın canı hemen bir şey istemez bu arada geçen süre çok önemli. uzmanlar genelde kalktıktan 1 saat sonra yemek yemeyi öneriyor. bu vücut sisteminin uykudan kalktıktan sonra ki toparlanma süresi olarak da belirtiliyor. bu arada yiyeceğiniz besinler eğer erkenden yerseniz direk boşaltıma gider. bazıları sabah kahvaltı yapar yapmaz tuvalete gider mesela 10 dk sonra bunun sebebi budur. tüm bu unsurlara dikkat ettiğiniz sürece doğru bir beslenme programı uygulayıp yaptığınızın sporun size %100 fayda ile dönmesini sağlayabilirsiniz.

0

beslenme gerçekten bir antreman planlanmasında çok önemlidir. mesela biz besyoya hazırlanırken sürekli koşuyorduk sürekli antrenmanlarımız vardı ve hocamız beslenmemizi kendisi ayarlamıştı hiçbir şekilde gazlı içecekler tüketemiyorduk. eğer önemli olmasaydı bizim hocamız beslenmemize bu kadar önem göstermezdi bence eğer sende antrenman yapıyorsan ve bir şeye hazırlanıyor sen beslenmene bence dikkat etmelisin.

1

benim fikrimce antreman planlamasi antrenmanın hangi amaca yönelik olduğuna ve normlarına bağlıdır. burada amaca yönelik antrenman hedefleri, kalitatif doğru uygulama, ekonomiklik ve tehlikesizlik ön plandadır. ayrıca çevre şartları (alet, yer ve medya), antrene edilenin antrenman durumu, antrenör ve sporcu arasındaki iletişim ile uyum süreci dikkate alınır. bu şekilde antrenman sonunda performans durumu bir artı değer olarak belirlenmelidir. böylece, antrenmanı değerlendirme ve antrenmanın performans diyagnozu yöntemiyle kontrolü yapılır. ancak, kondisyon antrenmanını uygulanan metotların etkililiği, ilk olarak 4-6 haftalık antrenman sonrasında yalnızca minimal performans değişikliği şeklinde tespit edilebilmektedir. buradaki düşünce; eklemliliğin günden güne, kuvvetin haftadan haftaya, süratin aydan aya ve dayanıklılığın yıldan yıla geliştiğinin kabul edilmesinden gelmektedir