0

bu o değil.

kızını dövmeyen dizini döver sözünün anlattığı mana burada önemlidir. ve bu manada kz erkek vs. kavramı yoktur. değilse tersine tabii ki kimse katılmadığı gibi, buradaki anlama ise insanım deyip de katılmayacak yoktur. katılmalıdır çünkü.

insanlar çocukluklarından itibaren işlenecek birer hamurdur ve yoğrulur. bu hamuru -bir de her hamurun da mayası var tabii o da ayrı konu ama allah herkesin hamuruna iyi mayayı koymuş, iş onu yoğuracak ustada- şekillendirecek, kişinin hem kendisinin hem de toplumun lehine hayırlı insan yapacak, iyi ve olumlu yönde işleyecek olma görevi, en başta ebeveynlere düşer -ki bu hamur onu olumsuz anlamda istedikleri gibi evirip çevirip şekil vereceklerin eline düşmesin geçmesin-

herkes tabii ki doğal olarak kendi dünyaya getirdiği çocuğunun terbiyesini ve ahlaken düzgün bireyler olmasının yükümlülüğünü kendisi üstlenir. bu zaten hayatın insanlara ebeveynlere verdiği doğal bir davranış görevdir.

herkes kapısının önünü süpürürse bütün memleket temiz olur misali.

bu böyle mi işliyor, görünen köy klavuz istemez diyorum.

2

bu zamanda artık kızı, erkeği kalmadı. hepsi bir ve önemli olan da dizini de dövmeden, güzellikle fikirlerimizi karşılıklı olarak birbirimize ifade etmemizdir. şiddetin fiziki olduğu kadar sözlü şiddetine de kimse maruz kalmamalı. birbirini anlayabilse herkes dünya çok güzel bir yer olurdu zaten.

1

kız veya erkek hiç fark etmez. dayakla ve şiddetle terbiye ve ahlak dersi verilemez. hatalar engellenemez. sadece kızon namusunu korumak zorundaymış gibi algısını yok etmek için erkeğin de bir o kadar dikkat etmesi gerekir. sürekli toplum tarafından baskı yapılan kızlara tüm sorumluluk yüklenmemelidir. anne ve
babalar kız erkek olsun tüm çocuklarını itinayla büyütmelidir.