0

bunun dışında diyabet hastalarının göz sağlığı için c vitamini önerilir. göz sağlığının dışında sinir ve damarların tahribatını da önler. bunun gibi üzüm çekirdeği de sınır ve göz hasarını engeller diyabet hastalarındaki.

bunlar dışındaki göze iyi gelen besinler, ayçekirdeği, fındık, badem, buğday, patates, sarımsak, kabuklu yemişler, istridye, böbrek, mantar, maydanoz, lahana, kabak, avokadodur.

göz sağlığı için beslenmenin yanı sıra kitap okurken, bilgisayar kullanmak, televizyon seyretmek gibi aktıvitelerde bulunurken gözü gereğinden fazla yorup kuruluğuna vs sebep olmamak ve bunları yaparken uzaklığı ne fazla uzak ne fazla yakın olmayacak şekilde gözün rahat edebileceği mesafeyi gözetmek, ayrıca gözün dinlendirilmesi açısından da -bir takım göz egzersizleri bulunmaktadır- bunları yapmaktan kaçınmamak, kısacası tüm bede sağlığımızda olduğu gibi insanın kendine ve sağlığına dikkati şarttır.

ve göz sağılıyla ilgili en küçük bir şikayette bile uzman doktora danışmak elzemdir diyorum.

0

c vitamini herkesce en çok bilinen vitamin grubudur. bilindiği gibi en çok, portakal, geryfurt, limon, kuşburnu, yeşil biberde bulunur. c vitamini de gözleri korur. ışık, güneş ışığı ve katarakta karşı koruma sağlar.

e vitamini, zeytinyağı, tereyağı, muz, ceviz, ayçiçek yağı, yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, mango, keten tohumu ve buğdayda bulunur. gözler için en iyi antioksidandır. sarı nıkta hastalığı ve kataraktı önler.

omega 3 yağ asidi retina için önemli bir yapıtaşıdır. somun, ton, sardalya gibi yağ oranı yüksek balıklar, ceviz, keten tohumu, kırmızı et, yumurta ve tavukta bolca bulunur. göz kuruluğunu azaltır, makula dejenerasyonundan korur.

0

göz sağlığı için öncelikle beslenmemize dikkat etmemiz gerekiyor. bunun için de gözün sağılığına gerekli olan vitaminleri ve bunların hangi besin ve besin gruplarında bulunduğu bilinmelidir.

gözlere iyi gelen vitaminler başta a vitamini olmak üzere, b2, c, e vitaminleri ve omega 3 ve omega 6 yağ asitleri ve magnezyum, çinko mineralleridir.

a vitamini,bütün kırmızı, turuncu ve yeşil sebzelerde ve meyvelerde süt ürünlerinde bulunmaktadır. a vitamini gece körlüğü, makula dejenerasyonu ve katarakt oluşumunu geciktirir.

b2 vitamini, baklagiller, tahıllar, balık, yeşil yapraklı sebzeler, peynir, süt, yoğurt, adaçayı, elma havuç, karaciğerde bol bulunur. b2 vitamini eksikliği vücutta diğer organlarda da yoksunluktan doğan çeşitli hastalıklara bozukluklara sebebiyet verdiği gibi, gözlerde de yanma ışığa hassasiyet ve katarakt oluşumuna yol açar. dolayısıyla bu besinlerden yeterli ve zengin beslenildiğinde ise bu gibi göz sağılığına olumsuz etki yapan belirtiler ve özellikle katarakt oluşumu önlenir.