1

ekinezya çayı benim de özellikle kış aylarında bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek ve hastalıklardan korunmak amacıyla sürekli olarak içmeyi tercih ettiğim ve sevdiğim bir bitki çayı türüdür.
ekinezya papatyagiller ailesinden olan bir bitki türüdür. genellikle eflatun bir papatya şeklinde görülmektedir ve farklı renklerde de olabilir. ülkemizde de bol miktarda bulunmaktadır.ekinezya bitkisi bütün olarak kullanılmaktadır yani çiçeği ,yaprakları ,kökü ve gövdesi tamamen kullanıma açıktır. bitkinin boyu ise yaklaşık olarak 1 buçuk metre kadardır. yaprakların ortasında ise aynı papatyadaki gibi tüy gibi görünen kahverengi bir yapı bulunmaktadır.
ekinezya bitkisinin kaynatılması önerilmez ,yalnızca kaynamış olan suyun içerisine 1 tatlı kaşığı kadar ekinezya atılır ve ağzı da kapatılarak 10-15 dakika kadar demlemeye bırakılır. soğuk olduğunu düşünüyorsanız içerisinden ekinezya bitkilerini alarak süzdükten sonra tekrardan bir müddet ısıtabilirsiniz.
ekinezya bitkisinin en bilinen özelliği tabii ki bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. özellikle kış aylarında soğuk algınlığı,grip ve boğaz enfeksiyonlarında korunmak için düzenli olarak ekinezya çayı içmeniz önerilmektedir.
halsizliğe ve kronik yorgunluğa iyi gelmektedir.
özellikle migren sebebiyle şiddetli baş ağrısı çekenlerin ekinezya kullanması önerilir.
eklem ve kasları rahatlatır ve ağrıları azaltır.
aids tedavisine yardımcı olmaktadır.
vücutta bulunan mikrop ve virüslerle savaşmaktadır.
ekinezya bitkisi özellikle cilt rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.sedef ,sivilce yada ciltte bulunan yaraların iyileştirilmesi için ekinezya bitkisinden yardım alabilirsiniz.
ekinezya bitkisi doğal bir antibiyotiktir bu sayede vücutta bulunan mantar ve bakterilere karşı koruyucu bir etki oluşturmaktadır. ayrıca burun akıntısına ve tıkanıklığına da ekinezya iyi gelmektedir.
başarısının yanı sıra boğaz ağrısı diş ve kulak ağrılarına da iyi gelmektedir bunun yanında bağırsakları da fazlaca çalıştırarak kabızlığı önlemektedir.bağırsaklar çalıştığı zaman metabolizmada hızlanır ve vücutta bulunan zararlı toksinler atılmış olur. bu sayede de dolaylı yoldan ekinezya bitkisi zayıflamanıza da yardımcı olmaktadır düzenli kullandığınız zaman.
ayrıca güçlü bir antioksidan kaynağıdır.doğal diş iltihap söktürücü dur ve bronşit ile apselere iyi gelmektedir.astım rahatsızlığı olan kişilerde ise düzenli olarak ekinezya çayı tükettikleri zaman astım şikayetlerinde azalma olduğu görülmüştür.
cilt problemlerinde ekinezya bitkisi kullanılırken biz iki iyice ezildikten sonra sorun olan bölgenin üzerine konulur ve kompres hareketler ile yaralı olan bölgelere güzelce yedirilir. sonrasında ise o bölgede bir müddet bekletmek kesinlikle yaraların iyileşmesi hızlanacaktır.
özellikle kış aylarında ekinezya çayını evlerimizde eksik etmemelisiniz.bu sayede hastalıklardan korunmuş olursunuz.
ekinezyayı düzenli olarak kullanırken de en fazla , iki hafta süre ile kullanmalısınız. iki haftanın sonunda ise en azından bir hafta kadar ar vermelisiniz.

0

ekinezya aslında bir çiçek. papatyaya benziyor papatyanın renkli hali genellikle pembe oluyor. ekinezyayı mutlaka şifalı bitkiler tarzı ile adını duymuşuzdur. ekinezya çayı genellikle marketlerde poşet yani sallama çay olarak satılıyor. aktarcılarda da bitki olarak satılıyor kaynatılıp çayı yapılarak içiliyor. ekinezya çayının faydaları ise şunlardır: bağışıklığı güçlendirir, vücudu harekete geçirerek ödemi atar, metabolizmayı hızlandırır ve zayıflamaya yardımcı olur, kış aylarında limonla beraber içilince grip ve soğuk algınlığına iyi gelir. ekinezya özellikle aıds hastalığına iyi gelen bir bitkidir. ekinezya baş ağrısına, migrene, kas ve eklem ağrılarına çok iyi gelir. ekinezya sivilce ve sedef hastalığına iyi gelir.