1

asgari ücretle yaşamak çok zor kardeşim. ancak babadan bir ev kalırsa, ya da kari-koca çalışırlarsa belki o zaman geçinebilirler. onun dışında tek maaş, ev kirası ,elektrik ,su vs çok zor.

0

asgari ücret ile kira da geçinen bir sürü insan vardaha doğrusu geçinmeye çalışan bir sürü insan bu durumda da geçinilebiliyor demek ki ancka tabi kıt kanaattir eminim çok zordur. çünkü sadece kira derdiniz yok. başka harcamalar da yaptığınız için hepsine yetişmek bir hayli zor olsa gerek insanlar geçiniyorda nasıl geçiniyor bir de bunu sormak lazımkredi kartları ağzına kadar borç dolu neden bu kadar borç dolu biraz düşünmeli ve sorgulamalıız bu durumu demekki yetiştiremiyoruz geçinemiyoruz ya da çok zor şartlar altın da geçinmeye çalışıyoruz. bir evim sadece kira bedeli yoktur. o evin aynı zaman da yakıt masrafı, elektrik, su gibi ödemeleri, aylık alışverişi vardır kendi özel ihtiyaçlarınız vardır ki bunlara fırsat bulabilirseniz tabi ki. çoğu insan bulamıyor bile. evet belki bilmem kaç milyarlık akıllı telefonlarla geziyor herkes ama o telefonları kredi kartları ile alıp yiyip içiyorlar. bir şekilde de o kartları ödemeye çalışıyorlar. yani geçim derdi gerçekten zor hele birde çocuklarınız varsa masraf artıyor. iki kişinin büyük şehirde asgari ücetle normal bir evde geçinebileceğinin bir hesabını yapın hele ortaya ne çıkıyor nasıl bir acı taplo ile karşı karşıya kalıyoruz bence bunu iyi düşünmek gerekiyor.

0

asgari ücretle kirada geçinmek çok zor olacaktır. eğer karı-koca birlikte çalışmıyorlarsa eve giren tek maaşın %75 i kiraya gidecek. çünkü artık en kötü kiralar 1100 tl civarında. o da en kötü yani. öyle 900 tl ye buldun mu öp başına koy derim yani o daireyi. ya tek başına yaşayacaksın istanbul’da en azından iki üç arkadaş bir dairede oturur, kirayı bölüşürsünüz elinizde biraz para bile olur ay içerisinde ama evli kişilerin tek asgari ücretle geçinmeleri çok zor. hele birde ortada çocuk varsa. yeni doğmuş bir bebek varsa hiç geçinilmez. kira, faturalar ve mutfak masrafı derken birde çocuğun bez masrafı, mama masrafı çıkacak. sonra dayan kredi kartına, dayan kredi kartına. kredi kartı kullananların borcu niye bu kadar arttı, kredi kartı kullanımı niye bu kadar arttı diye dert yanılıyor… kimse kusura bakmasın resmen asgari ücretle çalışan köleler olduk. daha fazla maaş alan kişilerin bile daha az sigorta primi yatsın diye gerçek maaştan değil de, asgari ücretten gösterilmesi apayrı bir durum. ve keşke kimse gelmese istanbul’a. iş olanağı fazla olabilir ama sırf bu yoğunluktan dolayı ev sahipleri de çok pişkin davranıyor. sen tutmazsan bir başkası tutar diyor. daha ucuz yerlere kaçtıkça bu sefer onlarda başlıyor dairelerini kiraya verdiklerinde yüksek fiyat söylemeye. ev sahiplerinin de gözlerini para bürümüş vallahi. şeytan diyor git evin içini pislik içinde bırak öyle çık. aldığı kiraların bedeli fitil fitil çıksın ama. yok işte. aslında akrabalar arasında da böyle altın günü sistemi gibi bir sistem olacak. o ay kiminse artık o ay para toplanacak, ev alacak kişiye parayı verecek. o parayı toplayan kişide o parayı peşinat olarak ya da önceden biriktirdiği belirli miktardaki peşinatın üstüne bu parayı ekleyecek, ev alacak. yoka başka türlü bu ev sahiplerinin kiraları bu kadar yükseltmesinin önüne geçilemez. istanbul’da kirada oturmak çok zor artık.