1

istanbul'da yaşayan bir insan kesinlikle özellikle bir de evli ise asgari ücretle geçinemez. belki ailesinden kendisine kalmış ya da bir şekilde alabildiği bir eve sahipse bir ihtimal zor da olsa geçinebilir ancak bu bile gerçekten çok zor bir ihtimaldir bana göre. çünkü istanbul'da gerçekten diğer şehirlere oranla hayat çok daha pahalı. özellikle bir de insanların birkaç tane çocuğu varsa asgari ücretle hiçbir şekilde geçinemez ve ne aynısını ne de çocukların ihtiyaçlarını bu şartlarda karşılayamaz.aslında bırakın istanbul'u insanlar türkiye'nin hiçbir yerinde evli ve çocuklu ise hiçbir şekilde asgari ücretle geçinmeyi başaramaz.özellikle son dönemlerde alım gücünün gitgide azalmasından dolayı kesinlikle ama geçirebilme durumu çok daha zor bir hal almıştır. zaten ev kira ise bir de üzerine elektrik, su ,doğalgaz, internet, telefon gibi hiçbir şekilde boğazımıza girmeden çıkan fatura tutarları da eklenince asgari ücretten insanın eline para kalması mümkün olmuyor hatta bu faturaları elindeki maaşı ile ödemesi bile bazen mümkün olmuyor ve insanlar ek iş yapmak ya da birilerinden sürekli olarak borç olarak veyahut da kredi kartlarına yüklenerek faturalarını bir şekilde ödemeye ve kendi temel ihtiyaçlarını bu döngü içerisine girerek karşılamaya çalışıyorlar. bu sebepten dolayı da gerçekten özellikle istanbul gibi büyük bir şehirde insanların bir ev geçindirir bilmek için tek başına çalışması hiçbir şekilde mümkün olmuyor. özellikle asgari ücret alıyorsan muhakkak eşinin ve evde çalışabilecek yaşlarda çocukları varsa onlarında çalışarak ev ekonomisine destek olması muhakkak gerekli bir şey haline geliyor.

0

evli birinin istanbul gibi bir yerde asgari ucretle gecinmesi biraz zor olabilir. cunku herkesin kendi evi ya da anneden babadan kalan bir dairesi yok malesef. ya da bir karabanin evi olup dusuk kira verme imkani yok. o yuzden evli bir kisinin asgari ucretle gecinmesi zor olur. hele kirada ise tamamen zor olur cunku evin kirasini mi odeyecek, evin masrafina mi kosturacak.. hangisini yapsin bu kisi. bekarlarin durumu biraz daha farkli. eger ailesiyle birlikte yasiyorsa cok rahat birikim yapar.

0

bekar birinin asgari ücretle geçinebilmesi mümkün olabilir ama evli birinin asgari ücretle geçinmesi o kadar zor ki... hele istanbul gibi bir şehirde kirada oturuyorsa bu asgari ücretle çalışan biri... vay ki ne vay haline. kiralar zaten en az 1.100 - 1200 tl civarı. bu asgari ücretle çalışan bir kişi eğer eşi de çalışmıyorsa o kadar zor ki geçinmeleri. hadi çok araştırmaya rağmen bin tl ye bulsalar bile geri kalan bin tl ile nasıl geçinecekler...ki bunların daha faturası (içlerinde o kadar dağıtım bedeli, trt payı vs gibi alakasız vergiler var) var,mutfağı pazarı var... şimdi bir karnabahar bile ucuz değil ki... bebek kafası kadar olmayan bir karnabahara 4 lira, 5 lira diyorlar ki, orta halli bir karnıbahar almaya kalksanız 8 lira gibi bir para... sonra gel asgari ücretle geçinmeye çalış.

0

istanbul çok pahalli bir şehir olduğu içinde geçinmek bu ülkede zor hem bekar için hele ki evli için en az 2 kişi çalışmak zorunda yoksa asla ve asla gecinemez hele ki bu zamanda asla.

0

geçinilebilir fakat bir çok şeyi almayarak gezmeyerek eğlenmeyerek geçinilir buna geçim denirse...

0

çok zor mümkün değil artık bu para ile ilçede yaşayan biri bile geçinemiyor

0

çok zor bir kişi kendini kit kanaat zor geçindiriyor istanbulda allah yardımcıları olsun.

0

daha önce istanbul da yaşamış biri olarak bence asgari ücretle istanbul da yaşamak çok zor.iki kişi çalışsa bile kira fatura yemek bitti bile maaş.

0

sanırım ben bu konuda şöyle yorumda bulunacağım.
evli ise her iki taraf, yani kari-koca beraber çalışırsa, istanbul gibi bir yerde anca yasayabilirler. istanbul'da adim başı para yahu... kirada otursa, kiralar bile en kötü yerde bin tl den başlıyor. köhne yerlere bile bin tl istiyorlar. ne yapsın bu asgari ücretle çalışanlar. resmen yaşamayın ölün der gibi maaş veriliyor. daha birde bunun çoluğu çocuğu var, eğitimi var, faturaları var. karın doyurması var. nereye yetişsin bu vatandaş.

bekarlar ise eğer ailesiyle beraber yaşıyorsa bir nebze kendi maaşını oraya buraya saçmayıp belli bir miktarını geliştirebilirse kendine birikim yapmış olur valla..

0

istanbulda gecinmek kolay degil ama bence asgeri ucretden fazla aliyor orda calisanlar bir nebze gecinebilir.

1

istanbul değil, artık tüm şehirlerde asgari ücretle geçinmek zor oldu. doğal gaz, elektrik, su,internet faturalarına zam geldi. ev kiraları aldı başını gidiyor. gıda desen tüm ürünlere zam üstüne zam geliyor. bu insanlar nasıl geçinsin.

1

hayır istanbulda yaşayan bir (aile) insan asgâri ücretle mümkün değil geçinemez.
istanbulda bodrum katta ki evlerin kiraları 1200,1300 ₺’den başlıyor ee şimdi birde havalar soğudu doğalgazlar açılacak asgari ücretle sadece ev kirası ve faturaları karşılayabilir insanlar yemek içmek giyim gezme hiç birşey yok hele ki çocuğunu (çocuklarını) okutan insanların işleri daha zor birde bebek varsa eğer masraflar 2 ye katlanıyor insanlar ne yapacaklarınk şaşırdı artık doğalgaza elektiriğe suya gıdaya gelen zamların haddi hesabı yok ülkede kriz var ama cumhurbaşkanına %26 zam yapılıyor hani nerede adalet ?

0

evli asgari ücretle geçinemez bekar sigara içmezse geçinir diye düşünüyorum

0

istanbul'u bilmem ama ankara'da pek de kolay değil.

0

böyle bir sistemde geçinmek cok zor. zaten kiralar asgari ücretin yarisini tekabul ediyor