0

a vitamini hayvansal ve bitkisel olarak bulunur hayvansal gıda olarak tereyağı peynir karaciğer yumurta balıkyağı süt ve peynir olarak sayabiliriz a vitamininin bulunduğu bitkisel gıdalar ise brokoli yeşil sebzeler havuç lahana ıspanak biber de bulunur...

0

a vitamini daha çok hayvansal gıdalarda bulunur.
bulunduğu hayvansal gıdalar şunlardır: karaciğer, süt ve süt ürünleri (tereyağ, peynir, yoğurt, ayran.) balık yağı, yumurta ve böbrek.
baklagillerden mercimekte bulunur.
a vitaminin bulunduğu sebzeler şunlardır: maydanoz, ıspanak, pazı, pırasa, brokoli, havuç, patates, kabak, kırmızı biber ve bezelye.
meyvelerden de kavun karpuz ve greyfurtta bulunur.
a vitamini; deri, tırnak ve saçları güçlendirir, gece körlüğüne karşı etkilidir, göz bozukluklarını tedavi eder, kemik, diş ve diş eti gelişimine yardımcı olur, bazı kanser türlerinden korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
a vitamini eksikliğinde bağışıklık sistemi zayıflar ve vücut her türlü enfeksiyona açık hale gelir. sindirim sistemi olumsuz etkilenir, gece körlüğü oluşabilir, cilt kuruluğu oluşabilir, demir eksikliğine neden olabilir, kemikler ve dişler güçsüzleşebilir.