0

kabakçı mustafa isyanı: üçüncü selim reformlara mali kaynak bulmak amacıyla irad-ı cedit adlı bir hazine kurdurmuştur. halktan alınan vergiler yeni sorunları ortaya çıkarmıştır. yeniçerilerde bu yeniliklerden rahatsız olarak kabakçı mustafa öncülüğünde isyan ederek üçüncü selim'i tahttan indirmişlerdir. isyan sonrasında ise dördüncü mustafa başa geçmiştir. bu dönemde rumeli'deki isyanlara ''dağlı isyanları'' adı verilmiştir.
üçüncü selim zamanında yapılmış olan yenilikler:
- meşveret meclisi kurulmuştur. istişare meclisidir. çeşitli konular danışılarak görüşülmüştür.
- lahiyalar yazdırılmıştır. devletin geleceği için önemli çalışmalardır.
- köklü değişikliklerde bulunan padişah üçüncü selim han'dır.
- dönemin yenilik hareketlerinin genel adına ''nizam-ı cedit'' denmiştir. nizam-ı cedit ordusu baatılı tarzda kurulan ilk ordudur ayrıca.
- nizam-ı cedit'e gelir sağlamak için irad-ı cedit hazinesi de kurulmuştur.
- yeniçeri esamelerinin alınıp satılması yasaklanmıştır.
- londra, viyana, berlini paris'te sürekli elçilikler ilk kez açılmıştır, ilk sürekli elçilik londra'da açılmıştır. ilk sürekli elçimiz ise yusuf agah efendi'dir.
- mühendishane-i berri hümayun adındaki kara ordusu açılmıştır.
- lengerhane ve endezehane açılmıştır.
- bahriye hazinesi kurulmuştur.
- ilk kez renkli resim tekniği ile atlas-ı kebir adlı kitap basılmıştır.
- üçüncü selim müzikle çok ilgilenmiştir. ''suzidilara'' adlı makamı bulmuştur. ''ilhami'' mahlasıyla şiirler yazmıştır.
- bu yenilikle kabakçı mustafa isyanı ile son bulmuştur.

0

üçüncü selim dönemi: 1789 ile 1807 yılları arasında geçen dönemdir. bu dönemde grek ve dakya projeleri gündeme gelmiştir. prens potemdin rus kraliçe katherina zamanında ''doğu süsteminin büyük planı'' adında osmanlı devletini yıkmayı amaçlamaktadır. bu şekilde bir proje hazırlanmıştır. rus prensinin idaresinde bir grek devleti kurulmuştur. dakya adında da bir devlet kurmak osmanlı topraklarında kurmayı amaçlamışlardır.
osmanlı-rus ve avusturya savaşları: osmanlı devleti aynı anda iki cephede savaşmıştır. osmanlı kara ve denizde yürüttüğü savaşlarda başarısız olmuştur. özi kalesini alan ruslar yirmi beş bin savunmasız halkı katletmişlerdir. birinci abdulhamit üzüntüden ölmüştür.
osmanlı devleti savaş öncesinde isveç sonra ise prusya ile ittifak yapmıştır. osmanlının ittifak yaptığı ilk devlet isveç'tir. bu anlaşma karşılıklı değildir. osmanlı daha sınra prusya ile karşılıklı bir
anlaşma yapmıştır. bu durum avusturya ve rusya üzerinde askeri bask oluşturmuştur. ziştovi anlaşması imzalanmıştır. osmanlı ile avusturya savaşları sona ermiştir. 1787-1791 osmanlı ve avusturya savaşları son bulmuştur. bu tarihten sonra bir daha aralarında savaş olmamıştır. rusya isveç ile olan savaşını marela antlaşmasıyla sona erdirmiştir. osmanlı devleti bu durumda kırım'ı alamayacağını fark etmiş ve rusya ile yaş antlaşmasını yapmıştır. kırım, rusya'ya ait olmuştur. özi kalesi rusya'ya bırakılmıştır. dinyester ise sınır olmuştur.
osmanlı- fransa savaşları: sömürgeciliğin yayılmasıyla yeni yerler arayan fransa napolyan bonaparte öncülüğünde osmanlı devletine bağlı olan mısır'ı işgal etmiştir. fransa işgal sırasında kahire'yi almıştır. osmanlı devleti, fransa'yı tek başına çıkaramayacağını anlayınca yalnızlığı bırakıp rusya ve ingiltere içinde tehdit oluşturduğuğnu görünce ittifaklara katıldı. osmanlı devletinin çıkar ilişkilerinden yararlanarak ittifaklar yapması ilk kez denge siyasetinini su yüzeyine çıkmasını sağlamıştır. osmanlı devletinin fransa'ya karşı ingiltere ile ittifak yapması denge siyasetinin ilk adımıdırç ingiltere bu dönemden itibaren osmanlı devletinin toprak bütünlüğünü koruma siyasetini izlemiştir. ingiltere ve rusya yardım amaçlı olsa da ilk kez boğazlardan girmeyi başarmıştır. fransa osmanlı devletini barışa zorlamak için suriye'deki akka kentine saldırdı. üçüncü selim'in kurduğu nizamı cedit ordusu fransa'yı akka kentinde yenmiştir. nizam-ı cedit ordusunun başında buluna kişi ise cezzar ahmet paşa'dır. savaş sonunda fransa ile el ariş antlaşması imzalanmıştır. osmanlı devleti ile fransa arasındaki savaş paris antlaşmasıyla sona ermiştir. mısır osmanlı devletine ait oldu tekrardan. ingiltere karadeniz'de serbestçe ticaret yapma hakkı elde etmiştir. bür süre sonra ingiltere'nin mısır'a yerleşmek istemesi ve rusya'nın da balkanlarda hakimiyet kurmak istemesi yeni savaşların çıkmasına sebep olmuştur. rusya eflak ve boğan kentine saldırmıştır.