0

sağlık coğrafyası nedir?

sağlık coğrafyası, mekandan kaynaklanan tüm sağlık problemlerini toplum, yer ve zaman yönleriyle inceleyen ve nedenlerini araştıran, hastalıkların önlenmesinde çözüm yöntemleri sunan bir beşeri coğrafya alt dalıdır.

sağlık coğrafyası disiplinlerarası çalışma konularından biridir. genel olarak, sağlık ile ilgili konuların ve sorunların incelendiği ve araştırıldığı, bunların insanı etkileyen yönlerinin tartışıldığı ve varsa sorunlar için önerilerin dile getirildiği bir daldır.

sağlık çalışmalarında önce veri toplanır. ikinci aşamada veriler düzenlenir ve daha sonra ise bunlar harita, grafik ve tablolara aktarılarak mekanda ve zamanda dağılış yapılır ve neden sonuç ilişkisi kurularak senteze ulaşılır.

mesela bir hastalığın bir il bazında dağılışı veya ülke bazında dağılışı yapılır. burada hastalığın yoğunlaştığı sahalara ayrıntılı olarak bakılır ve bunun olası nedenleri araştırılır.

bir hastalığın belli bir alanda görülmesinde mekana bağlı nedenler şunlar olabilir:

fiziki sebepler: sıcaklık, yağış, rüzgar, enlem, basınç vb.ortamdaki mantarlar, asalaklar, mikroorganizmalar.

hidrografik sebepler: suyun yeterliliği, kirliliği.

hava, su ve yer (m.ö. 400) kitabı sağlık coğrafyası ile ilgili ilk kaynak kabul edilir.

sağlık coğrafyası (health geography)

sağlık “hastalıklı ve sakat olmamak dışında bedensel, ruhsal ve sosyal açıdan iyilik hali içinde olma”yı ifade eder. günümüzde sosyal bilimler ile farklı bilim dalları arasında ortak konular çalışılabilmektedir. sağlık coğrafyası da bunlardan biridir. sağlık coğrafyası hakkında pek çok tanım bulunmaktadır. bu tanımlarından bazıları şöyledir:

“çevreyle ilgili mekân birimlerinin hastalıkların özelliklerini belirleyen etken-etkenleri etiyolojik (neden bilimsel) bir görüşle saptayan, çeşitli hastalıkların yayılış alanlarını ve salgınları haritalayan uzmanlık dalı”

mekânsal sebepli sağlıkla ilgili tüm olayları toplum, yer ve zaman boyutlarında inceleyen ve bu olayların nedenlerini araştıran, bu sayede sağlık problemlerinin önlenmesinde en uygun çözüm yollarını belirten bir yöntemdir.

bütün bu tanımlardaki ortak nokta hastalık ve mekân arasında bir bağlantı bulunduğu ve sağlık coğrafyası’nın bu konuyu ele alışıdır.

kaynaksiz alinti yapilamaz.

ticari amaçla kullanilamaz.

kaynakça:

1-wikipedi, özgür ansiklopedi

2-güzin kantürk yiğit karabük üniversitesi karabük-türkiye

3-erinç, s., (1984). ekolojide değişik yaklaşimlar. i.ü., deniz bilimleri ve coğrafya enstitüsü, cilt i, sayi 1.