0

insanların çoğu önyargı konusunda farklı birçok fikre ulaşabiliyor lakin hayat sadece bundan ibaret değil insanlar önyargılarını tamamen bir kenara bırakıp insanları olduğu gibi kabul etmeyi ve onlara oldukları gibi değer vermeyi öğrenmeli her şey bu kadar basit olmamalı çünkü önyargı dediğimiz olay esasında insanların tamamıyla kendilerini değişik bir şekilde ifade etmeye çalıştıkları bir durum söz konusu olabilir önyargı dediğimiz durum benim düşünceme göre kisinin karşısındaki insani çekemeyip onun hakkında bir sürü düşünce edinmesi olayıdır. insanlar başkalarında kusur bulmaya bayılırlar. kendilerine bakmadan önce karşılarındaki insanda hata arar, buldukları hataları onlara karşı kullanmaya çalışırlar. kişi ya da olaya ilişkin yeterli nesnel bilgi edinmeden önceden bir karara varmış olmasıdır önyargı bireylere düşünceleri ve insan topluluğuna ya da nesnelere ilişkin olabilir önyargı konusunda özellikle toplumumuz bu önyargıyı ya da diğer anlamı olan peşin hükmün etkisinde kalmışlardır önyargı bir olaya karşı olmak ya da bir olayın yanında olmak biçimi ağır basmaktadır özellikle birçok kişi bu toplumumuzda önyargıdır bu önyargılar toplumumuzda çoğu zaman çocukluk çağından itibaren oluşur ve çocuklarımız bu olayın etkisinde kaldıkları gibi bu önyargıdan da kurtulma söz konusu olmayacaktır bu önyargı olayında hiçbir zaman ne biz ne de gelecekmiş illerimiz kurtulabilirler çünkü toplumumuzda insanın zihnine küçük yaşlardan itibaren başlar ve insanın büyümesi ile devam eder bir toplumun gelişmesi ve refaha ulaşabilmesi için eğitim seviyesine çok büyük özen ve önem verilmelidir önyargı denilen kavram insanın eğitimi yetişme koşulları aile gelenekleri ve kültürel inançları gibi etkenlere bağlıdır bir toplumun ve insanların yapacakları ve önü süreceklere düşüncelerini sundukları takdirde hemen insanları önyargı ile karşılıyorlar bunu da kafamızdan alabilmemiz için ve karşımızdaki insanlara karşı hemen önyargı ile karşılık vermeden onları dinlemeyi ve onları anlamayı ve onların davranışlarına saygı göstermeyi bilmemiz gerekir unu yapabildiğimiz zamanda önyargı ile arkadaşım aldığımız zaman önyargı veya ölüm görüşü yanlış izlemektir bu ön yargı ile bilmeden ya da öğrenmeden önyargılı yaklaşırsak insanların karşısında ne kadar yanıldığımız ı ve bilmeden karşınızdaki insanların düşünceleri ve insan topluluğunun ettiğimizi veya kırdığının farkında olmayabiliriz anadolu insanı için hemşirelik bağları birçok puan ötesindedir sanılanın aksine etnik ve dini bağlardan çok daha güçlüdür kentlerdeki gettolaşma sadece boyum çeyrek bağlarına göre şekillenmektedir bunun kökenleri oldukça eskilere dayanıyor osmanlı timur tarafından dümdüz edilince ne olmuştu hatırlayın merkezi otoriteye boyun indirilen beylikler otorite boşluğundan doğan fırsatı değerlendirip birer birer bağımsızlıklarını ilan etmişlerdi işte o günlerin aşiretler ve aileler arası mücadelelerin etkileri hala daha hem kırsalda hem de büyük kentlerde sürmekte

0

aslında insanoğlu doyumsuzluktan önyargılı, herkes kendini insan sarrafı zannettiğinden önyargılı, dış görünüş o kadar önemli ki kalbi ne diyor , aklı başında mı kimse önemsemiyor, tabi güvensizlikte önyargıyı doğuruyor, hatta bekli şu sıralar ön yargının en çok sebebi güvensizlik, bu sebeple bende ön yargılı oluyorum bazen mesela geçen eşimin iş arkadaşı bişeyler anlatıyor belki kelimesi kelimesine doğrudur ama ben dördüncü cümlesinden sonra başladım içimden yalancı senin o kadar paran olsa burda ne işin var , he he kesin öyledir eviniz, daha ne uzatabilir amann kocamda dinliyor diye diye söylendim tüm akşam. belki de doğru ama o kadar yalanla karşı karşıya kalmışım ki kimse doğru konuşmuyor gibi geliyor , aslında gerçek ön yargı ilk yazdığım kılık kıyafete, tipe , bakıp karakter analizi yapmak allahtan öyle bi huyum yok bi de olsa tamam artık kimsyele görüşmezmişim , ön yargının en olmaması gereken yer ise kesinlikle iş görüşmeleri

1

toplum olarak hep kendimizi haklı görmemiz, daha küçük yaşlarda aile içinde bile böyle bu şekilde yetiştirilmemiz bizlerin insanlara önyargılı bakmamıza ve önyargılı davranmamıza sebep olmaktadır. bizim gözümüzde tek doğru benim bildiğim ve dediğimdir, tek iyi benim, tek bilen benim düşüncesi hakimdir. geri kalan herkes potansiyel suçlu, yalancı ve cahildir. bu da insanlara önyargılı yaklaşmamıza sebep olmaktadır.

0

insanlar genellikle önyargılardan oluşur. sığ düşündüğünüzden dolayı geniş açıdan bakamadığımızdan dolayı bakış açımızı genişletemediğimizden dolayı önyargılarımız oluşur. insan birine karşı yargı da bulunmaya onu anlamadan ona karşı olmaya çok müsaittir konuşmak kolaydır insanlar için ancak yaşamak zordur. o insanın yerine empati kurmadan belki anlamadan dinlemeden önyargıyla yaklaşırsınız ancka onun konumuna geldiğimiz zaman anlarız. bir insanın önyargılı olmamayı anlaması için illa ki bir durumu yaşaması mı gerekiyor kendimiz karşımızdaki insan için niçin empati kuramıyoruz? başkalarını suçlamak daha kolaydır ancak insan dönüp kendine bakmak da zorlanır. insan birini yargılamadan önce kendi yüzünü aynaya çevirmeli ve kendisiyle hesaplaşmalıdır. önyargılarımız aşamalı ve artık geniş bakabilmeyi karşımızdaki insanın penceresinden de olayları değelendirebilmeyi becerebilsek bence daha anlayışlı daha anlayışlı ve özeleştiri yapabilen empati kurabilen karşısındakini anlayabilen bireyler haline geliriz. ben herkesin önce önyargı sını kırmasını ve karşısındaki insanı önce bir kitap gibi değerlendirip sayfalarını çevirip okumasını öneriyorum.

1

çünkü biz insanoğlu önce insanları tanımayıp karaktere bakıp önyargılı oluyoruz ama maalesef ki kim dese bende bu özellik yoktur hemen hemen bütün insanlar da vardır sonradan pişman oluyoruz ama elimden gelen bir şey yok.

0

çünkü dış görünüşe ve yaşanan olaylara bakıyoruz. ben bakmam diyen bile hayatında illa ki önyargılı davrandığı zamanlar olmuştur. belki bir sonraki kişi öyle olacak değildir ama daha önce yaşadığı bir olay bile onu öyle düşünmeye itebiliyor. yani çok görüyoruz böyle olayları… dış görünüşe bakanlar da, kişinin içini bilmeden hemen kesin yargıya varıp o kişi hakkındaki düşüncelerini kestirip atıyor. ve artık günümüzde öyle olaylar olmaya başladı ki, yani bugün herkesten şüphe duyar olduk. önyargılarımız oluşmuş bu sebepten dolayı. yani bugün birçok erkeğe çekinerek yaklaşılıyor. taciz eder mi, laf atar mı diye bir önyargı oluştu toplumca yaşanan olaylardan dolayı. artık çocuklarımızı dışarı çıkaramıyoruz. parklarda anne baba varken kaçırabiliyorlar çünkü çocuklarımızı bazı kötü niyetliler. bu önyargıların çoğu şuan toplumsal olarak yaşadıklarımız. dış görünüşten ötürü önyargılı olanda çok ama sanırım yaşanan olaylardan dolayı yaşanan önyargıyı geçemez diye düşünüyorum.