0

geçmişten gelen atasözlerinin hep gerçek bir manası vardır ve içinde bir öğüt barındırmaktadır. damlaya damlaya göl olur demek tutumlu olmanın püf noktasını birikimli olmanın sabır gerektireceğini belirtmektedir. az az da olsa köşeye birikim için bir şeyler koymanın ihtiyaç duyulduğu anda ne kadar faydalı olacağını anlatırken az az koymanında zamanla birikerek büyüyeceğini anlatmaktadır.

hem mecaz olarak hemde gerçek anlamda işlevsel bir atasözüdür bu. gerçek anlamıyla da damlaya damlaya göl olabilecek bir durum söz konusudur. mecazi olarak birikim tasarruf dışında da farklı anlamlar içermektedir. örneğin ufak tefek sorunları büyüterek daha büyük olaylara sebebiyet vermek manasına da gelmektedir.

0

kısaca bir fıkrası ise :

bir gün sabaha karşı nasrettin hoca nın evinden bir gürültü duyulur. canla başla sokağa fırlayan hocayla karşılaşan komşusu, hayrola hoca "sizin evden gelen patırtı, gürültü neydi ? " diye sorar hoca bizim hanımla biraz tartıştık da cübbeme bir tekme attı, merdivenlerden aşağı yuvarlandı odur herhalde der. komşusu ısrar eder, "cübbeden o kadar ses gelir mi hiç ?" deyince, hoca adamın bu arsızlığı, anlayışsızlığı karşısında dayanamaz "anlasana, cübbenin içinde ben de vardım" der.

0

hayatta elde edilmeye çalışılan maddi kazançlar için söylenen bir sözdür. az kabul edilebilecek bu yüzden yapılacak iş anlamında bunu yapacak kimse için bir albenisi olmayan işler için uzun vadade birikir çoğalır anlamında olumlayıcı olarak kulanılır.

0

buradaki durum tam da bunu gösteriyor suan küçücük paralarla yaptığımız şey bu.

0

şuan yaptığımız şey mesela bir cevaptan 1 kuruş alıyoruz bunlar damlaya damlaya göl olucak kısmetse :)

1

hayatın içinde konu her ne ise bu para da olabilir, bilgi de olabilir. ufak ama garantili şekilde bizimle olan her şey bir gün damla halinde olsa da biriktiğinde kocaman bir göl haline gelebilir deniliyor. daha çok maddi anlamda kullanılır. az az da olsa kişinin gelirinden arttırabildiği ölçüde kenara koyması ve bu ufak meblağların yarınlarda işe yarayacak miktara ulaşması demek anlamında kullanılır.

0

bir anda çok yüksek şeyler elde etmeye çalışmamalıyız. az bulduğumuzu biriktirmeliyiz ki çoğalsın. azdan çok olur. yani biriktire biriktire çoğu elde ederiz. bu atasözüde kısaca biriktirmemiz gerektiğini anlatmaktadır.