0

türkiye, doğal kaynaklar bakımından zengin bir ülkedir. ülkemiz; yer şekilleri su kaynakları aynı zamanda ormanları, tarım alanları, madenleri ve enerji kaynakları ile önemli bir doğal kaynak potansiyele sahiptir. dağları, ovaları, ve vadileriyle çeşitli yaş şekillerine sahip olan ülkemizin bu kaynaklarından çeşitli şekillerde yararlanılmaktadır. örneğin dağlık alanlar; ormancılık, yaylacılık, turizim ve maden çıkarmak için yararlanılmaktadır. ancak bu verimli toprakların bir kısmı da yerleşim alanı ve sanayi merkezi olarak kullanmakta. böylece bu doğal kaynaklarımızdan verimsiz bir şekilde faydalanmaktadır. platolarımızın da önemli bir kısmı tarım ve hayvancılık amacıyla kullanılmaktadır. türkiye'de çeşitli su kaynakları bulunmaktadır. başta ulaşım, balıkçılık, turizim amacıyla yararlanılan denizlerimiz ülkemizin önemli doğal kaynaklarıdır. göllerimizden içme ve kullanma suyu elde edilmekte, tarım alanları sulanmakta ; balık ve kanmış gibi görüyorumlerinden de yararlanmaktadır. ayrıca göllerimiz önemli bir turizim potansiyeline sahiptir. buna göre bu su kaynaklarımızdan sürdürülebilir kullanımı sayesinde daha verimli bir şekilde yararlanılabilir. ülkemiz, akarsular bakımından zengindir. hidroelektrik potansiyeli yüksek olan ülkemizde elektrik enerjisi üretiminin büyük bir kısmı akarsulardan edebilmektedir. örneğin 2006 yılında ülkemizde elde edilen elektrik enerjisi üretiminin %24'ü akarsulardan elde edilmiştir bu doğal kaynağımız daha çok elektrik enerjisi üretebilecek potansiyele sahiptir. türkiye, yeraltı suları bakımından da zengindir. bu sulardan termal turizim ve jeotermal enerji ile içme ve kullanma suyu elde etmek amacıyla yararlanılmaktadır. ülkemizin topraklarının %28'i ormanlarla kaplıdır. orman alanlarımız her geçen yıl artmaktadır ormanlarımızdan kağıt kereste, mobilya, inşaat malzemesi ve yakacak elde etmek için yararlanmaktadır. ayrıca orman ürünlerinden gıda maddesi, ilaç ve kozmetik ürünleri edinmekte ormanlarımızdan turizim amacıyla da faydalanmaktadır. ülkemizin potansiyeli daha fazla orman potansiyeline sahip olacak şekildedir. sürdürülebilir bir şekilde işletirdiği zaman ormanlarımızdan daha çok gelir elde edebilir. ülkemizin önemli doğal kaynaklarında biride tarım alanıdır.türkiye yüzölçümünün üçte birine yakını tarım alanları oluşturmaktadır. tarım alanlarımızın büyük bir kısmında tarla bitkileri yetiştirilir. sulama ve gübre kullanımı sınırlı olduğundan tarıma anlamı %17'si nadasa bırakılmaktadır. bu alanlardan nöbetleşe ekim, sulama ve gübreleme sayesinde her yıl ürün alınabilir. türkiye maden çeşitliliği bakımından da zengin bir ülkedir. demir, bakır, krom, kurşun, bor mineralleri ve mermer ülkemizdeki madenlerin başlıcalarıdır. bu doğal kaynakların bir kısmı ülkemizde hammadde olarak kullanılırken bir kısmı da ihraç edilmektedir. mermer, krom, bor mineralleri, çinko, bakır ihraç ettiğimiz madenlerin başlıcalarıdır. türkiye'de bilen bu doğal kaynakların işlenerek ihraç edilmesi ve tasarruflu kullanımıması gerekir.

0

türkiye doğal kaynak bakımından oldukça zengin bir ülkedir. ülkemizde bulunan doğal kaynaklar şunlardır
1) yer altı kaynakları : bu kaynaktan bahsettiğimiz kaynak türleri madenler ve yer altı sularıdır. maden ülkemizde oldukça fazla bulunan bir yeraltı kaynağına sahiptir. ülkemizde kaplıca-ılıca oldukça fazla olup bunlar insanın sağlığı açısından oldukça önemli kaynaklardır. ülkemizin en önemli yeraltı kaynağı ise bordur çünkü geleceğe yön vereceğini söyleyen bilim adamları vardır.
2) yerüstü kaynakları: ülkemiz yerüstü kaynakları bakımındanda oldukça zengin bir ülkedir.
-akarsular önemli bir yerüstü kalnağıdğr. baraj yapımında ve içme suyunda kullanılabilir. tarımda sulamada ve deniz kıyısında yapılan termik santrallerin soğumasındde yine su kullanılır.
-güneş günümüzün en değerli enerji üreten bir kaynağıdır. güneş enerjisi özellikle elektirik üretiminde çok ileriye gidecek seviyededir.
bunların dışında rüzgar güce de yerüstü kaynaklarından ve yenilenebilir enerji kaynaklarındandır.

0

türkiye yeraltı kaynakları bakımından oldukça zengin bir ülkedir. en çok maden çeşidi doğu anadplu bölgesinde bulunur. bor minarelleri ve krom bakımından oldukça zengindir. kükürt, petrol ve doğalgaz yetmiyor bu yüzden ithalat yaptığımız oluyor. en çok doğalgaz alıyoruz. rusya ve azerbaycan'dan özellikle çok değerli taşlara sahibiz. erzurum'da oltu taşı, eskişehir'de lüle taşı çıkarılarak süsleme alanında kullanılmaktadır. elazığ'da maden kentinin en önemlilerinden biridir. krom, bakır gibi değerli madenler çıkarılmaktadır. ayroca türkiye dişarıya özellikle mermer ticareti yapmaktadır. mermer özellikle marmara'da yoğun olarak çıkarılmaktadır. mardin mazidağı'nda fosfat çıkarılır. batman raman'da petrol çıkarılır. bunlarda oldukça önemli kaynaklardır

0

yer altı sularını,bor ve diğer birçok değerli madeni kapsar. yer altı suları daha çok afyon ve aydın civarında, bor madeni ise özellikle kütahya'da bulunur. bunun yanında kömür başlıca doğal kaynaklarımızdandir ve çoğunlukla zonguldak ve manisa yörelerinde bulunur.