0

piyaz çok sevdiğim yiyeceklerden bir tanesidir. asıl yemeğin ürünü fasülyedir. şimdi piyaz nasıl yapılır onu tarif edelim. ilk önce bu yemeği 4 kişi olarak düşündüm ve ona göre şimdi malzemeleri sayacağım.
malzemeler şunlardır
yarım kilo kuru fasulye
bir adet marul
üç adet yumurta ama haşlanmış olacak
bir adet limon
iki adet domates
bir çay bardağı tahin
bir bardak zeytinyağı
yarım çay bardağı sirke
biraz tuz
malzemelerimiz bundan ibarettir. şimdi yemeğin yapılışına geçelim.
piyazın yapılışı
ilk önce fasulyemizi haşlıyoruz. aslında fasülyemizi bir gün öncede suya koyup daha sonra ertesi günü haşlamamız daha doğru olur. haşlanan fasülyeyi bir kenara koyuyoruz. şimdi içerik olarak hazırlayacağımız sirke, tahin ve zeytin yağını bir kaba alıyoruz. hepsini karıştırıyoruz. kıvama gelene kadar su ilave ediyoruz. kıvamı ise yoğurt olana kadar. yani yoğurt kıvamında olabilir hatta biraz daha sulu olabilir. o kıvama gelene kadar karıştırıyoruz. kıvamı yakaladıktan sonra biraz bekletiyoruz. daha sonra marullarımızı güzelce salata doğrar gibi doğruyoruz. akabinde domatesleride küp küp doğruyoruz. tüm bu hazırlıklardan sonra yumurtamızı yuvarlak olacak şekilde kesiyoruz. evet işin büyük bir kısmı tamamlandı. şimdi daha önce haşladığımız fasülyeyi bir yayvan kaba ya da cam seramiğe alabiliriz. bizim için önemli olan yayvan bir kabın olmasıdır. bir tepside olabilir. evet, fasülyemizi alt kısma yani tabana yayıyoruz. üstüne daha önce hazırladığımız ve kıvamını tutturduğumuz sosun üçte birini üzerine döküyoruz. daha sonra onun üstüne domatesleri ekliyoruz. domateslerden sonra bir az tuz ekleyebiliriz. tekrar hazırladığımız sosu piyazın üstün hepsini döküyoruz. onun üstüne doğradığımız marulları koyuyoruz. bir az daha tuz ekliyoruz. marulun üstünde istersek bir adet liman sıkabiliriz. limon yöreden yöreye değiştiğinden dolayı en sona bıraktım. ama bana göre sos hazırlarken sosun içine limon sıkmaktır. ama dediğim gibi tamamen damak tadı yöreden yöreye değiştiğinden dolayı limonu sona bıraktım. limondan sonra yuvarlak olarak doğradığımız yumurtaları sırasıyla güzelce dizelim. istersek yanlarına birer de varsa turşu biber koyabiliriz. işte bu kadar basit. siz de bu tarifle çok kolay bir piyaz yapabilirsiniz. korkmayınız, bir deneyin, yanılma ve deneme ile sonunda sizde çok iyi bir piyaz ustası olabilirsiniz. şimdiden afiyet olsun.

0

piyaz yemeği kuru fasülyeden yapılır.kuru fasulyeyi bir gün önceden suda ıslatın, ertesi günü kuru fasulyeyi suda kaynatın.yenebilecek şekilde yumuşadığında kuru fasulyenin suyunu süzün.süzdüğünüz kuru fasulyenin için maydanoz ,soğan doğrayıp üstüne zeytin yağı veya çiçek yağı ilave yapın.birde limon veya sirke dökerseniz afiyetle yersiniz