0

gebelik boyunca gelişebilecek hipertansif durumlar. kronik hipertansiyon, preeklempsi, geçici hipertansiyon ve kronik hipertansiyon ile birlikte görülen preeklempsidir. bir de preeklempsinin en ağır durumu olan eklempi görülebilir. bunların hepsi bebekte gelişim geriliği ve erken doğum riski oluştururlar. beyin kanaması körlüğe kadar ağır hasar verebilir oldukları için doktor kontrolünde olmak şarttır. en ağır durum ise hellp sendromudur.

1

zaten kullandığınız kelime hipertansiyonun aniden görülmesi olduğundan, kan basıncının gebelikte bebeğe ve anneye zararının olmaması için doktor kontrolünde hareket edilmesi gerekir. kan basıncının düşürülmesi ve kontrolünün sağlanması önemlidir.

0

gebelikte oluşan hipertansiyon durumlarından bazıları geçici olabilir yani doğumdan sonra hipertansiyon geçebilir. gebeliğin ilk başlarında sistolik kan basıncının 30 ve üzerinde diastolik kan basıncının ise 15 ve üzerinde olması ve bunun gebelik boyunca devam etmesi gebelikte görülen hipertansiyonu düşündürebilir .hipertansiyon durumları özellikle geceleri ortaya çıkmaktadır .böyle durumlarda hemen doktora başvurmak gerekir ve tansiyon kontrol altına alınması gerekir. eğer kontrol altına alınmazsa istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir gebelikte hipertansiyon önlemek için hipertansif ilaçlar kullanılır. bunlar damarların daralmasına neden olur ve kan akımı yavaşlar ve hipertansiyon önlenmiş olur tedavi sonucunda diastolik kan basıncı genellikle şimdilik kan basıncından daha fazla düşer ve ani düşmeler anne ve bebek için çok tehlikelidir .yani buna dikkat etmek gerekir çünkü anne ve ani kan düşmesi sonucunda plasentaya kan akımı ani bir şekilde azalır ve fetusta hipoksi gelişebilir .bu nedenle hipertansiyon tedavisi sırasında fetusun kalp sesleri dinlenmeli ve anormallikler kaydedilmelidir.