0

öncelikle bebek ilk kucağa alındığında şundan emin olmak gerekir. bütün anneler en iyi annedir. yani kısa süre içinde yıllardır çocuk bakıyormuş gibi olacaksınız. bebeğinizle aranızda sadece ikinizin anladığı bir dil oluşturmanız yakındır. doğumdan sonra en kısa süre içinde bebek emzirmeye baslanmalidir. yenidoğan bebek geceleri iki gündüzleri üç saati doldurmamak üzere beslenmelidir. ilk zamanlar her ağladığında beslemek doğru oluyor çünkü beslenme ilk haftalar hayati önem taşır. sindirim sistemi henüz gelişimi tamamlamadığı için her bebek gaz sorunu yaşar. o yüzden her emzirme sonrası ve emzirme süresince göğüs değiştirirken de omzunuza midesi gelecek şekilde kucağa alıp sırtını hafifçe midesi hizasinda vurup gazi yükseltmek sonra da yukarı doğru sıvazlayip çıkarmak gerekir. gaz hemen çıkarılmazsa bağırsaklara inecek her kıvrımda sancısı yükselip ağlama krizlerine sebep olacaktır. bu krizlerde karın masajı faydalı oluyor zeytinyağı eşliğinde bu masajlar yapılıp sıcak havlu kullanmak bizim işimize yaramıştı. masaj ayrıntılarına internetten videolardan bakmak faydalı oluyor. her emzirmeden önce elleri yıkamak emzirme sonrasında ıslak pamukla bebeğin ağız çevresini silmek iyidir. gelelim alt temizliğine. önce eller yıkanıp kurutulur. alt açmadan önce tüm malzemeler hazır edilir mutlaka alt açma minderi kullanılır. bebek yatırılıp altı açılır ıslak mendili çeşmede yıkayıp parfüm vb maddeleri uzaklaştırmak ilk aylarda önemlidir. temizlik önden arkaya doğru silerek yapılır. ilk onbeş yirmi gün poposu kurulandiktan sonra saf zeytinyağı ile koruma öneriyorum pişik kremlerine ben bir aylık olunca başladım ve hiç pişik şikayeti yaşamadık. tabi bezin pamuklu parfüm ve kremsiz olmasına dikkat ederseniz pişik riski sıfır olacaktır. bir de günde altı yedi bez değiştirilmeli. yatırılırken de yastık kullanmadan alttan bele kadar hafifçe destekli yan yatırmak gereklidir. ilk yıkama göbek bağı düşünce yapılır. düşene kadar pamuklu ıslak bezle vücudu silinebilir. ilk banyosu için gerekli tüm malzemeler ve sonra giyeceği giysiler bezi vs hazır edilir. sadece kendine ait küveti, filesi, lif, hamam tası, kova, sabun ve şampuani havluları olmalı. ilk suyla teması çok yavaş ve alıştırarak olmalı su dirseğimizi yakmayacak sıcaklıkta olmalıdır. bebeğin yıkama işlemi kısa ve hızlı olmalı. iki ayrı havlu ile kurulanmalı biriyle tüm suyu alınıp diğeriyle sarılmalı. sonra hızlıca zeytinyağı ile vücudunun pişik olacak yerleri hafifçe yağlanıp giydirilmeli. gelelim emzik kullanımına. süt üretimi konusunda göğüslerin terbiye olduğuna kanaat getirmedikçe emzik kullanılmamalı. fazla detaya gerek yok. tek kalın giysi yerine kat kat ince giydirmek daha mantıklı bir harekettir. daha kullanışlı olur. yenidoğan bebeğin kontrolleri aksatılmamali beslenmesi ihmal edilmemeli uyuyakalırsa üç saat geçirilmeden uyandırıp beslemek gereklidir. yoksa sarılık susuzluk şeker düşmesi gibi durumlar olabilir. yeteri kadar bilgi verdim sanırım.

0

yani gerçekten de bu devirde bebek büyütmek çok zor. özellikle bir de 1 tane çocuğum varsa daha çok zor. yani yeni doğan bebeğin bakımı bebeğin haftada 3 kere yıkamak lazım boyu daha uzun olsun diye ve bebeğim vücudu rahatlasın diye ve bebeğin altını sık sık değiştirmemiz lazım. eğer sık sık değiştirmezsek bebeğin altında pişik yapabilir ve bu da üzücü bir durum bebeğin canını yakabilir. yani pişik o konuda çok dikkatli olmamız lazım ve bebeğimiz altıncı aya geldiğinde bebeğimizin uyku düzenini yerine tutmamız lazım. yani bir saat tutup mesela şöyle örnek verecek olursam. saat gece 10 da yatırıp her gün o saati alıştırmamız lazım bu konu gerçekten çok önemli bebeğin uyku düzeni düzelmesi için eğer zaten bazen anneler sıkılıp bebeğini geç saatte yatırıyorlar ki; geç kalksın diye bence bu çok yanlış . eğer bebeğiniz sağlıklı olmasını istiyorsaniz. her zaman uyku düzenini düzene sokacak çünkü bir annenin görevi budur ve bebeğe rahatlaması için yatmadan önce masaj yapılmasını tavsiye ederim. sonuçta biz yetişkin insanların bile belli agriyabiliyor, bebeklerde de bu duruma karşılaşabiliriz
bu konuda gerçekten de dikkat etmemiz lazım ve 6 ay boyunca bebeklere anne sütünden başka hiçbir şey verilmemesi lazım 6 aydan sonra ek gıdaya geçtiğimizde bebeklere bir yemek kaşığı kadar getirmemiz lazım ki, bebeğini alerjisi var mı, yok mu. diye kontrol etmek lazım doktorlar her seferinde bunu öneriyor. çünkü bazı bebekler biri olmadığı için ve gelişimi bebekten bebeğe değiştiği için o konuda dikkat etmek lazım ondan sonra eğer bebeğin karnı doyuyorsa fazla zorlamamak lazım. çünkü bebekte kusma yapabilir ve bebeğimizi her zaman yeni doğduğunda yan yatırmamız lazım ki, bebeklerin normalde sırt üstü yatırıldığında boğulma tehlikesi olur ve ölür yani allah korusun o konuda yapma konusunda dikkat etmek lazım. zaten bebeğin bakımı dediğinde her zaman akla gelecek şeyler bunlardır ve zaten başka bir şey yok. bildiğim kadarıyla ben genellikle bebeğim öyle yapıyorum ve bebeğini kontrol etmek annelerin elinde olan bir şey bebeklerin özellikle aşı gününü anneler takip etmesi lazım. bazı anneler bir gün boyunca geciktiriyor. sağlık ocağına gelip ben unuttum diyor l. bence çok yanlış öyle sorumsuzluk olmaması lazım diye düşünüyorum. sadece bebeklerin bakımı bu şekil yapılıyor zaten bebek bakımı dediğimizde her şey girmiş oluyor araya inşallah açıklayıcı bir şekilde anlatmışımdır gerçi şu an karmakarışık oldu ama yapacak bir şey yok.