0

b1 vitamini (tiamin)
vücuttaki görevleri
ilk tanımlanan vitaminlerdendir.
karbonhidratlardan enerji elde edilmesinde gereklidir.
sinir hücrelerinin oksijen alma ve sinir uyarılarına iletme yeteneğini arttırır.
iştah açıcı özelliği vardır.beynin sağlığı için gereklidir.kalp sağlığının korunmasında etkilidir.
b1 vitamini kaynakları: tiamin en zengin kaynakları bitkilerin tohumlarıdır.buğday, tam buğday unu, bulgur, prinç, maya, nohut, ceviz içi, ıspanak, karaciğer, et, süt, yumurtadır. çeşitli tahıllar ve turevleri ile hazırlanmış ekmekler b1 vitaminin zengin kaynaklarındandır.
b1 vitamini yetersizliğinde görülen bozukluklar: hafif yetersizliğinde genel yorgunluk, nedeni açıklanamayan ağrılar, kaslarda zayıflık, baş ağrısı, baş dönmesi, sinir ve sindirim sistemi bozuklukları görülür. ileri derecede yetersizliğinde kas güçsüzlüğü, refleks azlığı, bulantı, kusma, iştahsızlık, ödem vb. belirtilerle görülen beriberi hastalığının nedenidir.
b2 vitamini (riboflavin): cilt, ağız ve göz sağlığını koruyan, besin öğelerinin metabolizmasında, özellikle enerji üretiminde rolü olan ve suda çözünen b grubu vitaminlerindendir.
b2 vitamininin vücuttaki görevleri
karbonhidrat, protein ve yağlardan enerji elde edilmesinde gereklidir.
cilt sağlığı, saça, tırnak ve gözler için önemlidir.
b2 vitamininin kaynakları: süt ve süt ürünleri en zengin kaynaklardandır.
karaciğer, böbrek, çeşitli etler, zenginleştirilmiş ekmek ve diğer tahıl ürünleri, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler ile yağlı tohumlar vb. besinlerdir.
b3 vitamini (niasin): niasin, suda eriyen; deri, sinir ve sindirim sistemi sağlığını koruyan enerji üretim sürecinde ve besin öğelerinin hücrede kullanılmasında bir çok tepkimede rolü olan, ışık, ısı, asit ve alkaliye en dayanıklı b vitaminlerinden biridir.
bu vitamininin vücuttaki görevleri
organizmada enerji metabolizmasında görevli enzimlere yardım eder.
kolesterolü düşürür, kalp damar hastalıklarına ve yüksek tansiyona karşı koruyucudur.
kandaki yağ oranını düşürmede etkilidir.
protein metabolizmasında görevlidir.
b3 vitamin kaynakları: maya, karaciğer, tavuk eti, kuru baklagiller, fıstık, balık, sığır eti gibi proteiden zengin besinler niasinin iyi kaynaklarıdır.
b6 vitamini (pridoksin): suda çözünen nötr ve alkali ortama ve ışığa karşı dayanıksız asit ortama karşı dayanıklı bir vitamin grubudur.
b6 vitaminin vücuttaki görevleri
protein yapımına ve sindirimine yardım eder.
beyin fonksiyonlarını düzenler.
hormonların üretimi ve kan yapımı için gereklidir.
depresyona karşı etkilidir.
alerjik reaksiyonları engeller.
böbrek taşlarının oluşumunun önlenmesinde büyük rol alır.
bağışıklık sistemi için gereklidir.
b6 vitamini kaynakları: karaciğer, böbrek, etler, kuru baklagiller, yağlı tohumlar, buğday, ıspanak, brüksel lahanası, bamya, fasulye, pancar, esmer prinç, yulaf, mısır, kurü meyvelerdir.
b12 vitamini (kobalamin): bitkilerde b12 vitamini bulunmaz. daha çok etlerde bulunur. bu nedenle b12 vitaminin bulunduğu zaman, bu vitamin hayvansal protein etmeni olaraktanimlanmistir

0

b vitamini suda eriyen vitaminlerdir. bağışıklık sisteminin ve beyinsel fonksiyonların daha iyi çalışmasında görev alır. aynı zamanda merkezi sinir sisteminin korur ve kırmızı kan hücresi üretiminde de görev alır