1

malzemeler:
1,5 su bardağı irmik
3 yemek kaşığı tereyağı
1/2 yemek kaşığı fıstık
1,5 su bardağı süt
1,5 su bardağı toz şeker
servis için; 1 tatlı kaşığı tarçın ( tercihe göre)
nasıl yapılır?
üç yemek kaşığı tereyağı tavada güzelce eritilir. yarım su bardağı fıstık yağla birlikte kavurulur. fıstıklar kavrulduktan sonra bir buçuk su bardağı irmik tavaya aktarılır. sürekli karıştırılır. kısık ateşte 20 dakika kavurulur.
tatlının şerbeti için; bir buçuk su bardağı su, bir buçuk su bardağı süt, bir buçuk su bardağı toz şeker küçük bir tencerede karıştırılır. karıştırdıktan sonra kısık ateşte kaynamaya bırakılır.
irmik iyice kavurulduktan sonra şerbet azar azar tavaya alınır. sıcak şerbetin de etkisiyle irmik fokur fokur kaynamaya başlar ve bizde devamlı karıştırmalıyız.
helvayı kısık ateşte 8-10 dakika kadar pişirmeye devam ediyoruz. dinlenmesi için üzerine kapak örtüyoruz.
demlenen helva küçük kaseye alınır ters çevrilip servis tabağına çıkarılır. üzerine tercihe göre tarçın, hindistan cevizi, antep fıstığı dökülür. yanına da dondurma konularak servis edilebilinir. afiyet olsun.

2

güzel bir irmik helvası tarifi veriyorum. :)
malzemeler:
1,5 su bardağı irmik,
1,5 su bardağı su,
1,5 su bardağı süt,
1,5 su bardağı şeker, 3-4 yemek kaşığı tereyağı
isteğe göre yarım çorba kaşığı çam fıstığı ve tarçın

yapılışı:
büyükçe bir tavada tereyağı eritilir. isteniyorsa çam fıstığı eklenip kavurulur. ardından irmik eklenir, sürekli karıştırılarak 20 dakika kadar kavrulur.

bu arada şerbeti için başka bir tencerede yukarıda verilen ölçülerde su, süt ve şeker karıştırılır ve kaynamaya bırakılır.

irmik güzelce kavrulunca sıcak şerbet azar azar üzerine eklenir. kısık ateşte sürekli karıştırılarak irmiğin şerbeti çekmesi beklenir. bu şekilde 8-10 dakika karıştırılır.

irmik şerbeti çekince altı kapatılır ve helvamız demlenmeye bırakılır. demlendikten sonra küçük kaselere sıkıştırılarak alınır ve ters çevrilerek servis tabaklarına konulur. üzerine tarçın eklenerek afiyetle yenir. yanına vanilyalı dondurma ile servis yapılabilir.

eğer istenirse dondurma bir kaseye alındıktan sonra üzeri soğuyan irmik helvası ile kapatılarak da bu haliyle servis edilebilir. benim tercihim bu yöndedir. :)

0

irmik helvası unla yapın kavrulmasıyla elde edilir. güzel ve lezzetli bir tatlıdır.