1

şerbetli irmik tatlısı kardeşimin geçenlerde yapmaya çalıştık fakat beceremediği bir tatlıdır. güzel yapıldığı zaman gerçekten çok güzel bir lezzette oluyor.şerbetli irmik tatlısı yapmak için gerekli olan malzemeler ise yarım su bardağı irmik
2 su bardağı elenmiş un
yarım su bardağı yoğurt.
yarım su bardağı sıvı yağ
bir tane yumurta ve kabartma tozu ile vanilya.
şerbetini hazırlamak için de iki buçuk su bardağı toz şeker ile iki buçuk su bardağı su kaynatılıyor ve içerisine ocaktan almadan önce birkaç damla limon suyu sıkılıyor.
şerbeti tatlının üzerine soğuk dökeceğim iz için tatlıyı yapmayı ilk önce şerbetten başlıyoruz. şerbeti hazırladıktan sonra direkt olarak soğumaya bırakıyoruz.
şerbeti soğumaya devam ederken karıştırma kabının içerisine 1 adet yumurtayı kırdıktan sonra üzerine yoğurt ve sıvıyağ koyup parmak uçlarınızla karıştırıyoruz. ardından içerisine irmik, un ile kabartma tozu ve vanilyayı ilave edip yavaş yavaş yoğurmaya başlıyoruz.hazırlamış olduğumuz hamurun kesinlikle elimize yapışmayacak kıvamda olması gerekir ancak çok fazla sert bir hamur da yapmamaya çalışın. bu aşamada un biraz fazla gelebilir bu malzemelerinizin yoğunluğuna bağlı olarak değişiklik gösteren bir durumdur çünkü unu kontrollü bir şekilde koymanızda fayda olacaktır. hamur ele yapışmayan bir kıvam aldıktan sonra hamurdan parçalar kopartarak uzun bir rulo şeklinde getiriyoruz ve rulolardan birkaç parmak uzunluğunda parçalar keserek yağlı kağıt serilmiş tepsinin içerisine her yerini irmiğe bulayarak diziyoruz. kare kare kesilmiş ve irmiğe bulanmış irmik tatlılarının hepsi tepsiye dizildikten sonra önceden ısıtmış olduğunuz 170 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz. fırından aldıktan hemen sonra üzerine iyice soğumuş olan şerbeti dökerek şerbetinin içine çekmesi ne bekliyoruz. en az yarım saate kadar sürede şerbeti içerisinde tamamen çökmüş olacaktır. tatlımız soğuduktan sonra üzerine hindistan cevizi ya da arzuya göre tuz çam fıstığı da dökerek servise hazır hale getirebilirsiniz. yapılması çok zor bir tatlı değildir kıvamını düzgün bir şekilde tutturduğunu zaman şerbeti de çok kolaylıkla içine çekecektir. kesinlikle lezzetli ve misafirlerinizle gönül rahatlığı ile ikram edebileceğiniz hoş görünümlü bir tatlıdır.

0

vallahi şerbetli irmik tatlısını gerçek ustasına sorduk cevap alamadım o yüzden kimse bilmiyor