0

öncelikle pastirmalik etimizi cok kalin ve cok ince olmayacak sekilde keselim, derin bir kabin icine alalim heryerini tuz gelecek sekilde bolca tuzla kaplayalim… buzdolabina kaldiralim.. buzdolabinda yaklasik 5-6 gün boyunca bekletelim arada etleri oynayarak tuzun erimesini saglayalim.. et suyunu tamamen tuza birakacaktir, sertlesecektir, artik suyunu süzme vakti gelmistir.
daha sonra suyunu tuza birakan etleri süzelim yikayalim, igneye kalin iplik takalim ve etten gecirerek askiya asmak icin ipi takalim.. ipe gecirdigimiz etleri oklavaya veya temiz bir sopaya takalim mutfakta veya balkonun günes görmeyen gölge kismina etimizi asalim.. bu sekilde etimizi kurutalim, kurutma islemi yaklasik 3,4 gün sürüyor kontrol edelim tamamen islak olmayan etimiz artik cemene yatirma vakti gelmistir.
sonra pastirmalik cemen tozunu yaklasik 3-4 su bardagi su ile karalim, dikkat edelim cok civik bir kivam olmayacak kati ele yapisan bir kivamda olmali, videomu izlemenizi tavsiye ederim. pastirmalik cemen tozu bulamazsaniz normal cemen tozuna kirmizitozbiber (birkac dis sarimsak) arzu ederseniz renklendirici gida boyasi ekleyip cemeni karalim.. bu islemlerle ugrasmak istemezseniz pazarlarda veya kuruyemis satilan aktarlarda hazir pastirma cemen tozunu temin edebilirsiniz. kardigimiz cemene etleri cemenin icine yatiralim. heryerini cemen ile kaplayalim. burdaki bekleme süresini tekrar buzdolabinda yapiyoruz, etleri cemene yatirdiktan sonra buzdolabinda yaklasik 6-7 gün boyunca bekletiyoruz.
ve simdi son asamadayiz, etleri cemenden cikartalim fazla cemenini siyiralim ve tekrar iplerinden oklavaya takalim ister gölge balkona isterseniz benim gibi mutfakta iki gün kurutalim.. üzerindeki cemeni kurudumu pastirmamiz artik olmustur, makineniz varsa makinede ince dilimlere keselim.

0

çiğ eti tuzlayıp kurutuyorlardi galiba öyle hatırlıyorum :)

1

etin en güzel yerinin cemenle kurutulması ile yapılır. çiğ veya pişmiş olarak tüketilir.