1

tam kabartmanın püf noktası söyle öncelikle yumurtanızı kırın ve sarıyı beyaz'dan ayırın beyaz'ın içine dilediğiniz tepsiye göre şeker ilave edin ve iyice çırpın iyice çırptıktan sonra şeker ve yumurtanın akı akışkan olarak krem şantiye benzer onu bitirdikten sonra bir buçuk bardak yoğurt ekleyin ve yavaş yavaş karıştırmaya başlayın yoğurdu tam emdikten sonra az bir tutam tuz ve bir su bardağı sıvıyağ ekleyip bir daha karıştırın elde ettiğiniz karışımı 2 bardak un ekleyip bir daha çırpın bütün malzemeleri koyduktan sonra en son vanilya ve kabartma tozu ekleyin ama kabartma tozunun da kaliteli olması gerekir bir paket kabartma tozu bir tepsiye yeter de onu da kattıktan sonra iyice karıştırın ve elde ettiğiniz akışkan hamuru yağlanmış bir tepsiye dökün ve 10 dakika dinlensin hamur dinlene ne kadar fırını açıp o 10 dakika içinde ön ısıtma ya verin 10 dakika bittiğinde normal 180 dereceye verip kekinizi fırına verin ve kapağını hiç açmayın ara sıra camdan bakın tam kek kızarmış gibi göründüğü zaman kapağını açın açtığınızda kekiniz çok kabarmış ve çok lezzetli oluyor eğer ikide bir fırının ağzını açarsanız kek kabarmaz kabarsa bile sonradan o kek yine söner yani beni bildiğim püf noktaları budur ve ben böyle yapıyorum çok da lezzetli oluyor.

0

bilgleri veren arkadaslarima tesekkur ediyorum. :)

2

belli kuralları vardır. öncelikle yumurtanızı, yoğurdunuzu buzdolabından erken çıkaracaksınız.
kabartma tozunuz, vanilyanız, ununuzun üretim tarihleri de çok eski olmamalı. yumurta bayat olmamalı. unu kesinlikle eledikten sonra kullanacaksınız.
şeker ile yumurtayı çırparken, eğer üşenmezseniz yumurtanın önce sarılarını, sonra aklarını ayrı ayrı çırpıp sonra bütünleştirmek gerekir. kek hamurunun şeker ve yumurtanın çırpılmasında varsa mikseri kullandınız ama diğer aşamalarda mümkünse mikser ya da metal karıştırıcı kullanmamanız da işe yarar. spatula ile karışımı karıştırmak ve kalıbınıza döktükten sonra da kekin içindeki kabarcıkların gitmesi açısından kalını tezgaha ya da yere biraz vurdurun ki özdeşsin her şeyi.
sonra fırına vereceksiniz. fırınınız çok sıcak olmamalı.
ve eşimin dediği bir şeydir; sevgimizi katacaksınız yapmaya başlarken.

0

haaaa gece yarısı tam da bu saatlerde karnım zil çalarken bu sorunu sorman ve ben bu sorunu gördüm, iyice acıktım. banane ben kek istiyorum. bana kek yap. kekin kabarması için en güzel kabartma tozu kullanılır.

0

öncelikle sevgi ile yapmak bence en önde gelen sebep. ve sonrada tabii ki malzemelerinin hepsini taze olması şart. zaten bayat beklemiş malzeme ile yapılırsa kabarmayı birak zehirlenirsiniz bile. :) yumurta ve sütün oda ısısinda olması ve yumurta ile şekerin mutlaka beyaz krema olacak şekilde çırpılması en önemli şartlardan biri. unu eleyerek koyun diyorlar ben hiç elemiyorum ama bugune kadar kabarmayan kekim hiç olmadı. çünkü hep severek isteyerek zevkle yaptım.

1

aslında çok basit püf noktaları var. bunlara dikkat edilmediği zaman keklerin kabarmalarını beklememeliyiz. diyorum ya.. ufak ayrıntılar… mesela bütün malzemeler oda sıcaklığında olması lazım… düşünsenize… yumurtayı, yoğurdu ya da sütü dolaptan çıkarır çıkarmaz koyduğunuzu… çünkü kekin harcı hemen olan bir şey. daha bu malzemelerin sıcaklığı oda sıcaklığına gelmeden önceden ısıtılmış fırına attığınız zaman kek karışımı şoklanır. daha sonra yumurtayla şekeri çırparken, şeker tamamen gözden kaybolmalı.. erimeli yani… daha sonra unu kesinlikle eleyerek koymak gerekiyor. un, kakao, karbonat, kabartma tozu gibi malzemeleri eleyerek kullandığımızda, hem malzemelerin havalanıp kabarmasını sağlıyor hem de arada oluşan topaklar çözülüyor. daha sonra unu ekledikten sonra fazla karıştırmayın. fazla karıştırmak kekin kabarmasını doğrudan etkiliyor çünkü. ve son püf noktası; fırın mutlaka önceden ısıtılmış olsun ve kekin pişme sırasında sakın fırının kapağını açmayın. sönük bir kek istemezsiniz değil mi? :) :)

0

ben daha önce kek yaptığımda kekim kabarmiyordu.yapasimda gelmiyordu açıkçası baktimki yumurta ve şekeri iyice cirpmak gerekiyormuş .bu sebepten olduğunu düşünüyorum

1

yumurtanın akıyla şekeri bolca çırpmak ve krema kivamina gelene kadar gizli çırpmak unu keke koyarken eleyip koymak bir hamur kabartma tozunu bol atmak kekin kabarmasinda bunlar önemli rol oynuyor.

1

kek benim işim :)
üç yerine dört yumurta kırın keklere.
kabartma tozunu en son ekleyin.
fırını keki yapmaya başlarken açın ki iyice isinsin.
bu kadar basit püf noktaları :)