0

elma sirkesi yapmak aslında çok kolay gerekli malzemeler elma bal nohut ve bulgurdurdur öncelikle elmaları soyup küp küp doğruyoruz ardından bal bulgur ve nohutları ekleyip cam kavanoza dolduruyoruz suyunu ekliyoruz ve tahta kaşıkla karıştırıyoruz ağzını tülbentle kapatıp bağlıyoruz 20 hün boyunca her gün karıştırıp tekrar kapatıyoruz ağzını 20 günün sonunda ağzını sıkıca bağlayıp karıştırmadan 20 gün daha bekliyoruz ve sirkemiz hazır oluyor her derde deva olan sirkeyi çok kullanıyorum

1

sirke faydaları çoktur. insan sağlığı açısından çok faydalıdır. insanın bağışıklık sistemin güçlendiren sirke sadece yemeklerde değil hayatın bir çok alanında biz insanoğluna sunulmaktadır. sirke, yemeklikte, turşulukta, temizlikte ve birçok alanda kullanılmaktadır. genel olarak üzüm ve elma sirkeleri kullanılmaktadır. elma sirkesi nasıl yapılır, kısaca hemen tarif edelim. bir cam kavanoz alalım. siz daha büyük bir cam kavanoza yapabilirsiniz. ben 4 kişilik bir aileye az bir şey yapmak istedim. siz de ona göre yaparsınız. yaklaşık 10 adet elma kabuğunu soyuyoruz. soyulan bu kabukları cam kavanozun içine atıyoruz. aslında daha önce yediğiniz veya soyduğunuz elma kabuklarını atmayınız. bunları isterseniz dolabın buzluğunda saklayabilirsiniz. ayrıca elmanın kendisi de olur. her ikisini de yapabilirsiniz. ilk önce elmak kabuklarının iyice yıkanmış olması gerekiyor. kabukları kavanozun içine koyduktan sonra kavanoza bir tatlı kaşığı kadar bal ilave ediyoruz. bir yemek kaşığı kadar turşu tuzu veya halk arasında bilinen kaya tuzunu ilave ediyoruz. daha sonra içine bir litre kadar içme suyu ilave ediyoruz. kavanozun ağzını bir tülbentle kapatıyoruz. tülbentle ağzını kapatıyoruz. ilk günler her gün olmak üzer bu da yaklaşık olarak 15 gün boyunca her gün karıştırıyoruz. daha sonraki günlerde bir haftada bir karıştırıyoruz. yavaş yavaş kavanozun etrafında sinekler oluşmaya başlayabilir. bu normal bir durumdur. hatta daha sonraki zamanlarda ise kavanozun kenerında küflenmeler baş gösterir. bu da normal bir durumdur. böylece 2 ay kadar devam eder. 2 ay sonunda sirke kıvamına gelmiş demektir. bizim yaptığımız bu sirke tarifi doğal olan sirkedir. evde siz de yapabilirsiniz. doğal sirkeyi sizlerde evinizde yaparak hem bütçenize katkıda sunmuş olursunuz hem de doğal sirke tüketmiş olursunuz. gerçekten sirke insan sağlığına oldukça faydalı olan bir sıvıdır. bu sıvıdan fazlasıyla faydalanalım. salatalırımıza bol bol dökelim. kokusu biraz ağırdır ama faydası daha çoktur.

0

elma sirkesi yapılırken 8 veya 10 arası elmalar sapından ve çekirdeklerinden ayıklanır ve doğranarak bir kabın içerisine yerleştirilir. üzerine de 1 litrelik ya da bir buçuk litrelik bir su koyularak kavanozun içine koyulur ve 3 yemek kaşığı bal, 1 tatlı kaşığı kaya tuzu koyulur, kabın kapağı kapatılmaz üzerine bir tülbent ya da havlu örtülür. daha sonra her gün karıştırılır. bu şekilde 2 ay sonunda elmalar iyice sirke halini alacaktır.