0

asgari ücret artışından ziyade asgari ücretin kendisi yeterli değil.asgari ücretten vergiyi kaldırsalar çok iyi olacak

1

asgari ücrete yapılan zam gerçekten beni çok şaşırttı. bu kadar fazla bir miktarda zam yapacaklarını düşünmüyordum ve asgari ücretin 1800 ya da 1850 civarlarında kalacağından neredeyse emin gibiydim. ancak yapılan zam beni oldukça şaşırttı 2 binin üzerine çıkması gerçekten insanların geçimini bir nebze olsun rahatlatacağını düşünüyorum. ancak kesinlikle tabii ki bu tutarda bu şartlar altında rahat rahat geçirmek için yeterli bir tutar değil tabii ki de. şu anda piyasadaki her şeye aşırı derecede zam gelmiş durumda ve eminim ki asgari ücrete yapılan bu yüksek tutarda ki zamdan dolayı önümüzdeki yeni sene içerisinde birçok şeye de fazlaca zam geleceğini düşünüyorum. kesinlikle özellikle vergi zamları gelecektir, farkettirmeden bir şekilde bir yerlerden vermiş oldukları bu tutarı almayı çok güzel başaracaklarını düşünüyorum. çünkü her zaman bu şekilde olmuştur kaşıkla verip kepçeyle alıyorlar maalesef. insanlar şu an için gelen buradan dolayısıyla sevinç yaşıyorlar ancak ilerleyen dönemlerde gerçekten yeniden geçim sıkıntısı yaşamaya kısa süre içerisinde başlayacaklardır. zaten şu anda bile fazlaca geçim sıkıntısı yaşanıyor ve insanlar borç harç yaparak ay sonunu getiriyorlar. özellikle kredi kartlarına fazlaca yükleniyorlar. insanların evi kira ise ve okuttuğu çocukları varsa eğer kesinlikle asgari ücrete yapılan bu zam bu kişiler için yeterli bir miktar değildir. çünkü gerçekten maaşlarının neredeyse yarısı ev kirasına ,büyük bir kısmı da çocukların eğitim masraflarına gidiyor. o yüzden evet yeterli bulmuyorum ama ben bu kadarına da beklemediğim için yine de bizim devletimiz için büyük bir adım ve gelişme olarak görüyorum. demek ki yapılan görüşmeler devleti biraz olsun etkileye bilmiş ve halka acımaya başlamışlar. ancak yapılan asgari ücrete bu zamlardan dolayı maalesef birçok işverenin işçi çıkartma yoluna gireceğini de düşünüyorum çünkü onlar için bu tutar diğer masrafları ile birlikte bir işçi için ödemeyi kabul ettiği ve razı olduğu oranda çok fazla bir rakamı ulaşmış olacaktır. zaten işverenlerin birçoğu neredeyse bedavaya işçi çalıştırmak istiyorlar. bu zamdan sonra da işçi azaltma yoluna girecek ve aynı işi eskiden iki üç kişinin yattığı yerde şimdi bir kişinin yapmasını bekleyeceklerdir. zaten son zamanlarda ekonomik krizden dolayı birçok işyeri bunu yapmaya başlamıştı asgari ücrete yapılan zamdan sonra bu oran çok daha fazla artış gösterecektir. eğer eleman çıkartma yoluna gitmezlerse de kesinlikle asgari ücretin altında bir ücret vereceklerini ve sanki resmi evraklara işçilerine asgari ücret veriyormuş gibi dümenler çevirerek göstereceklerini düşünüyorum. kesinlikle bu ikisinden birini yapacaklar. insanlarda çalışmaya mecbur oldukları için işlerinden olmamak için asgari ücretin altında bir ücretle çalışmaya maalesef yine razı olacaklardır.

0

hiçbir şekilde asgari ücret artışı yeterli değil ben 2800 tl bekliyordum ama maalesef 2020 tl verdiler. hani zaten bu devirde geçinmek çok zor o zaman asgari ücrete zam yapıyorlarsa bu yiyecek, içeceklerin içinde artık düşmesi lazım. en azından asgari ücretle geçinme bilsinler ama böyle asgari ücrete zam geldiğinde böyle her şeye zam gelecekse bence asgari ücretin hiçbir anlamı yok. sanki eski parayı alıyormuş gibi davranacak der sonuçta bunun kiracısı ,elektriği ,suyu, doğalgazı, telefon faturası, ev interneti, boğazı yani bunlar var bence geçinmek çok zor bu devirde hani bazı insanlara göre belki mi asgari ücret yeterli gelebilir. ama bana hiçbir şekilde yeterli gelmiyor. benim eşim 3700 tl almasına rağmen gene de geçinmek çok zor. hani benim eşim o kadar parayı alıyorsa biz gene geçinemiyor 2020 tl'ye hiç kimse geçinemez. bence devletin bunu düşünmesi lazım eğer kendisi keçi ne biliyorsa o zaman kendisi 2020 tl alsın bakalım geçirme biliniyor mu ama alkali anlamış durumda değil. bazı insanlar şikayetçi bazı insanlar ise katlanıyor iyi olmuş deyip geçiyorlar daha geçenlerde gördüm. asgari ücret zam olmuş olabilir ama gene de yetersiz diyorlar bence çok yetersiz.

0

şu anda baktığımız zaman asgari ücret artışı yeterli gibi gözükmüyor. tabii ki artışın biraz olsun ailelere iyi geleceğini tahmin ediyorum. fakat bir ailenin geçilebilmesi için yine de düşük bir miktar olduğunu söyleyebiliriz. bunun için biraz daha artması gerektiğini düşünüyorum. biraz daha ailelerin rahat edebilmesi için en aşağı 2200 kadar olması gerekiyordu. tabii ki ilerleyen zamanlarda tekrardan bir artış göreceğiz. bu artışın tek sebebi vardır o da seçimlerden dolayı yapıldığını düşünüyorum. yoksa 400 lira birden neredeyse atması mümkün değil. aile içerisinde iki kişi birden çalışıyorsa eğer biraz olsun rahatlayabilirler. fakat tabii yapılan zamdan dolayı diğer yerlere de zam yapılmaması gerekiyor. eğer bunu yaparsa bu yaptığı zam'dan hiç etkilenmemiş gibi bir şey olur. şu anda çevredeki kişiler bu asgari ücretten biraz memnun olmuşlardır illaki. tabii ki ben hiçbir şekilde memnun olmadım. bunu sadece seçim süreci içerisinde olduğu için yapmaması gerekiyor. diğer geçmiş yıllardaki gibi yaptığı gibi ilerlememesi lazım.