1

pazı sarmasını da normal sarma gibi hem kıymalı hem de kıymasız olacak şekilde bulgurlu ya da pirinçli yapabilirsiniz.
öncelikle bir tencerede su kaynatıyoruz ve içerisine yıkanmış olan pazı yapraklarını kaynamış suyun içerisine batırarak çıkartıyoruz ve bu sayede pazı yapraklarını yumuşamasına sağlıyoruz. bütün yaprakları aynı işlemi uyguladıktan sonra yıkıyoruz ve sularını süzmeleri için bir kenara bırakıyoruz.pazı yapraklarını suları süzülürken diğer taraftan 1 su bardağı bulgur ile yarım su bardağı pirinci yıkıyoruz ve süzüyoruz. yemeklik doğranmış soğanları ya içerisinde hafif renk alana kadar soteliyoruz ardından içine bir yemek kaşığı kadar salça ve tuz ,karabiber, nane ve pul biber gibi baharatlar ilave ederek kavurmaya devam ediyoruz.
hazırlamış olduğumuz kardeşim güzelce kavrulduktan sonra içerisine yıkanmış pirinç ve bulguru ilave ediyoruz ve incecik kıyılmış maydanozları da ekliyoruz. bu işlemde bittikten sonra üzerine üstüne hafif bir şekilde geçecek kadar sıcak su ilave ederek kaynadıktan sonra altını en kısık vereceği getirerek ağzını kapatıp suyunu çekmesini bekliyoruz. bu aşamada suyunu kesinlikle fazla koymayın çok fazla yumuşak ve pişmiş bir kıvamda değil hafif pişmiş dışı sert kalmış bir kıvam elde etmeniz gerekiyor. sonrasında piştiğini düşündüğümüzde yani pirinç ve bulgurlar suyu tamamen çektiğinde ocağın altını kapatarak soğumaya bırakıyoruz. iç aracımız soğuduktan sonra yaprakları sarma işlemine başlayabiliriz. öncelikle yapraklar tencereyi yapışmasın diye tencerenin dibine ayırmış olduğunuz pazı saplarını yerleştiriyoruz sonrasında ise pazı yapraklarının içerisinde iç harçtan alarak hepsi bitene kadar sarma işlemini gerçekleştiriyoruz. bittikten sonra tencerenin üzerine çok hafif sıvı yağ ve tuz ilave ederek en son olarak da kaynamış sıcak suyu üzerlerine hafif geçene kadar dökerek pişirmeye bırakıyoruz. yavaş yavaş ve kısık ateşte pişmesi gerekiyor. zaten içi pişmiş olduğu için burada önemli olan pazı yapraklarını güzel bir şekilde yumuşayarak pişmesidir. eğer pişman aşamasında suyunu çekmesine rağmen pazı yaprakları pişmediyse ilave kaynar su ilave edebilirsiniz üzerine. ocaktan aldıktan sonra da ilk sıcaklığını atmasını bekleyip yemeye hazır hale getirebilirsiniz.

0

pazı sarması yapmadım hiç ama normal sarmayla aynı aşamalardan geçiyordur kesin. pazı temizlenir sapları kesilir . suda haşlanır. o esnada icligi hazırlanır. pirinç , domates rendesi , istege gore baharatlar ben özellikle karabiber kimyon koyuyorum , biraz sıvı yağ , tuz bunlar karıştırilir. pazı yumusayinca sudan alınır soğutulur ve sarılır. daha sonra sarma işlemi bitince tencereye dizilir . üzerini geçecek kadar su konur ve pişirilir.