0

tarhana çorbası tam bir şifa deposudur.hele de kış aylarında ben kızıma sık sık yapıyorum.gerekli malzemeler:tarhana,tereyağı, salça
yapımı:önce salça ve tareyağını kavuruyoruz sonra üzerine kaynatılmış suyu ekliyoruz ben birazda tel şehriye ekliyorum sonra yarım saat önceden ıslatılmış tarhanamızı ekliyoruz ve pişmeye bırakıyoruz 15dakika pişiyor en son tuz atıyoruz.

0

annelerimizin daha önceden kaynatıp kurutup toz haline getirdikleri tarhanalar tencerede yağla kavurulur, birazcık salça eklenir, biraz daha kavurulur. daha sonra su ve tuz eklenir. kaynamaya bırakılır. kaynadıktan sonra altı kısılır. tadına bakılır,tuzu eksikse biraz daha eklenir. karıştırılır. kısık ateşte de kaynadıktan sonra yemeğimiz hazır olur. afiyet olsun. tarhana çorbası kışın içimizi ısıtır ve hastalara da çok iyi gelmektedir.

0

tarhana çorbası yapmak için her şeyden önce kaliteli bir tarhananın olması gerekir. bu tarhananın yapımı biraz zahmetlidir. genellikle yaz sonlarında yapılır. yoğurt, un, domates gibi malzemelerle yoğurulan hamurun mayalanması, mayalanan hamurun günlerce ara sıra yeniden yoğurularak olgunlaşması gerekir. sonra bu hamur kurutulur, kuruduktan sonra da robptta inceltilmesi gerekir. eskiden elle ovularak inceltilirmiş ki hakikaten zahmetli bir işmiş.

bu tarahananın kaliteli olması için un, yoğurt ve domates gibi malzemelerin oranının çok iyi ayarlanması gerekir. mesela un fazla olursa az bir tarhana ile çorba yapmak mümkün olur ama çok lezzetli olmaz....

evet, güzel bir tarhananız varsa çorba yapma faslına geçebiliriz. aslında hazır çorba yapmak kadar kolaydıŕ neredeyse bu aşamada bu çorbayı yapmak.

tencereye tereyağını ya da zaytinyağı ve tereyağını alıyoruz. yeterince ısındıktan sonra domates rendesi ya da salçayı koyuyoruz. kavrulunca bol sarımsak koyuyoruz. ardından soğuk suyu koyuyoruz. su sıcak olursa tarhanamız topaklaşabilir. tarhanamısı suya salıp karıştırıyoruz. karıştırma işlemi sürekli olmalı ki gene topaklaşma olmasın. kaynadıktan sonra kısık ateşte on onbeş dakika daha tutulursa güzel demlenir.

tarhana çorbanın vazgeçilmezlerinden biri de acı olmasıdır. bunun için içine acı kuru ya da taze biber parçalanmadan konulabilir. isteyen tabağına aldığı çorbanın içinde bu biberleri ezerek acı olarak yiyebilir, istemeyen de almaz ve acısız yemiş olur.

en önemli püf noktalarından biri sarımsaktır.

0

salça ve yağ kavurulur daha sonra ıslatılmış tarhana eklenir biraz kavurup ılık su eklenir , tuzu da kaynamaya yakın atıp fokurdamasını bekleyip , ateşi kapatırız.

0

nohut, fasulye, biber, un , yoğurt ve baharatlarla yapılır.